Arzu Çekirge PaksoyHer şey onlar için

HABERİ PAYLAŞ

Her şey onlar için

Bugün 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı… Ülkemizdeki tüm çocukların Atatürk’ün onlara armağan ettiği bu önemli günü keyifle yaşamalarını, bayramlarını coşkuyla kutlamalarını diliyorum. Ama en çok da deprem bölgesinde acı kayıplar yaşayan, zor koşullarına rağmen hayata ümitle tutunan o cesur çocukların bayramını kutluyorum. Geçtiğimiz hafta İş Bankası ve Petrol Ofisi’nin gerçekleştirdiği Bilim Kuşağı Atölyeleri projesi kapsamında Hatay Samandağ’da Ataköy Ortaokulu’nda düzenlenen atölyelere katıldım, gözleri pırıl parlayan çocuklarla tanıştım, yaptıkları çalışmaları onların ağzından dinledim… Deprem bölgesinde gerçekleştirilen çocuklara yönelik sosyal sorumluluk projelerinin dönüştürücü, iyileştirici etkisi olduğuna inanıyorum.

Haberin Devamı

Her şey onlar için

HEDEF 750 BİN ÇOCUK

2023 yılında başlatılan Bilim Kuşağı Atölyeleri projesiyle şimdiye kadar 230 bini aşkın çocuğa ulaşılmış. 3 yıl içinde 750 bin çocuğu bilim ve teknolojiyle tanıştırmak, ilgi ve merak duygularını artırmak hedefiyle YGA gönüllülerinin desteğiyle gerçekleştirilen atölyeler öncelikle deprem bölgesindeki 8-13 yaş aralığındaki çocuklar için düzenleniyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Bilim Kuşağı Atölyeleri’nde çocuklar eğlenerek bir proje yapmayı, yaptıkları projede sensörlerle, devrelerle haşır neşir olmayı, yardımlaşarak öğrenmeyi ve verimli vakit geçirmeyi öğreniyor. Bu çalışmalar sonrasında çocukların bilime olan yatkınlığının, soru sorma kapasitesinin, merak ve bir şeyleri başarma duygusunun arttığını; hatta meslek hayallerinin değiştiğini görüyoruz. Projeye başlarken amacımız özellikle deprem bölgesinde çocuklara gelecekle ilgili umut olmaktı” diyor. Proje kapsamında okullarda görev alan öğretmenlere de yapay zeka, kodlama, robotik gibi bilimsel konularla, çeşitli kişisel gelişim eğitimleri veriliyor. Ve o öğretmenler çocuklarını başarıya taşıyorlar.

Her şey onlar için

DEPREMİ YAŞAYAN ÇOCUKLAR UYARI SİSTEMİ GELİŞTİRDİ

Bilim Kuşağı Atölyeleri kapsamında 6’ncı sınıf öğrencilerinden kurulan Tekno Kurtarıcılar ekibi, enkaz altında kalan insanların yerinin hızlı bir şekilde tespit edilmesini, sağlık ekiplerinin etkili müdahalede bulunmalarını sağlayan bir prototip geliştirdi. Buna göre ısıya ve sese duyarlı sensörler, bir binanın her odasına yerleştiriliyor ve deprem sonrasında binada ısı algılanması halinde çevredeki sesleri sürekli olarak dinliyor. Belirli bir ses şiddetini aşan durumları tespit eden sistem bina dışına yerleştirilen lambaların yanmasını sağlıyor. Ayrıca her odada bulunan dışarıya sinyal gönderilebilecek butonlar sayesinde enkaz altında kalan insanlar sağ olduklarını ve yerlerini dışarıda yanacak bir ışık ve çalacak zil ile kurtarma ekiplerine bildirebiliyorlar. Keşke çocukların geliştirdikleri bu uygulaması kolay ve çok faydalı fikir Antakya’da ve deprem riski olan tüm illerimizde yeni inşa edilen binalarda standart haline getirilebilse…

Haberin Devamı

KONTEYNER KENTLERDE ŞENLİK

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) binlerce çocukla bayramı kutladı. Gaziantep Islahiye’de, P&G Türkiye ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi işbirliğiyle Memurkent konteyner kentte hayata geçirilen Umut Evi kompleksinde, Hatay İskenderun’da TOG ve Değerlisin Derneği işbirliği ile düzenlenen şenlikte, Adıyaman Altınşehir’de GSK’nın destekleri ile hayata geçirilen TOG Destek Merkezi’nde binlerce çocuk Toplum Gönüllüsü gençlerle birlikte eğlendiler.

Haberin Devamı

PSİKO SOSYAL DESTEK

Türkiye’nin farklı bölgelerinde çocuklara farkındalık kazandırmayı ve psiko-sosyal gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan Geleceğe Adımlar Derneği, ortaokul çağındaki öğrencilere stresle başa çıkma, duygular, empati, şiddetsiz iletişim, zorbalık, problem çözme, eleştirel düşünme gibi konularda eğitimler veriyor, interaktif ve sanatsal etkinlikler gerçekleştiriyor. Çocuklara uzun vadede kullanabilecekleri beceriler kazandırmayı hedefleyen dernek, 20-24 Nisan tarihleri arasında Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Hatay’daki çocuklar ile bir araya gelerek, üniversite öğrencisi gönüllülerinin öncülüğünde eğlenceli etkinlikler düzenledi ve psikolojik destek verdiler.

CEREBRAL PALSY’Lİ ÖĞRENCİLERDEN GÖSTERİ

Metin Sabancı Özel Eğitim Okulu öğrencilerini bilişsel, duyusal ve psikomotor alanlarında kendi öz yeterliliklerine sahip; akademik ve sosyal hayata uyum sağlamaya hazır bir şekilde mezun etmeyi amaçlıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için çocukların katılımıyla düzenlenen törende öğrencilerin gösterileri büyük ilgi çekti. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Müdürü Nigar Evgin, “Bugün ve her gün onların günü, gülümseme dolu nice 23 Nisan’lara” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder