Tatlandırıcı tuzağına düşmeyin (İştahımı nasıl keserim?)
Birçoğumuz yemeğin yanında fazla kalori alıp şişmanlamamak için tercih ettiği sıfır kalori ya da ligt türünden içeceklerin bir aldatmaca olduğunu biliyor muydunuz? Dr. Ayça Kaya anlattı
YEMEK HAYALİNDEN UZAK DURUN
Dervişin fikri neyse zikri de o olur demiş atalar! Demişler ve çok da doğru söylemişler. Gerçekten aç olmadığınız halde aklınıza lezzetli yiyecekler geliyorsa ilk iş o düşünceyi beyninizden uzaklaştırmak olsun. Yiyecek fikrinden uzaklaşmanın en iyi yollarından biri de giyecek, moda, dekorasyon düşünmektir. Hele kıyafet ve moda iştahınızı inanılmaz kapatır. Aklınıza yemek geldiğinde ilk yapılacaklardan biri internetten moda sayfalarında dolaşmak olsun.
DAHA ÇABUK ACIKTIRIR
Birçoğumuz yemek yerken yanında tatlandırıcılı içecekler içmeyi tercih ederiz. Ağzımız tatlanırken vücudumuza hiç kalori girmesin isteriz. Özellikle tatlı istediğimizde sıfır kalorili olsun diye hep tatlandırıcılı ya da tatlandırıcı içeren light ürünlere kayarız. Halbuki tatlandırıcılar bağırsaktaki glikoz resöptörlerini uyararak daha çabuk acıkmaya ve çok yemeye iter. İştaha ‘dur’ demek için önce tatlandırıcılı yiyecekleri hayatınızdan çıkaracaksınız.
GÖZÜNÜZ GÖRÜRSE GÖNLÜNÜZ İSTER
Benden söylemesi, bir yiyeceği ne kadar çok görürseniz iştahınız o kadar açılır ve o yiyeceği o kadar çok yemek istersiniz. Yeme isteği ile baş etmenin en iyi yollarından biri de yüksek kalorili yiyecekleri gözünüzün önünden kaldırmaktır.
DİŞ FIRÇALAMAK İŞTAH KAPATIR
Dişlerimizi fırçalamak yeme eyleminin bittiği konusunda bilinçaltımıza mesaj gönderir. Aynı zamanda diş macunlarının kokusu da iştah keser. Acıkmadığınız halde yemek yemek istiyorsanız önce dişlerinizi fırçalayın. Yemek isteğinizin yok olduğunu göreceksiniz.
TARÇINI BAŞ TACI YAPIN
İştahın önemli nedenlerinden biri de insülin direncidir. Kan dolaşımındaki yüksek insülin seviyeleri kişinin karbonhidrat yani şeker yeme ihtiyacını artırır. Bu da kişiye daha çok tatlı yedirir. İyi bir şeker dengeleyicisi olan tarçını yoğurt, süt veya bitki çaylarınıza ekleyin. Tarçın daha az yemenizi sağlar.
TOK TUTAN TARİFLER
Yeşil İçecek: 2 adet salatalık, 2 avuç ıspanak, 1 bağ tere, çeyrek bağ maydanoz, az taze zencefil ve 1 limonu kabuklarıyla katı sebze sıkacağından geçirin. Yemek istediğinizde önce bu içeceği için.
Yağ Yakan Ara Öğün: 1 avuç maydanoz, 2 dilim ananas, çeyrek avokado, 10 badem ve 1 kutu probiyotik yoğurdu blenderdan geçirin.
YARIN: Yağları yok eden reçete
- Göz tedavisinde bu detay dikkate alınmalı! Özellikle prematüreler için önemli
- Mikroplastiklere dikkat! Kolon ve akciğer kanserine yol açabiliyor: Üreme rahatsızlıklarının altında yatan sebeplerden biri
- Hafıza kayıpları ve kronik baş ağrısına dikkat!
- Vücudunuz sizi uyarıyor olabilir! Demir eksikliğiniz varsa bu belirtilere dikkat edin!
- Balık tüketerek kışı depresyonsuz atlatabilirsiniz!