Banu ŞenBursa'nın simge ilçesi Osmangazi
HABERİ PAYLAŞ

Bursa'nın simge ilçesi Osmangazi

Adını Osmanlı Devleti’nin kurucusundan alan, Bursa’nın en büyük ve merkez ilçesi Osmangazi, üzerinde yaşayan geçmiş medeniyetlerin derin izlerini taşıyan tarihi bir bölge… Bursa’da sosyal hayatın ve ekonominin de merkezi olan ilçe; tarihi kültürel zenginlikleri, dağıları, kaplıcalarıyla bir turizm kenti. Aynı zamanda da eşsiz tabiatı ve verimli ovasıyla bir tarım kenti, endüstriyel tesisleri ve sanayisiyle de bir sanayi ve ticaret kenti. Farklı iş alanlarını barındıran ilçenin bu nedenle gündüz nüfusu 1 milyonu aşıyor. Otomobil, otomobil yan sanayi, dokuma sanayi, havlu sanayi, trikotaj sanayi, kundura sanayi, tarım araçları sanayi, mobilya sanayi, deri, plastik sanayi, makine ve madeni eşya yapımcılığı, elektrik motoru sanayi, döküm sanayi, marangoz makineleri sanayi, kaynak makineleri sanayi gibi birçok sanayi dalında gelişmişlik gösteren Osmangazi’de sosyal hayatı canlandıran 600’e yakın restoran, sinema ve alışveriş merkezleri ve 88 otel yer alıyor.

Haberin Devamı

Bursanın simge ilçesi Osmangazi

Doğal güzelliklerinin yanı sıra, teknolojisi ile de dünyanın en önemli şehirleri arasında yer alan Bursa’nın tarihi simgelerinden olan birçok eser Osmangazi sınırları içerisinde. Ulu Camii, Muradiye Külliyesi, 500 yılı aşkın ömrüyle doğal anıt sayılan İnkaya Çınarı, İpekyolu’nun önemli durağı Hanlar Bölgesi, Bursa Kalesi, ilk plan kurgusu ünlü Kartacalı komutan Anibal tarafından yapılan Bursa Hisar’ı ve Roma ve Bizans dönemini yansıtan Bursa Surları da burada bulunuyor. İlçe; şifalı kaplıcaları, ünlü kayak merkezi Uludağ, dünyaca ünlü ipeği, havlusu ile Bursa’ya ait birçok değeri barındırıyor. Osmangazi’nin sahip olduğu değerleri öne çıkarmak, kültürel ve sosyal hayata katkı sağlamak ve manevi mirası yaşatmak için birçok çalışma gerçekleştiren Belediye Başkanı Erkan Aydın ile projelerini konuşuyoruz. İlçeyi karış karış gezip sorunları yerinde tespit ettiklerini belirten Başkan Aydın, “136 mahallemizde nerede ne eksik ve ihtiyaç hepsini belirledik. Vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçlarına göre hizmetlerimizi sürdüreceğiz” sözleriyle yatırımlara başladıklarını da söylüyor.

Haberin Devamı

TEK ÇATI ALTINDA ÇİFTE HİZMET

Eğitime verdikleri öneme değinen Başkan Erkan Aydın, aynı çatı altında ilçeye Hasan Ali Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi ve Genç Kafe’yi kazandırdıklarını söylüyor. Osmangazi’ye dokuzuncu kütüphaneyi kazandırdıklarını belirten Başkan Aydın, şöyle konuşuyor: “Kitapseverler, Türk ve dünya klasiklerini konforlu bir ortamda okurken, gençler de uygun fiyata aldıkları lezzetli kahvelerini yudumlayacak. Türk klasikleri, dünya klasikleri ve güncel edebiyat kitaplarından oluşan Hasan Ali Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi 10 bin kitap kapasitesine sahip. Bir sonraki kütüphanemize de İsmail Hakkı Tonguç’un adını vereceğiz. Genç Kafe’ye gelecek olan gençlerimize ücretsiz kablosuz internet hizmet vereceğiz. Aynı zamanda okullar açıldığında akşamları çorba hizmetimiz de olacak.”

