Şehir Hikayeleri’nde bu hafta Bursa’dayız. Tarih ve imparatorluklar şehri olan Bursa, bugün de tekstil, sanayi, tarım ve ihracat ile anılan şehirler arasında yer alıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bursa’yı, tarihini, kültürünü ve yeni projelerini konuşacağız.
İKİ YIL ARADAN SONRA 9. SCIENCE EXPO BURSA BİLİM FESTİVALİ
2012’de küçük bir şenlik olarak başlayan ve toplumun her kesimine bilimi ulaştırmayı hedefleyen Science Bilim Festivali büyüdü. Festival kapsamında bilim gençlere ulaşmış durumda. Bu serüveni anlatır mısınız?
2012’de önceki başkanımız döneminde başladı. 2017’de bizim gayretlerimizle Türk Hava Yolları sponsorluğunda Science Bilim Festivali olarak yoluna devam ediyor.
9-12 Haziran tarihleri arasında düzenlediğimiz festivalde, 90 meslek lisemizin stantları vardı. Burada çocuklarımızın ekonomiye döndürdükleri, okullarına gelir ve önemli katma değer sağladıkları güzel icatlar sergilendi. Bunun yanında Roketsan, Havelsan, THY gibi çok önemli kurum ve kuruluşların stantları açıldı. Gençler onları görme fırsatı yakaladı.
2020 ve 2021 içinde pandemi dolayısıyla bu festivali yapamamıştık. Bu yıl 9’uncusunu yaptık. Şu bir gerçek; artık yüksek teknoloji ve katma değer üretmemiz gerekiyor. İhracattaki katma değeri artırmamız lazım ve biz Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak buna öncülük etmeye, bu festivale aracılık etmeye çalışıyoruz.
Burada meslekler ve farklı konularda çocuklarımız yarışıyor. Onlara kalkınma ajansımız ve belediyemiz tarafından ödüller veriliyor. 38 ayrı şehirden 400’ün üzerinde çocuğumuz, 16 farklı konuda yarıştı. Beraberinde burada Meslek Liseleri İstihdam Buluşması MESLİB var. Ülkemizin en önemli konularından biri de istihdam.
MESLİB marifetiyle henüz işin başında olan çocuklarımıza kariyer hedefi koymaları konusunda bir altyapı oluşturuyoruz. İş arayanları da doğru firmalarla meslekleri, kabiliyetleri doğrultusunda buluşturmaya çalışıyoruz.
Bir müjdeniz vardı ondan bahseder misiniz?
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Sınırlı Sorumlu Bursa Kalkınma ve Eğitim Kooperatifi (BURSKOOP) bu yıl 3 bin üniversite öğrencisine burs vermeye başladı. Önümüzdeki yıl bu sayı 5 bine çıkacak. Bunun ikinci bir modülünü de meslek liselerinin 20 ayrı bölümüne vereceğiz. 3 bin öğrenciyle başlayacağımız bursu önümüzdeki yıl 6 bin öğrenciye çıkarmış olacağız. Yeter ki öğrencimiz meslek lisesini tercih etsin. Yeter ki öğrencimiz bu çatı altında geleceğin Türkiyesine, geleceğin Bursasına, sanayisine hizmet etmeyi kendine iş edinsin. Biz de ona altyapı oluşturmaya çalışıyoruz.
BURSA’DA HER İŞİN ‘BİKO’LAYI VAR; İŞ ARAYANLARLA PERSONEL ARAYAN İŞLETMELER BULUŞTURULUYOR
İş veren ile iş arayanlarla ilgili Türkiye’nin en büyük istihdam projelerinden biri olan BİKO ile ilgili bilgi verir misiniz?
Siyasetçilere iş için insanlar çok gelir. 18 yıldır belediye başkanıyım, bu durumu çok yaşıyorum. 1 yıl önce valimizin, ticaret odası başkanımızın ve ilgili kuruluşların katılımıyla harika bir organizasyona imza attık. “Bursa’da her işin ‘biko’layı var” sloganımızla yola çıktık. Bursa İstihdam ve Kariyer Ofisi (BİKO), iş arayanla çalışan arayanı buluşturan bir kuruluş.
