Banu Şen Bir zamanların küçük ama önemli liman kenti Çeşme
HABERİ PAYLAŞ

Bir zamanların küçük ama önemli liman kenti Çeşme

İzmir deyince ilk akla gelenlerden biri Çeşme! Peki, Çeşme deyince ilk akla gelenler? Kumrusu, surf merkezleri, beach clupları, eğlence mekanları, ünlüleri, rüzgarı, Alaçatı’sı, otelleri, restoranları… Kısacası turizm, eğlence, gastronomi, kültür ve spor deyince ilk akla gelen merkezlerden biri Çeşme. Ancak Çeşme kültürel zenginliklerinin yanında aynı zamanda tarihi bir geçmişe de sahip. İlk çağlarda Çeşme Cyssus adı ile anılmaktaymış. Bu ismi ise denizcilerin su temin ettiği yer olması sebebiyle aldığı tahmin ediliyor. Çeşme adı üstünde tarihi birçok çeşmesiyle de biliniyor.

Haberin Devamı

Bir zamanların küçük ama önemli liman kenti Çeşme

ÇEŞME’NİN ÇEŞMELERİ

Çeşme dönemin en önemli içme suyu limanlarından birisi olarak görülmekteymiş. Çeşme ve civarında kaynak suları bol olduğundan, zamanla çoğalan ve buz gibi suların aktığı çeşmelerinden dolayı da yöreye Çeşme denilmiş. Sadece içme suyu limanı olarak değil aynı zamanda önemli bir ticaret limanıymış Çeşme. O dönemlerde bile Çeşme turizmin ve ticaretin önemli noktalarından birisi olarak bilinmekteymiş. Çeşme, günümüzde de ülkemizin en bilinen turizm merkezi konumunda.

SEZON SÜRESİNİ UZATMAK İÇİN…

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ile bu güzel ilçenin potansiyelini daha da ileriye taşıyacak projelerini birkaç defa biraraya geldiğimizde konuştuk. İlk olarak Turizm Master Planı hazırlayacaklarını belirten Lal Denizli, gecelik konaklama sayısını artıracak yeni turistik çekim noktalarının yaratılması gerektiğini söylerken, sezon süresini de uzatmak istediklerini anlatıyor. Merkezdeki turist yoğunluğunun komşu köylere dağılması amacıyla köylerin gelişimini destekleyeceklerini belirten Lal Denizli, “Yarımada geneli için bir turizm rotası oluşturmak da planlarımız arasında” diyor.

İLK HEDEF DAHA YAŞANILABİLİR OLMAK

Başkan Lal Denizli, Çeşme’nin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için hazırladıkları projelerini şöyle sıralıyor: “Amacımız, Çeşme’nin her kesiminin ihtiyaçlarını karşılamak ve kenti daha yaşanabilir kılmak. Sıkıntılarla mücadele eden esnafımızın yanı sıra çocuklar ve kadınlarımız da önceliğimiz. Bu kapsamda çocuklar için yeni kreşler, gençler için de Gençlik Merkezi planlaması yaptık. Kadınlarımızla dayanışma içinde olacağız. Kadın İstihdamını Artırma Programı kapsamında Kadın Kooperatifleri ve Kadını Kalkındırma Ofisi açılacak. Kadınlarımıza çocuk bakım desteği verilecek. Yaşlı nüfusumuzun hayat kalitesini artırmak için kapsamlı bir yaklaşım düşünüyoruz. Büyükler için Evde Sağlık Hizmeti, Alışveriş Ünitesi, Psikolojik Destek, Küçük Onarım ve Temizlik Hizmeti, Yaş Almışlar Kulübü ve Alzheimer Merkezi gibi çözümleri tek tek hayata geçireceğiz. Çeşme daha yaşanılabilir, hayvan dostu ve kültürel açıdan zengin bir ilçe olacak.”

Haberin Devamı

YELKEN TUTKUNLARININ VAZGEÇİLMEZ ADRESİ

Çeşme; rüzgar tutkunlarının listelerinin en başında geliyor. Surf, kitesurf, yelken şampiyonaları markalaşma yolunda. Bu yıl 22-26 Mayıs’ta düzenlenen TYF Kamil Yıldırım Optimist Trofesi Yelken Yarışları’nın Çeşme’nin zengin deniz kültürünü bir kez daha ülkemize ve dünyaya gösterme fırsatı sunduğunu belirten Başkan Denizli, “Çeşme, yelken tutkunlarının vazgeçilmez adresi. Bu yolda verilen emekler ve elde edilen başarılar, ilçemizin spor ve turizm potansiyelini daha da yükseltiyor. Türkiye ve dünyanın en güzel parkurları arasında yer alan Ilıca’nın muhteşem atmosferinde ikinci kez gerçekleşen yelken yarışları büyük ilgi gördü. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden yüzlerce sporcunun katıldığı ve 22 kulübün mücadele ettiği etkinlik, Çeşme’nin zengin deniz kültürünü ve yelken sporundaki başarılarını bir kez daha kanıtladı. Denizlerimizdeki rüzgarı, maviyi ve özgürlüğü en iyi şekilde temsil ederek Çeşme’mizin adını yelken tutkunlarının kalbinde taçlandıracağız” diye belirtiyor.

