Çok uluslu fast food zincirlerinin Türkiye’ye gelişini ‘Kahraman bakkal süpermarkete karşı’ havasında karşılamayan Türk özel sektörü de yanıtını veriyor. Kahve Dünyası ve Simit Sarayı’nın ardından, Akhisar’ın piliç ve yumurta ağası Keskinoğlu Tavukçuluk geçenlerde fast food savaşına katılarak dünya devi Kentucky Fried Chicken’a rakip oldu. Akhisar’da Tavvuk zincirinin ilk halkasını açtıktan sonra, İstanbul’a uzandı; Mecidiyeköy Profilo, Acıbadem derken, Teşvikiye’ye geldi. Yakında da Ortaköy’de boy gösterecek.
Esnaf lokantalarını hiçbir şeye değişmem. Lakin, Tavvuk’un Teşvikiye’deki pırıl pırıl mekanını görmezden gelemedim. Çeşit bol, fiyatlar cep yakmıyor; dahası, kızartmalarda transyağ kullanmıyorlar.
[[HAFTAYA]]
Yediğim biftek tarzı tavuk bageti ızgarasını beğendim. Hele yanında acılı, ballı hardallı soslar yerine limonlu bir sos olaydı, uçururdu. Peynirli mevsim salatasını da sızma zeytinyağını döküp yedim. Ravika markasıyla zeytinyağına, şimdi de Tavvuk’la fast food’a soyunan Keskinoğlu’nu kutlamak gerek.
Osman Seden Sokak No: 6-2 Teşvikiye-İstanbul Tel: 0212 327 67 51
DOĞAL KÖPÜKLÜ ŞARAP SEVENLERE
Vinkara’dan ‘Yaşasın’
Kırmızı şaraplık üzüm olarak ülkemizde ilk akla gelen yerli cinslerdendir Kalecik Karası. Kalecik’deki bağlarıyla önemli bir çıkış yapan Vinkara, bu kez de geleneksel yöntemle yapılan ilk Türk şampanyasını ‘Yaşasın’ markasıyla piyasaya sürdü. Kalecik karasından önce beyaz şarap üretildikten sonra, ikinci mayalama aşaması, sanayi yöntemindeki şarap tankı yerine, Fransa’daki gibi, geleneksel yöntemle şişelerde gerçekleştiren ve aylar süren uğraş sonrasında tıpalanan doğal köpüren şarap. ‘Şampanya’ nitelendirmesi Fransa’nın Champagne bölgesinde geleneksel yöntemle üretilen doğal köpüklü şarapları tanımlayan yasal düzenleme ile korunduğu için, yerli köpüklü şarapların etiketinde yazmıyor.
Sonuçta, bu da geleneksel yöntemle üretilmiş Türk şampanyası. Sizler adına tattım. Rengi, kokusu ve tadı hiç fena değil. 2009 hasatı Kalecik Karası, elbette Fransızların ‘pinot noir’ çeşidi kara üzümünün şampanyaya verdiği kendine özgü lezzeti pek veremiyor, ama başarılı. Fabrika çıkışı şişesi 65 TL, artı KDV; ülkemizdeki şampanyalarına, aşırı pahalı yerli şaraplarımıza oranla makul. Marka olarak bence kaliteli bir ürün için kulağa biraz sıradan gelen ‘Yaşasın’dan başka bir isim bulunamaz mıydı, o başka bir konu...
Bilgi için: www.vinkara.com
Koç’un aşçılarından Adım Adım 62 Çorba
Rahmi Koç’un oğullarından Ömer Koç’un evinde çalışan iki genç ve yetenekli aşçı, Burak Aziz Sürük ve Cengiz Çakıt’tan ‘Adım Adım 62 Çorba’ tarifi, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.
Tere çorbasından başlayıp, enginar çorbasına, Japon tarzı miso shiru’dan patlıcan çobasına uzanan sıcak ve soğuk lezzetler. Tariflere eşlik eden Hadiye Cangökçe imzalı görseller de mükemmel. Ama beni en çok etkileyen, her çorba için kullanılan farklı kaşıklar, servis kaseleri ve çukur tabakların olağanüstü güzelliği. (YKY, 2011)