Uykuluk nedir, nasıl yapılır? Uykuluk hayvanın neresinden yapılır?
Uykuluk, sıklıkla kullanılan bir yemek türüdür. Özellikle kullanım alanı bakımından oldukça önem taşıyan yemekler arasındadır. Bu bakımdan uykuluk ne anlama geldiğini öğrenebilir ve tariflerini deneyebilirsiniz. Sizin için uykuluk nedir? Nasıl yapılır hakkında merak edilenleri derledik.
Uykuluk, bir sakatat olup, çoğu insan tarafından oldukça beğenilen et türüdür. Uykuluk kuzu, dana ve süt kuzusu gibi hayvanlardan elde edilmektedir.
UYKULUK NEDİR, NASIL YAPILIR?
Uykuluk, hazırlama aşaması zahmetli ama yemesi en çok sevilen bir sakatat çeşididir. Tadı genellikle kokoreç ile bağdaştırılır. Uykuluk özellikle mart, nisan ve mayıs ilkbahar mevsimlerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Uykuluk, özellikle İstanbul'da bulunan Sütlüce semti ile meşhurdur.
Hazırlanması oldukça zahmetli olan uykuluk, hazırlama aşamasında ilk durağı suda bekletilmektedir. Bu işlemle üzerinde zar kısmı tamamı ile çıkarılıyor. Daha sonra kan ve kıkırdaklarından temizleme işleminden geçiyor.
Ağır bir cismin altında dinlenmeye bırakılıyor. Dinlendirilen uykuluk farklı, çeşitli yöntemler ve yörelere göre pişirilerek servis ediliyor. İster mangalda, ister tavada pişirilebilir. En çok tavsiye edilen ve lezzetli pişirme yöntemi mangal da pişirmektir.
UYKULUK HAYVANIN NERESİNDEN YAPILIR?
Uykuluk, kuzu, dana ve en çok tercih edilen süt kuzusu hayvanlarından elde edilmekte ve tercih edilmektedir. Uykuluk kısmı, hayvanın göğüs kafesinin üst bölgesinde bulunan timus ve pankreas kısımlarındaki bazı salgı bezlerinden oluşmakta ve elde edilmektedir.
UYKULUK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Gerdan Uykuluğu: Bu uyluk süt kuzusu hayvanından elde edilmektedir. Hayvanın geviş getirmesi sebebi ile oluşum sağlayan, bir nevi salgı bezi ile gelişmektedir.
Fındık Uykuluğu: Bu uyluk türü böbrek üstü yağlardan elde edilir. Şekli miskete benzetilmektedir. Lezzeti yüksek olan bu uyluk çok fazla yağlı olmasından dolayı kolesterolü yüksektir. Tansiyon, şeker ve kalp hastalarına önerilmez.
Ciğer Uykuluğu: Süt kuzusunun karaciğeri ve akciğeri arasında yer alan bir uyluktur. Bu uyluk hayvanın kesildiği an itibari ile taze olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
UYKULUK NASIL PİŞİRİLİR?
Gerdan Uykuluğu: Harlı mangal ateşinde devamlı çevirme işlemi ile pişirilmesi gerekir. Yağlı bir yapıya sahip olan gerdan uyluk, sık ve devamlı çevrilmediğinde rengi çabuk döner ve yanar.
Fındık Uykuluğu: Aşırı yağlı yapıya sahip olan fındık uyluğu ilk önce suda haşlayarak üzerinde bulunan fazla yağdan arındırılır. Şekli yuvarlak bir biçimde olduğu için bir tık zor pişmektedir. Haşlanıp, soğuduktan sonra mangal ateşinde 5 ya da 6 dakikada hazır hale gelir.
Ciğer Uykuluğu: Pişirme tekniğinde oldukça dikkat edilmesi gereken bir uyluktur. Narin bir yapıya sahiptir. Hafif düzeyde mangal ateşinde pişirilmelidir. Çok harlı mangal ateşinde pişirilirse kurur ve lezzetini kaybeder.
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?