Haberin Devamı

DAHA EKOLOJİK DAHA FARKLI BİR ÇEŞME

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, çevreci projelere önem veriyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenledikleri kıyı temizliği etkinliğini anlatırken daha ekolojik Çeşme için düşüncelerini şöyle sıralıyor: “Temiz bir çevre, hepimizin sorumluluğu. Birlikte çalışarak, daha temiz ve yaşanabilir bir gelecek için adımlar atmaya devam edeceğiz. Ilıca Halk Plajı ve Eşek Adası’ndaki kıyı temizliğinin yanı sıra Dalyan, Çiftlik ve Ildır’da çok sayıda vatandaşımızın katılımıyla kıyı temizliği yaptık. Doğanın bize sunduğu kaynakları korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğu. Bilinçli tüketim alışkanlıkları edinmek, geri dönüşümü teşvik etmek ve doğaya zarar veren faaliyetlerden kaçınmak, yapılması gerekenlerin en başında geliyor. Belki tek bir etkinlikle dünyayı değiştiremeyiz ama her birimizin küçük adımları, büyük farklar yaratabilir. Geri dönüşüm yaparak, enerji tasarrufu sağlayarak ve doğayı koruyarak, gelecek nesiller için daha güzel bir dünya inşa edeceğiz. Daha ekolojik, yaşanabilir bir Çeşme için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Bir zamanların küçük ama önemli liman kenti Çeşme

ASMADAN NARA BAMYADAN KAVUNA ATA TOHUMLARI KORUNUYOR

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’nin önem verdiği projelerden biri de ‘Ata Tohumları’nın yaygınlaştırılması. Bu kapsamda 50 bin adet fide dağıtımı yaptıklarını söyleyen Başkan Denizli, proje hakkında bilgiler paylaşıyor: “Ata tohumlarımızı korumak, yaymak ve gelecek nesillere aktarmak önem taşıyor. Tohum Merkezimizde çocuklarımıza, gençlerimize bilinçli beslenmenin, tarımın önemini anlatmanın yanı sıra ata tohumlarımıza sahip çıkmayı öğretiyoruz. Geçtiğimiz günlerde üreticilerimize; domates, biber, patlıcan çeşitlerinin yanı sıra yerli çiçek fideleri ile incir, nar, asma fidanları, acur, yerli karpuz, yaz-kış kavunu, kınalı bamya tohumları dağıttık. Çiftçilerimize destek çalışmalarımız artarak devam edecek.”

Bir zamanların küçük ama önemli liman kenti Çeşme

FOTOĞRAF TUTKUNLARI MARATONDA BULUŞTU

Başkan Lal Denizli, geçtiğimiz Mayıs’ta Çeşme Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşen “Alaçatı Ulusal Fotoğrafçılar Maratonu”nu anlatıyor. Fotoğraf tutkunlarına Alaçatı’nın doğal güzelliklerini ve kültürel mirasını belgeleme fırsatı sunan maratona Türkiye’nin dört bir yanından yoğun bir ilginin olduğunu belirten Denizli, “Fotoğraf sanatına ilgi duyanlar yarışma sayesinde Alaçatı’nın büyüleyici dünyasını keşfetme imkanı buldu. Üç gün boyunca Alaçatı’nın eşsiz atmosferinde fotoğraf çeken katılımcılar, kentin fotoğraf arşivinin zenginleşmesine da katkıda bulundu. Alaçatı köyünden Germiyan’a, Çeşme Marina’dan Ovacık bağlarına, sörf koylarından camilere ve hamamlara kadar çeşitli mekanlarda fotoğraf çeken katılımcılar, Alaçatı’nın tarihi taş evlerini ve renkli sokaklarını ölümsüzleştirdi” diyerek organizasyonun Alaçatı’nın turizm potansiyeline dikkat çekmek açısından önemini de vurguluyor.

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Tarih boyunca birçok önemli medeniyetin merkezi olmuş Çeşme, tarihi Roma döneminden izler taşıyan bir liman kenti. Buna ek olarak, Ege Bölgesi’nde uzun bir süre hüküm sürmüş İyon Uygarlığı da Çeşme tarihi ve turistik yerleri içinde önemli izler sunuyor. Yapılan araştırmalar, Çeşme tarihinin Milat’tan binlerce yıl öncesine uzandığını ortaya koyuyor. Başkan Denizli de Çeşme tarihini 4 bin 600 yıl öncesine kadar aydınlatan ve bugüne kadar önemli eserlerin bulunduğu Bağlararası ve Erythrai antik kentindeki kazı çalışmalarının devam ettiğini anlatıyor. Lal Denizli, “Tarihi ve kültürel miraslarımıza sahip çıkarak tüm ziyaretçileri tarihimizle buluşturacağız” diyor. “Alaçatı’daki arkeolojik kazı alanında 19. ve 20. yüzyıla ait mimari yapılar ortaya çıkarılıyor. Ildırı’da antik tiyatro, Matrone Klisesi ve Athena Tapınağı, Çeşme Merkez’de ise Tunç Devri’nden kalma yapıların ortaya çıkarıldığı kazılar önem taşıyor. Bu eşsiz alanların ziyarete açılması için gerekli tüm çalışmaları yapacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bölgenin kültürel turizmine sunabileceğimiz faydalar ışığında hareket edeceğiz” diyen Başkan Denizli tarihe ve kültürel değerlere sahip çıkacaklarını söylüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder