Sevgili okurlar;
HPV ve rahim ağzı kanseri hakkında en çok merak edilenleri ve korunmak için neler yapılabileceğini sizler için Jinokolojik Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Faruk Köse hocamıza sordum.
HPV nedir?
HPV (insan papillom virüsü) nezle-grip mikrobu gibi bir virüstür. Bu virüsün 200’den fazla tipi vardır. Ortalama 35 tipi kadın ve erkek cinsel organlarına yerleşebilir. Bu virüslerin değişik tipleri; kadınlarda; rahim ağzı kanseri, kadın ve erkekte; dış genital organların kanseri, makat kanseri, boğaz-gırtlak kanseri ve dış genital organların siğillerinden sorumludur.
Bende HPV pozitif çıktı, bu ne demek?
HIV’nin yüksek riskli dediğimiz 15 tipi vardır. HPV pozitif demek bunlardan herhangi biri pozitif demektir. Düşük riskliler varsa biz sonuca negatif deriz. Rahim ağzı kanserlerinin % 70-80’inden yüksek riskli 15 HPV tipinden tip 16 ve 18 sorumludur. Anogenital siğillerin ise %90’ından düşük riskli HPV tiplerinden tip 6 ve 11 sorumludur.
HPV nasıl bulaşır?
Cinsel yolla bulaşan bir virüstür; vücut ısısı dışında yaşamaz. Yani havuzdan, denizden, tuvaletten bulaşmaz.
Smear sonucum kötü çıktı, kanser olur muyum?
Kadınların %80’i yaşamları boyunca bu virüsle en az bir kez karşılaşırlar. Ancak 100 kadından sadece 1-3’ü kadın rahim ağzı kanseri olur. Yani her HPV mikrobu alan kanser olmaz.
Dünyada üç kanser taraması başarılıdır; meme, kalın bağırsak (kolon) ve rahim ağzı (serviks) kanseri. Bunlar içerisinde en şanslı olunan rahim ağzı kanseridir. Çünkü kanser gelişmeden 15-20 yıl önce smear sonucu kötü çıkar. Smear’de düşük dereceli lezyon (LSIL) veya yüksek dereceli lezyon (HSIL) görülebilir. Bunlar kanser veya kanser başlangıcı değildir.
Ancak HSIL tedavi edilmezse 10-15 sene sonra kansere dönebilir. Tedavi edilirse de kansere gidişe dur denmektedir.
Peki CIN’ler nedir?
CIN 1, 2 ve 3; LSIL ve HSIL smear sonucu olan kadınlarda alınan parça sonucunda konulan tanılardır. CIN1 düşük riskli olup tedavi gerektirmez. CIN 2 ve 3 birlikte değerlendirilir yüksek riskli olup tedavi gerektirir. Tedavide de rahim ağzının tıraşlanması yeterlidir.
HPV’nin aşısı yok mu?
Dünyada üç tip HPV aşısı vardır ve aşılar yüzde 100 oranında korur.
Bu aşılar kimlere ve ne zaman yapılmalıdır?
Her üç aşının da 9-26 yaşlar arasında kullanılma izni vardır. Dünyanın önde gelen kuruluşları bu aşının 11-12 yaş kız ve erkek çocuklarına okul aşılaması olarak yapılmasını önermektedir. Ancak bu programı kaçırıp yaptıramayan kız ve erkeklerde ise 13-26 yaşlar arasında telafi aşılaması yaptırılmalıdır. Burada erkeklerin neden aşılanacağı sorulabilir; taşıyıcı erkeklerdir ve kendileri de dış genital organların siğil ve kanserlerinden aşı sayesinde korunurlar.
İleri yaşlara yapılabilir mi?
Evet yapılabilir. Çalışmalar 45 yaşa kadar kadınlarda yapıldığında çocukluk çağındaki gibi etkili olacağını göstermiştir.
HPV’nin antibiyotiği yok mu?
HPV bir virüs olup ağızdan alınacak antibiyotiği veya antiviral tedavisi yoktur. Genellikle 1.5 yıl içerisinde temizlenir. Ancak HPV’nin temizlenme süresini kısaltan jel vardır. Bu jeller rahim ağzında vücudun direncini artırarak vücuttan atılmasına yardımcı olurlar.
OKUL DÖNEMİNDE İNOSİTOL VE KOLİN
Birer B vitamini olarak da sınıflandırılabilen inositol ve kolin; vücudumuzda birçok işlevin sağlıklı yürümesini sağlamakla birlikte asıl görevini zihinsel fonksiyonları destekleyerek yapıyorlar. Beyindeki kimyasal olaylarda ve sinirsel iletimde sorumlu olan bu vitaminlerin hafıza vitamini olarak da anıldığını biliyor musunuz?
Kolin sağlıklı bir beyin sağlığı ve fonksiyonları için çok önemlidir. Sinirler arası iletimi sağlayan asetilkolin’in öncü maddesidir Öğrenme, hafıza ve genel bilişsellik fonksiyonlarda sinir taşıyıcıluğı görevi yapıyor. İnositol ve kolin birlikte alındığında ise kuvvetli bir nootropik etki oluştururlar.
• Dikkat eksikliği,
• Konsantrasyon problemi
• Hiperaktivite/aşırı hareketlilik
• Sınav stresine karşı zihinsel dayanıklılık
Problemlerinde inositol ve kolin içeren multivitamin şuruplar okula giden çocuklarda destekleyici oluyor.
3 YENİ MESAJ
Akıllı telefonlarda kanser sensörü
Akıllı telefonlara takılabilen nefes sensörlerini kullanarak akciğer kanseri ile ilişkilendirilen temel uçucu organik bileşenleri saptamaya çalışacak yeni teknoloji üzerine çalışılıyor
Kol saatiniz ile her yerde EKG çekimi
Geliştirilen kol saati ile hastalar kalpten gelen elektrik sinyallerini toplayarak kendi kendine EKG çekimi yapabiliyor.
Akıllı tişört sağlığınızı takip edebiliyor
Yeni geliştirilen akıllı tişört bir grup sensör, kumaş ve kişinin bilgilerini akıllı telefon uygulamasına gönderen bir sinyal vericinin bataryasından oluşuyor. Telefondaki uygulama, gelen bilgileri analiz edip kişinin yorgun, stresli ya da kalp krizi riskinde olup olmadığı konusunda bilgi veriyor.
AKLINIZDA OLSUN
• Hatmi çiçeği kuru ve tahriş edebilen öksürükte, ağız ve yutak mukozası tahrişinde yumuşatıcı olarak etki gösterir.
• Kekik bronşit, astım, boğmaca, öksürük gibi semptomları iyileştirir.