Bursanın simge ilçesi Osmangazi

ATA TOHUMLARINDAN ÜRETİLEN 100 BİN FİDE ÜCRETSİZ DAĞITILDI

Ekolojik Yaşam Merkezi’nde ata tohumları ile üretilen 100 bin domates, biber ve patlıcan fidesini vatandaşlara ücretsiz olarak dağıttıklarını anlatan Başkan Aydın, vatandaşları balkon ve teraslarda tarım yapmaya teşvik etmek istediklerini söylüyor ve “Ata tohumlarının tarımsal üretimde kullanılmasını artırmayı ve gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyoruz. Osmangazi Belediyesi olarak yerli üretimi ve çiftçileri desteklemeye devam edeceğiz. Osmangazi bir tarım ilçesi. Tarımı ilçemizde daha da güçlendireceğiz. Çocuklarımıza ve gençlerimize sağlıklı yarınlar oluşturmak adına organik ürünlerin üretimi ve tüketimine destek olmak amacıyla fide dağıtımlarımız da devam edecek” diyor.

Haberin Devamı

SPOR LOKALİNİN TEMELİ ATILDI

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, ilk yatırım olarak spor lokali temelini attıklarını belirterek, şunları aktarıyor: “Çirişhane Mahallesi sakinlerinin talebi doğrultusunda gençleri spora kazandırmak adına inşa edilecek olan spor kulübü lokalinin temelini attık. Bu mahallemizi DAĞDER Başkanlığı ve milletvekilliği yaparken de defalarca ziyaret etmiştim. O dönemde buradaki eski binanın yıkılmış olduğunu görmüş ve binanın yapımı için uygun alan belirlemiştik. Vatandaşlarımızdan toplanan vergilerin, yine vatandaşımıza hizmet olarak dönmesi için bütün ekibimizle gece gündüz demeden çalışıyoruz. Temelini attığımız Çirişhane Spor Lokali’nin hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Bursanın simge ilçesi Osmangazi

CAN DOSTLAR İÇİN

“2024’ün ilk yarısında 2 bin 170 sokak hayvanını kısırlaştırarak, Bursa’daki 17 ilçe belediyesi arasında en fazla kısırlaştırma yapan belediye olduk” diyen Başkan Erkan Aydın, şunları aktarıyor: “Sokak hayvanlarının kontrolsüz şekilde üremesini engellemek, hem toplum güvenliğini sağlamak hem de can dostların hayatını koruma altına almak için kısırlaştırma çalışmalarına hız verdik. Sokaklarda devriye gezmenin yanı sıra gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, tespit ettikleri başıboş sokak hayvanlarını’ne götürerek kısırlaştırıyor. Sokak hayvanlarının, kısırlaştırılıp sahiplendirilmesini doğru buluyoruz. Etkin kısırlaştırma ile artan başıboş hayvan popülasyonu azaltabiliriz. Dünyamızın, şehirlerimizin ve hayatlarımızın birer parçası olan sokak hayvanlarını uyutmak yerine, bu canlıların yaşam koşullarını iyileştirmeyi, onlara daha iyi bir yaşam sağlamayı ve toplumda yaşanan sorunları azaltmayı amaçlamalıyız.”

YAZ DÖNEMİNDE EĞİTİCİ ATÖLYELER

Yaz döneminde ‘Osmangazi Atölyelerle Buluşuyor’ adı altında hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik ücretsiz olarak düzenlenen Senaryo Yazarlığı, Çocuk Drama Atölyesi ve Ritim Atölyesi’nde eğitimlerin başladığını anlatan Başkan Aydın, “Sanatsal yeteneklerini geliştirmek ve yeni hobiler kazanmanın isteyen vatandaşlarımız atölye çalışmalarına katılarak 6 hafta boyunca alanında uzman isimlerden eğitim alacak. Birbirinden eğlenceli ve eğitici atölye çalışmaları ile Osmangazililer, ilgi duydukları branşlarda yeteneklerini keşfetme olanağı bulacak” bilgisini veriyor.

