Hangi meyve suyu neye iyi gelir? Meyve suyunun faydaları
Uzmanlar, hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için güçlü bir bağışıklık sistemi gerektiğini belirterek, bunun için vitamin içeren, antioksidan ve mineral açısından zengin meyve sularının tüketilmesini öneriyor. "Hangi meyve suyu neye iyi gelir", merak ediyorsanız, aynı zamanda mevsim meyveleri ile pratik ve lezzetli ev yapımı meyve suyu tarifleri için haberimize göz atın.
Sağlıklı bir diyette meyve sularının özel bir yeri var. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Neriman İnanç, içeceğin özelliklerine ve sağlığa yararlarına vurgu yaparak “Sofranızdan meyve suyunu eksik etmeyin” diyor. Peki hangi meyve suyu neye iyi geliyor? İşte kayısı suyundan vişneye, meyve sularının faydaları...
KAYISI SUYU: Bir bardak kayısı suyu, günlük A vitamini gereksiniminin üçte birini karşılıyor. Kayısıda bulunan diyet posası sadece kabızlık değil, aynı zamanda hassas bağırsak hastalığı, apandisit, diş hastalıkları, şeker hastalıkları, kalp hastalıkları, kolon kanseri ve hemoroid gibi hastalıkların da oluşum riskini azaltarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor.
KAYISI SUYU NASIL YAPILIR?
- Kayısıları yıkayın.
- Düdüklü tencereye koyun.
- Düdüklü tencerenin sıfır konumunda yüksek ateşte 10 dakika pişirin.
- Daha sonra blenderla kayısıları püre haline getirin.
- İçeceğiniz zaman yarım bardak püreye yarım bardak su ekleyip karıştırın.
ÜZÜM SUYU: A, B ve C vitaminleri açısından zengin olan üzüm suyu, aynı zamanda bol miktarda potasyum ve demir içeriyor. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücutta oluşan serbest radikallere savaşarak, hücrelerdeki yıpranmışlığı minimuma indirerek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
ÜZÜM SUYU NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
- 1 kg. üzüm
- 1,5 su bardağı şeker
- 2 litre su (isteğe göre)
YAPILIŞI
- Üzümleri iyice yıkayın ve tencereye alın.
- Üzümleri patlayıp yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.
- Üzümler yumuşadığında süzgeçten geçirerek suyunu sıkın.
- Çıkan üzüm suyunu tekrardan tencereye alın ve üzerine şeker ilave edin.
- Şekeri ekledikten sonra 10 dakika daha kaynatın.
- Eğer cam kavanoza koyacaksanız, sıcak bir şekilde koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
- Eğer plastik şişelere dolduracaksanız, üzüm suyunun tamamen soğumasını bekleyin. Afiyet olsun.
ŞEFTALİ SUYU: A ve C vitaminin yanında güçlü bir antioksidan ve A vitamini aktivitesi gösteren beta karoten bakımından zengin bir içecek. İçerdiği diyet lifleri ve antioksidan maddeler, kalp damar sağlığının korunmasında ve kanserden korunmada etkili.
EVDE ŞEFTALİ SUYU NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
- 1 kg şeftali
- 1 su bardağı toz şeker (daha az da koyabilirsiniz)
- 1 litre içme suyu
YAPILIŞI
- 1 kg. şeftaliyi güzelce yıkadıktan sonra dilerseniz kabuğunu soyup, çekirdeklerini ayıklayın.
- Şeftalinin büyüklüğüne göre 4-6 parçaya bölün.
- Şeftalileri düdüklü tencerenize aktarıp, üzerine toz şekeri ilave edip karıştırın.
- Şeker görünmeyecek kıvama geldiğinde karıştırmayı bırakabilirsiniz.
- 8 dakika pişirin. Sonra blenderdan geçirin.
- Blenderdan geçirdiğiniz şeftali püresini cam kavanoz veya şişeye aktarıp, oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın.
- Servis edeceğiniz zaman yarım bardak püreye, yarım bardak içme suyu ilave edip karıştırın
PÜF NOKTALARI
- Kabuğunu soymadan yaparsanız meyve suyunuzda kabuk parçaları olur.
- Şeftaliler olgun olursa daha iyi sonuç elde edersiniz.
NAR SUYU: Kolesterol ve şekeri dengeleyerek kalp sağlığını korumanın yanı sıra kanser hücrelerinin gelişmesini de engelliyor. Nar suyu aynı zamanda bağırsak parazitlerini düşürmede de son derece etkili.
VİŞNE SUYU: A vitamini ve potasyum açısından epey zengin olan vişne suyu, ateşli hastalıklara karşı son derece güçlü bir silah olarak biliniyor. Kandaki asitleşmeyi de temizleyerek mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasını sağlıyor.
EVDE VİŞNE SUYU NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
- 1 kilo vişne
- 1,5 litre su
- 2 su bardağı toz şeker
- Yarım limon
YAPILIŞI
- Vişneleri bol suyla yıkayıp saplarını koparın.
- Bu işlemin ardından geniş ve derin bir tencereye aldığınız vişnelere, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
- Suyu da ekledikten sonra toz şekerini de ilave edip orta hararetli ateşte kaynamaya bırakın.
- Vişne suyu kaynamaya başlayınca yarım limonun suyunu da karışıma ekleyin.
- Vişneler çatlayana kadar kaynama işlemine devam edin.
- Süzgeç yardımıyla vişneleri süzün.
- Bir müddet dinlendikten sonra buzdolabına alın.
- Soğuduktan sonra servis edin.
PORTAKAL SUYU: Bir bardağında günlük C vitamini ihtiyacını karşılayacak değerler bulunuyor. Potasyum, folat, B1, B2, B6 vitaminleri ve çeşitli mineralleri içeren portakal suyunun kanser hücrelerinin gelişimini önlediği ve kılcal damarları güçlendirdiği biliniyor.
ELMA SUYU: Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği bulunan elma suyunun içinde B3, E vitamini ve potasyum bulunuyor.