İftar sofrası için sağlıklı ve ekonomik yemek tarifleri
İftar sofrası için ekonomik ve sağlıklı tarifler arıyorsanız, bu tarifler tam size göre! Ramazan ayında doğru beslenmek, tutulan orucun sağlık sorunlarına yol açmaması için büyük önem taşıyor. Anadolu mutfak kültürünün dengeli beslenme açısından oldukça zengin olduğunu belirten Gastronomi Uzmanı Fikret Soner, et, sebze, tahıl, meyve, bakliyat gibi besin gruplarını en ekonomik ve lezzetli biçimde bir araya getiren yemeklerden bir seçki paylaştı.
Ramazan ayında doğru beslenmek, tutulan orucun sağlık sorunlarına yol açmaması için büyük önem taşıyor. Bunu sağlamanın en önemli yolu ise yeteri kadar sıvı tüketmeye dikkat etmek ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri dengeli bir şekilde almaya çalışmak.
Anadolu mutfak kültürünün dengeli beslenme açısından oldukça zengin olduğunu belirten Gastronomi Uzmanı Fikret Soner, “Sağlıklı beslenmemizde gereken dengeyi en iyi şekilde hayata geçiren bir mutfak kültürüne sahibiz. Günümüzde beslenme anlayışı bakımından farklı uçlarda değerlendirilen et ile sebze, zeytinyağı ile tereyağı Anadolu mutfak kültüründe özgün bir yapı içinde bir arada kullanılmaktadır. Tahıl, sebze ve bazen meyveler az miktarda et ile pişirilerek bir tabakta birden fazla besin grubunu tüketmemizi sağlamaktadır." diyor.
"Tarhana, yoğurt, turşu, boza, kefir gibi bağışıklığı güçlendiren fermente ürünler de bu dengeye eşlik eder diyen ve aynı zamanda Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi olan Soner, "yenebilen hiçbir malzemenin israf edilmediğini ve sıfır atık prensibinin mutfağımızın özünde mevcut olduğunu da belirtmek gerekir” diye ekledi ve bizler için et, sebze, tahıl, meyve, bakliyat gibi besin gruplarını en ekonomik ve lezzetli biçimde bir araya getiren yemeklerden bir seçki paylaştı.
YUMURTA KAPAMA: SAHUR SOFRASININ VAZGEÇİLMEZİ
Sahur sofraları için uzmanların da tavsiyeleri doğrultusunda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek yemeklerin tercih edilebileceğini belirten Soner, yeşil salata, domates, salatalık ile desteklenen bir yumurta yemeğinin bu tavsiyeyi en iyi şekilde karşılayabileceğini söylüyor.
Soner’e göre soğan, biber, domates ile pişirilen menemen; haşlanmış katı yumurtanın yoğurt ile birleştirildiği yalancı çılbır; otlu ve peynirli çırpılmış yumurta sahurda tercih edilebilir.
YUMURTA KAPAMA İÇİN MALZEMELER
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 kahve fincanı sıcak su
- Pu lbiber, karabiber ve sevdiğiniz diğer baharatlar
YUMURTA KAPAMA TARİFİ
- 2 adet haşlanmış katı yumurtayı kabuğunu soyduktan sonra 1 tatlı kaşığı erimiş tereyağında ister bütün ister ikiye bölerek çevirin.
- 1 kahve fincanı sıcak su ile tuz, pul biber, karabiber ve sevdiğiniz baharatı ekleyip sıcak olarak servis edin.
İFTAR SOFRASI İÇİN SAĞLIKLI 3 TARİF
İftar yemekleri için ise besin değeri yüksek sayısız kombinasyon yapılabileceğini belirten Soner’e göre Anadolu kadınının yüzlerce yıldır ürettiği çorba çeşitleri kendi başına bir öğünü karşılar nitelikte.
AYRAN AŞI ÇORBASI MALZEMELERİ
- 1 su bardağı yarma (buğday)
- 1 su bardağı nohut (önceden ıslatılmış)
- 1 çay bardağı kuru fasulye (önceden ıslatılmış)
- Karıştırılmış 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı un ve 1 su bardağı su
- 1 küçük soğan (ince doğranmış)
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
AYRAN AŞI ÇORBASI YAPILIŞI
- Yarma, buğday ve kuru fasulyeyi bol su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Suyun bir kısmı pişirme sırasında buharlaşacağı için suyu baştan bol koymak önem taşıyor.
- Bakliyatlar pişince yoğurt, un, su karışımını önce sıcak çorbadan ekleyip yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak çorbaya ilave edin.
- Tuzu da eklemeyi unutmayın. Karıştırarak pişirmeye devam edin, kıvamı eğer çok koyu olduysa su eklenebilir.
- Ayrı bir kapta soğanı tereyağı ile kavurun. İçine kuru nane ekleyip yanmasına izin vermeden çorbaya ekleyin.
- Karıştırıp bir taşım kaynatınca çorba hazır olacaktır.
- Eğer istenirse bahar aylarında doğadan toplanan kuzukulağı, pazı, semizotu gibi pek çok yabani ot ince doğranarak bu çorbaya yeşillik olarak eklenebilir.
İFTAR SOFRASI İÇİN ANA YEMEK ÖNERİSİ
İftar sofrası için hem farklı bir lezzete hem de ekonomik bir tarife ihtiyacınız varsa, sakızlı tavuğu deneyebilirsiniz.
SAKIZLI TAVUK MALZEMELERİ
- 1 bütün tavuk
- 1 küçük soğan (4 parçaya bölünecek.)
- 1 diş sarımsak
- 5 adet tane karabiber
- 1 gr damla sakızı (Toz haline getirilecek)
- 1,5 lt su
Sosu için:
- 400 gr yoğurt
- 100 gr un
Servis için:
- 1 çorba kaşığı tereyağını eriterek içine toz sakız koyun.
SAKIZLI TAVUK TARİFİ
- Tavuğu temizledikten sonra 1 küçük soğan, 1 diş sarımsak, 5 adet tane karabiber ve 1,5 litre su ile kaynatın.
- Tavuğu iri parçalar halinde kemiklerinden temizleyin. Tavuk suyunu sos için muhafaza edin.
- Yoğurt ve unu karıştırarak tavuk suyu ile seyreltin ve sonra ocakta muhallebi kıvamında pişirin.
- Toz haline getirdiğiniz sakızın yarısını sosun içine koyun.
- Sos pişince tavuk parçalarını içine atın. Düşük ısıda birkaç dakika daha pişirin.
- Yemeği servis tabağına alarak üzerine sakızlı tereyağı gezdirin.
İRMİKLİ MUHALLLEBİ
İftar sofranızı hafif bir tatlıyla tamamlayabilirsiniz.
MALZEMELER
- 1 lt süt
- 7 çorba kaşık irmik
- 5 kaşık şeker
- 1 paket vanilya
YAPILIŞI
- Sütün içine malzemeleri koyup muhallebi kıvamında pişirin.
- Uygun derinlikte bir kaba dökerek soğutun.
- Tatlınızı istediğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'