Bursanın simge ilçesi Osmangazi

‘OKUYAN KADIN ÖZGÜRLEŞİR’

İlçedeki kadınlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen Başkan Aydın, ‘Kadın Yazarıyla Buluşuyor’ projesinden şöyle bahsediyor: “Projemiz kapsamında akıcı ve kişisel gelişime katkı sağlayacak nitelikte içeriğe sahip kitaplar, muhtarlar işbirliğinde belirlenen mahallelerdeki kadınlarımıza ücretsiz olarak dağıtılacak. İki aylık periyotlar halinde dağıtılacak kitapları okuyan kadınlar, daha sonra düzenlenecek etkinlik ile kitabını okudukları yazarlar ile buluşacak. Kitap okuma alışkanlığı tüm hayatı değiştirebiliyor. Okuyan kadın özgürleşir, aydınlanır ve özgüvenli olur. Kadının okuyarak güçlenmesi ve kendisine dayatılan zincirleri kırması, toplumsal olarak ilerlememizi de sağlar.”

Bursanın simge ilçesi Osmangazi

KREŞ VE BAKIMEVLERİ ARTACAK

Başkan Erkan Aydın, seçim döneminde vermiş olduğu ‘Osmangazi’nin birçok noktasına kreş inşa edeceğiz’ sözünü kısa süre içerisinde yerine getirmeye başladıklarını söylüyor. Hamitler Mahallesi’nde inşa edilecek olan ilk kreşin temelini attıklarını anlatan Başkan, şöyle devam ediyor: “Geleceğe güven ve umutla bakan çocukların yetiştirileceği kreşler inşa etme hedefi ile yola çıktık. Mülkiyeti belediyemize ait arazi üzerine hayırsever bir vatandaşımızın da desteğiyle inşa edilecek kreşte; çocuklarımıza çağdaş ve nitelikli bir eğitim imkanı sunalacak. Yaz sonuna kadar inşaat çalışmalarının tamamlanması planlanan Ayça Azak Gündüz Bakımevi ve Kreşi, yeni eğitim döneminde kapılarını öğrencilere açacak. İlçemize 6-7 kreş daha kazandıracağız. Önümüzdeki günlerde bu kreşlerin de temelini atacağız. Bağlarbaşı Mahallemizde de bir kız öğrenci yurdu inşa edeceğiz.”

BURSA’NIN İLK HALK LOKANTASI

Dar gelirli vatandaşların, esnaf ve öğrencilerin düşük ücretlerle sağlıklı gıdaya ulaşabilmelerini sağlamak adına Osmangazi Halk Lokantası’nı hizmete açtıkların anlatan Başkan Aydın, “Osmangazi Meydanı’nda açtığımız Halk Lokantası’nda 4 çeşit yemek 80 liradan satılıyor. Günlük ortalama bin kişilik yemeğin çıktığı Osmangazi Halk Lokantası’nda aynı anda 300 kişi ağırlanıyor. Bu ekonomik tablo içerisinde, dar gelirli vatandaşlarımızın hayatlarını bir nebze de olsa kolaylaştırmak adına Osmangazi Halk Lokantası hizmetini başlattık. Burada vatandaşlarımıza maliyetine yemek satışı yapıyoruz” diyor.

TARİH VE KÜLTÜR DOLU KENT TURU

Başkan Aydın, hem kent turizminin canlandırılması hem de yerel esnafa ekonomik olarak destek sağlanması amacıyla hayata geçirdikleri Bursa Kültür Gezisi’ projesini de şöyle aktarıyor: “Haftanın dört günü düzenlen kültür gezilerimizin ilkine katılan Yeşilova Mahallesi kadınları, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni rehber eşliğinde gezdi. Ardından Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Tarihi İnkaya Çınarı, Muradiye Türbeleri ve Macera Bursa ziyaretleri ile tur tamamlandı. Kadınlarımız bu tur sayesinde daha önce görme fırsatı bulamadıkları tarihi ve kültürel yerleri gezme şansını yakaladı.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder