D VİTAMİNİ SENTEZİ İÇİN K VİTAMİNİ KULLANIMI
D vitamini cildimize gelen güneş ışınları sayesinde; K vitamini ise yeşil yapraklı sebzeler tükettiğimizde kalınbağırsağımızda üretiliyor. Yani hem güneşe çıkmamız hem de yeşil yapraklı, özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmeniz gerekiyor. Bu sayede her iki vitaminin de sentezlenmesi mümkün oluyor ve az önce bahsettiğimiz sağlık sorunlarına karşı korunuyor. Tabii ki dikkat edilmesi gereken başka önemli bir husus daha var: DENGE!
D VİTAMİNİ KESİNLİKLE DENGELİ VE DOĞRU BİR ŞEKİLDE ALINMALI
Vitamin D durumumuzu saptamanın en iyi yolu serumda 25 (OH) vitamin D ölçümüdür. Serum D vitamini düzeyinin 150 üzerinde olması vitamin intoksikasyonu yani zehirlenmesi olarak nitelendiriliyor ve kanda kalsiyum seviyelerinin ciddi şekilde yükselmesine sebep oluyor. Bu yükseklik sonucunda kişide yaygın vücut ağrısı, aşırı halsizlik, kabızlık, bulantı kusma, bilinç dengesizlikleri, idrarda kalsiyum atılımının artması, böbrek taşı, böbrek yetmezliği, kalpte ritim bozuklukları gelişebiliyor. Bu nedenle her besinde, her vitaminde olduğu gibi D vitamini desteğinde dengeli ve optimal şekilde kullanım çok ama çok önemli.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
K VİTAMİNİ MUCİZESİ: BU BESLENME MODELİ KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR, KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR!
HABER ÖNİZLEMESİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyma Öner K vitamini hakkında’ bilgiler verirken, vücutta depolanabilen K vitamininin ‘felç, kalp krizi, beyin kanaması gibi ciddi komplikasyonların gelişimini önlemek açısından oldukça önemli’ olduğuna değindi. K vitamini açısından zengin olan ‘lahana, ıspanak, kabak, pancar, pazı, şalgam, maydanoz, brokoli, marul gibi sebzeleri tüketmenin vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirdiğini ifade etti.