Sultanahmet ile Küçük Ayasofya arasında, adını komşu Bizans Boukoleon Sarayı’nın kalıntılarından alan nefis manzaralı bir balık lokantasıdır burası. Sultanahmet’ten aşağı sahil yolu üzerinde, tren köprüsünden az önce solda. Burayı birkaç ay önce devralan ortaklardan Selami Akkuyu salonda, İsmail Cihan ise mutfakta icra-ı sanat ediyorlar.
[[HAFTAYA]]
Mekana yabancı turistler de konuk oluyor. Mezeler klasik türden. Lakerdası, soğuk levrek sarması hiç fena değil. İsmail Usta, dilerseniz size deniz ürünlerinden İspanyol tarzı güzel bir paella pilavı da yapabilir. Garsonumuz Cumali Taş’ın güler yüzlü servisi aksamıyor. Fiyatlar adam başı 70-80 TL aralığında. Hem ferah bir mekanda bir şeyler yiyip içip hem de yemek sonrası bu tarih kokan semtte dolaşmak isteyenler için denemeye değer.
Küçük Ayasofya Mah. Mustafa Paşa Sok. No: 45/1 Sultanahmet-İstanbul Tel: (0212) 638 58 01
Seval’in nar sorbesi
Bizim Çengelköy’ün hem lezzet durağı hem de bol neşeli sosyal kulübü Seval Pastanesi’nin son harikası narlı dondurma, daha doğrusu nar sorbesi. Çünkü içinde süt yok; sadece su, ‘bağlayıcı’ olarak çok az miktarda şeker ve yüzde 30 oranında saf nar suyundan yapılıyor. Yapay aromalarla işi olmaz buranın. Kısacası katkısız, doğal, hafif ve enfes bir lezzet. Soğuk havalarda bizlere doyumsuz bir sahlep hazırlayıp sunan Seval çalışanı Özcan Özer, şimdi de nar sorbesiyle damağımızı şenlendiriyor. Ellerine sağlık Özcan kardeş! Çengelköy Cad. No:9 Çengelköy-İstanbul Tel: (0212) 321 55 46.
‘Has-bağçede ayş u tarab’
Günümüzde dizi ya da yarışma gibi pop kültürü ürünlerinin meraklısı çok. Günlük düşünüyor, gecelik sevişiyoruz neredeyse. Geçmişe merak duygusu zayıf. Bereket, Halil İnalcık gibi dünya çapında tarihçilerimiz var, bizleri geçmişin derinliklerine tatlı yolculuklara çıkaran. Üstadın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından derlenen seçme eserlerinin üçüncü cildi bizi Osmanlı sarayının şiirle süslenen işret (içki) alemlerine götürüyor: ‘Has-bağçede ayş u tarab’. ‘Ayş u tarab’ deyimini günümüz diline yeme içme, çalgı, çengi ve eğlence olarak çevirebiliriz. İnalcık’ın tarihi belgelerin, eserlerin ve divan şiirlerinin refakatinde kadim İran’dan Osmanlı dönemine yaptığı ufuk turunda, ‘işret meclisi’ edep kurallarından, nelerin, nerede ve nasıl yenilip içildiğinden şairlere ödenen maaşlar ve ihsanlara dair ilginç bilgiler var. Osmanlı tarihinde sarayın ve ona bağlı ‘zarifler’ denilen yüksek sınıfın kendine özgü kültürünü yakından tanıyoruz. İçkiyi yasaklayan Sultan IV. Murad’ın kendisinin de içki içtiği işret meclisi minyatüründen son Halife Abdülmecid Efendi’nin ‘haremde Beethoven’ çalınan bir konseri resmettiği yağlı boya tablosuna tek kelimeyle muhteşem bir eser. Teşekkürler Halil İnalcık ve İş Bankası Kültür Yayınları
Parlar Pastanesi
İstanbul’un köklü semtlerinde dolaşmayı çok severim. Yine Cerrahpaşa’dayım. Tarihi cami ve imaretin, güngörmüş evlerin önünden geçerken gözüm komşu ‘ucube’ beton binalara takılır, hep hayıflanırım. Bu kez yüzüm güldü biraz. Zira öteden beri methini duyduğum 50 küsur yıllık Parlar Pastanesi’nde Balkan usulü tombul ve içi yumuşak tulumba tatlılarıyla göz göze geldim. Revanisi de pek güzelmiş hani. Burada irmikle değil unla yapıyorlar, yoğurt tatlısını andırıyor. Ama nefis! Bir de Fatih sarması denilen, içi kayısı marmelatlı bir tür revanisi daha var, o da pek güzelmiş. Şekerpare, telkadayıf, kurabiye ve kuru pasta çeşitleri de nöbette. Genç kuşaktan çalışkan ve güleç Fatih Parlar’ın bize hizmet ettiği, cebimizi hiç yormayan bu orta direk mekanına siz de bir uğrayın, sonra gezmenize devam edersiniz. Kocamustafapaşa Cad. No: 3 Cerrahpaşa-İstanbul Tel: 0212 589 16 44