Grip mevsimi geldi, pırasaya olan ilgi arttı
Bağırsak sağlığı bütün vücudu etkilerken, uzmanlar da bağırsaklardaki probiyotik bakterileri artırmak için pırasa, pancar, enginar gibi probiyotik besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor. Ülke genelinde havaların soğuması ile birlikte grip ve nezleden korunmak isteyen vatandaşlar, doğal ilaç olarak bilinen bitkilere yönelirken, gripsavar olarak bilinen pırasaya da ilgi arttı.
Kış günlerinde vücudu dirençli tutmak ve hastalıklardan korunmak adına bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar doğal bitkileri tüketmeye başlarken, gripsavar olarak bilinen pırasaya da ilgi arttı.
Bağırsak sağlığı bütün vücudu etkilerken, uzmanlar da bağırsaklardaki probiyotik bakterileri artırmak için pırasa, pancar, enginar gibi probiyotik besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor. Kış hastalıklarından korunmak için doğru beslenmenin önemini bilen vatandaşlar ise pırasaya olan ilgiyi artırdı.
PIRASANIN KIŞ AYLARINA ÖZEL FAYDALARI
- Serbest radikallere karşı çok etkilidir. Bu da damarların dayanıklığını artırır
- Hipertansiyon riskini azaltır.
- Vücutta bulunan bütün dokuların sağlığını koruyan K vitamini içerir. Bu da sağlam ve sağlıklı damar sisteminin oluşmasına katkıda bulunur.
- K vitamini barındırdığı için kan dolaşımını da hızlandırır.
- Doymamış yağlardan zengin pırasa solunum yolları için fayda sağlar.
- Grip, nezle, soğuk algınlığı ve öksürük gibi sorunların kısa sürede atlatılmasını sağlayabilir.
- Kış aylarında kendimizi daha halsiz, yorgun hissedebiliriz. Pırasanın içerdiği bol miktardaki manganez, fosfor ve folatlar merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu maddeler özellikle konsantrasyon sağlama noktasında belleğe yardımcı olabilirler.
Pırasanın vücuda etkileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki ilgili haberi okuyabilirsiniz.
PIRASA NE KADARA SATILIYOR?
Gripsavar olarak bilinen pırasanın, toptan olarak kilosunun 7 TL’den satıldığını ifade eden üretici Muhammet Bozdemir, “Kış aylarında hastalıklardan korunmak için sebzelere olan rağbet artsa da işler eskisi gibi hareketli değil. Bu aralar halde durgunluk var. Eskiden 1-2 saatte bitecek ürünü şimdi 2-3 günde anca bitiriyoruz. Pırasayı toptan 7 TL’den, kerevizi toptan 12 TL’den satıyoruz” dedi.