Bayram sonrası için ideal beslenme programı
Bayramın birinci günü çok yediniz diye bir sonraki gün sınırsız yeme davranışınızı devam ettirmeden veya suçluluk duyarak kendinizi aç bırakmadan, sağlıklı beslenme rutinine geri dönün. Ayrıca konuk olduğunuz göz döndüren çeşit çeşit yemeklerin olduğu bayram sofralarında tüm yemek çeşitlerinden yemek ve tabağını sürekli doldurmak yerine sadece bir kere her çeşit yemekten az az alarak tabağın doldurması hem göz doygunluğunu artıracak hem de alınan kaloriyi sınırlandıracaktır.
Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler ramazan bayramının gelmesiyle tekrar eski haline dönüyor. Kalabalık sofraların kurulduğu, çeşit çeşit yemeklerin yapıldığı bayram sofralarına hayır demek oldukça zor. Hamur işleri ve tatlıları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram sofralarında aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Benan Koç bayram ve bayram sonrası beslenme de dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Oruç tutarak ve günde 2 öğün ile geçirilen bir ayın sonunda normal beslenme düzenine geçiliyor. Ancak bu beslenme düzenine geçerken vücudun bu yeni düzene adapte olabilmesi için bazı beslenme kurallarına dikkat etmek, mide ve sindirim sistemini yormamak gerekiyor. İşte beslenme ve diyet uzmanından, ramazan sonrası normal beslenme düzenine geçişte uygulanabilecek menü.
BAYRAM SONRASI BESLENME PROGRAMI
Sabah uyandıktan sonra: 1 büyük bardak su (içine birkaç dilim limon ve yeşil elma parçası atabilirsiniz.)
Kahvaltı: 1 fincan yeşil çay + 1 adet haşlanmış yumurta + 3 yemek kaşığı lor peyniri + mevsim yeşillikleri + söğüş + 1-2 ince dilim organik tam buğday ekmeği
Ara öğün: 1 fincan kahve + 1-2 adet kuru kayısı
Öğle yemeği: Yeşil mercimekli mevsim salata ( 5 yemek kaşığı haşlanmış mercimek + mevsim yeşillikleri + 4-5 adet cherry domates + ½ avokado + 1 tatlı kaşığı zeytin yağ + (Yarım limonun suyu) + 1 su bardağı kefir
Ara öğün: 1 adet wasa veya etimek + 1 ince dilim az yağlı beyaz peynir
Akşam yemeği: 1 kepçe çorba + 100 gram haşlanmış tavuk + zeytinyağı ile sotelenmiş fırında kabak + 4 yemek kaşığı yoğurt
Ara öğün: 1 fincan bitki çayı + 10-12 adet çilek + 2 adet ceviz
Not: Bu beslenme programı herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler için hazırlanmıştır. Lütfen 3 günden fazla uygulamayın ve herhangi bir sağlık probleminiz varsa mutlaka hekiminize danışın.
BAYRAMDA BESLENMENİZDE NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
- Doyurucu ve hafif bir kahvaltı öğünü ile güne başlayın.
- Bayram ziyaretlerinde tüketilen çay ve kahve miktarına dikkat edin. Çay ve kahve fincanlarına şeker ilave etmeyin. İkram edilen çikolata, tatlı ve şeker tüketimini sınırlandırın.
- Sevdiğiniz bir tatlıyı porsiyon ölçüsüne dikkat ederek ara öğününüze ekleyebilirsiniz. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmeye çalışın
- Konuk olduğunuz göz döndüren çeşit çeşit yemeklerin olduğu bayram sofralarında tüm yemek çeşitlerinden yemek ve tabağını sürekli doldurmak yerine sadece bir kere her çeşit yemekten az az alarak tabağın doldurması hem göz doygunluğunu artıracak hem de alınan kaloriyi sınırlandıracaktır.
- Ana öğünlerde tercih ettiğiniz et grubunu hazırlarken ızgara, haşlama, fırınlama yöntemlerini tercih edin.
- Sofranızda denge sağlamak için mevsim yeşillikleri ve fırınlanmış sebzeleri öğünlerinize ekleyin.
- Su içmeyi ihmal etmeyin. Günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketin.
- Bütün bir yorgunluğun ardından gün sonu hafif tempoda yürümek hem hareketinizi artıracak hem de gün boyu yediğiniz yemeklerin sindirimini kolaylaştıracaktır.
- Yemek odaklı olmak yerine sevdiklerinizle yaptığınız sohbetlerin keyfini çıkarın.
- Bayramın birinci günü çok yediniz diye bir sonraki gün sınırsız yeme davranışınızı devam ettirmeden veya suçluluk duyarak kendinizi aç bırakmadan, sağlıklı beslenme rutinine geri dönün.