Cruise kontrol sistemi nedir, ne işe yarar? Hız sabitleme nasıl çalışır?
Arabalarda sürüşü daha güvenilir ve pratik bir hale getirmek için kullanılan çeşitli sistemler vardır. Bu sistemler sayesinde hem yolculuğunuzu çok daha az yorularak tamamlayabilir hem de daha güvenli bir sürüş yapabilirsiniz. Cruise control ise, bu sistemlerden birisi olarak bilinir. Cruise kontrol sistemi nedir, ne işe yarar Posta.com.tr okurları için derledik.
Cruise control ya da diğer ismi ile hız sabitleyici, günümüzdeki modern arabaların en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Hız sabitleyici sayesinde arabanızın hızını belli bir seviyede sabit tutmamız ise, otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor.
CRUİSE KONTROL SİSTEMİ NEDİR?
Cruise Control yani diğer adı ile hız sabitleme sistemi, aracın yolda aynı hızla müdahale etmeden gitmesine yardımcı olur. Aynı zamanda büyük bir kolaylık da taşır. Bu sistem genellikle pek çok kişi tarafından tercih edilmese bile rahatlığına alışan kişilerin vazgeçemeyeceği bir durum oluyor.
CRUİSE KONTROL SİSTEMİ NE İŞE YARAR?
Hız sabitleyici aktive edildiği zaman seçtiğiniz hız seviyesine kadar arabanız otomatik bir şekilde gaz verir. Bu seviyeye ulaşıldığı zaman da, hızın korunması için gerekli olan gaz miktarı da otomatik bir şekilde verilmeye devam eder. Bu şekilde pedalları hiç kullanmadan sabit bir hızla yola rahatlıkla devam edebilirsiniz. Adaptif hız sabitleyicilerde de, otomatik bir şekilde fren de uygulanır. Önünüzdeki araba yavaşladığında ise, fren yaparak kendi güvenliğiniz sağlanır.
HIZ SABİTLEME NASIL ÇALIŞIR?
Cruise Control, sürüş deneyimini çok farklı bir boyuta taşıyan yani Hız Sabitleme Sistemi doğru kullanım ile performansından maksimum ölçüde yararlanmaya yardımcı olur. Araç hızının kumanda edilmesine yardımcı olan bu sistem, sürücü tarafından seyir halindeyken seçilen hızı kaydeder. Aynı zamanda da yeni bir programlamaya kadar da korur. Bunun için de tek yapmanız gereken şey, aracınız saatte 40 km’den fazla bir hızda ilerlerken, istediğiniz hız seviyesine geldiği zaman Cruise Control sistemini devreye sokmaktır.
Sistemi çalıştırmaya başladığınız zaman, aracınızın motor kısmında yer alan bilgisayara bir sinyal gider. Fren, direksiyon, debriyaj ve gaz sistemlerini de algılayan sensörler, bu sayede belirlediğiniz hıza uyumlanır. Buna göre de, çalışmaya başlar. Sistem aktif bir hale geldikten ve sizin aracınız 40 km/s hızın üzerine çıktıktan sonra ise, hız sabitleme sistemi yakıt valfine doğrudan müdahale eder. Bunun sonucunda ise, tercih ettiğiniz hızı sabitler.
- Uzun saçlarına kıydı! Pelin Akil yeni imajıyla şaşkına çevirdi
- Justin Bieber 4 yıl sonra müziğe dönüyor! İşte nedenleri
- Çocuklar Duymasın'ın Şükrü'sü eski işine geri döndü! Mesleği herkesi şaşırttı
- Akbayram ailesini yalnız bırakmıyor! Mahsun Kırmızıgül'ün sözleri duygulandırdı
- Sevilay Öztürk'ten itiraf: Zamanında çok aldatıldım, şimdi eşimin sosyal medyası da yok