Hatha yoga nedir, nasıl yapılır? Hatha yoga hareketleri nelerdir?
Hatha yoga, Hindistan'da yaşamış olan Swatmarama tarafınca oluşturulmuş sistemin adıdır. Tanımı olarak meditasyon için zihni ve bedeni arıtma sürecidir. Hatha, kelime anlamı olarak da güçlü anlamına gelir. Hatha yoga nedir ve nasıl yapılır, hareketleri nelerdir ayrıntıları ile Posta.com.tr okurları için derledik.
Hatha, kelime anlamı bakımından güçlü anlamına gelen bir kelimedir. Hatha yoga ise bedeni ve zihni arındırma sürecinin ismidir.
HATHA YOGA NEDİR?
Hatha yoga, bedeni ve zihni arıtma süreci olarak tanımlanır. Sistem, Hindistan'da yaşamış olan Swatmarama tarafından oluşturulmuş sistemin adıdır. Hatha yogada fiziksel egzersizler ile nefesi kullanarak kaslarınızı, cildinizi, kemiklerinizi hizalamaya çalışırsınız. Duruş ile ayrıca vücudun birçok kanalını ve omurgayı da açmak için tasarlanmış olan bir sistemdir.
Hatha, aynı zamanda ha (güneş), tha (ay) anlamlarına gelir. Hatha yoga ile denge kurmak ve karşıtları birleştirmek mümkündür. Esneklik, güç, nefes ve hareketleri doğru yapmayı öğrenirsiniz. Ayrıca 20. yüzyılda Hatha yoga dünya sağlık örgütü tarafından da sağlık başlığı altında kabul edilmiş ve kabul görmüştür.
NASIL YAPILIR?
Hatha yoga sağlıklı bir vücut için gereklidir. Vücudu hatha yoga ile gevşetmek ve sonrasında geri dönmesine izin vermek mümkündür. Gevşeme yalnızca bedeni değil duyuları da içine alan bir süreçtir. Hatha yoga, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana ve samadhi uzuvlarını içermektedir. Asana, beden ile zihni sabit ve rahat tutma halidir. Pranayama pranayı tutma, pratyahara duyusal girdilerden çekilme, dharana da zihni tek bir noktaya getirmedir. Dhyana kendini gözlemlere ve samadhi de maya'dan özgürleşme sürecidir.,
HATHA YOGA HAREKETLERİ NELERDİR?
- Dağ pozu (tadasana): Basit bir ayakta durma pozudur. Ellerinizi yukarı doğru kaldırırsınız ve yukarı doğru bakarsınız. Bu hareket ile kan akışını iyileştirirsiniz.
- Öne doğru ayakta katlama pozu (padahastasana): Bacaklarınız dik dururken öne doğru eğilir ve ellerinizi dizlerinin altına koyarsınız. Bununla baldırları gerer ve dizin çevresindeki kasları güçlendirirsiniz.
- Aşağı bakan köpek bozu (adho mukha svanasana): Ayaklarınız yerde elleriniz ile yerde öne doğru gidersiniz. Vücuduz dışardan üçgen pozisyonuna gelir. Bu hareket ile arka kaslarınızı güçlendirir ve üst vücudunuzu uzatırsınız.
- Çekirge pozu (shalabasana): Yüz üstü yere yatarsınız ve kollarınızı arkanızda birleştirir bu sırada da kafanızı kaldırırsınız. Bu poz alt sırtı ve bacak kaslarını güçlendirir.
- Ağaç pozu (vrikshasana): Bu pozun ilişkili çakraları üçüncü göz çakrası ve ajna çakrasıdır. Bir ayağınız yerde diğer ayağınız iç baldırınızda olacak şekilde ellerinizi yukarı doğru açarsınız. Bu hareket ile denge duygusu oldukça güçlenir.
- Her yedi kişiden birinde görülüyor! Anksiyete ve kaygı bozukluğuna neden oluyor
- Terapi masrafından kurtarıyor! Evde uygulayabileceğiniz bu yöntem stresi yok ediyor, anksiyete krizlerini azaltıyor
- Sanal kumar bağımlığına dikkat!
- Çocuklarda tepkisiz, donuk bakmaya neden oluyor: Keyifli vakit geçirdiklerini sanıyorlar ama geleceklerini olumsuz etkiliyor!
- Düzenli ve dengeli beslenme beyin sisini engelleyebilir!