Mühendis, tekniker, nitelikli veya vasıfsız işçi hiç önemli değil. Çünkü Bursa sanayisinde 18 OSB, binlerce fabrika, binlerce esnaf var. Bunların farklı konularda çalışana ihtiyacı ve iş arayanlar var. Artık bir kişi iş için geldiğinde hemen BİKO’ya telefon açılıyor. BİKO’da gerekli mülakatları, testleri yapılır, beklentileri sorulur ve firmalarla buluşturulur.
Bu hizmetin tamamı da büyükşehir belediyemiz tarafından ücretsiz yapılıyor. Müracaatları alan, testleri ve yönlendirmeleri yapan 20 civarında bizim tarafımızdan kurulmuş çalışan uzmanımız var.
YEREL YÖNETİMDEN TURİZM, TARIM VE SANAYİ FAALİYETLERİNE DESTEK
Bursa’yı hepimiz sanayi, tekstil şehri diye biliyoruz ama Bursa’nın tarım ve turizm potansiyeli de büyük. Sizin bu konuda çalışmalarınız neler?
Bursa, bu coğrafyanın gördüğü en büyük medeniyetin temellerinin atıldığı şehir. Bir cihan devletinin doğup, üç kıtaya yayıldığı şehir. Asya’dan Avrupa’nın derinliklerine kadar uzanan muhteşem rüyanın gerçeğe dönüştüğü şehir.
Farklı medeniyetlere beşiklik eden şehir. Bursa, bir UNESCO şehri. Türkiye’nin 4. büyükşehriyiz. Bursa; Bitinya, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, erken Osmanlı ve bu dönemlerin tamamına başkentlik etmiş önemli bir nokta olmuş.
Bursa İpek Yolu üzerinde bir ticaret şehridir. Bursa’nın bu avantajlarıyla beraber Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren gelişen sanayisi ve tarımıyla da önemli bir yer. Bursa’nın kadim medeniyetimizin önemli noktası olduğunu unutmamak lazım.
Kurucu başkent Bursa’da ilk 6 padişah ve onlarca önemli isim ile sima metfun. Bursa doğal güzellikleriyle de tarihi güzellikleriyle de gerçekten çok farklı ve çok yönlü. Ülkemizin 81 ili çok güzel ama Bursa gerçekten ayrı bir güzel. Yeşilin en çok yakıştığı şehir Bursa’dır.
TARIMSAL KALKINMA HEDEFİ
Bu şehirde tarımla alakalı 4 mevsimin doya doya yaşanması dolayısıyla önemli bir potansiyel var. Bu konuda aracılık ediyoruz. Fide, fidan dağıtımları yapıyoruz. İhracatlara destek veriyoruz. Bin 300 çalışanımızın bulunduğu, göreve geldiğimde 103 çalışanı olan, Tarım A.Ş. diye bir şirketimiz var.
Tüm yeşil alan, sulama ve sahil bakımlarımızı, ilaçlamalarımızı kendi bünyemizde yapıyoruz. Bunlardan dolayı yıllık ciddi bir karımız var, bunu da tarım kesimiyle paylaşıyoruz. Her yıl tarım ihracatımız 100-110 milyon dolar civarında artıyor.
2019’daki 252 milyon dolar olan tarım ihracatımız gecen yıl, 2021’de 420 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu tabii ektiğimiz tohumların tabir edilesi meyveleri, fidanları olarak bize karşılık döndü. Turizmle alakalı da doğa, kültür, sağlık, spor ve termal turizmi Bursa’da var.
Bütün turizm bileşenlerinin altyapısını burada bulmak mümkün. Dolayısıyla da bu değerleri büyükşehir belediyesi marifetiyle, bazen işe öncü olarak bazen de işe katkı vererek bütün Türkiye ve dünya ile buluşturmaya çalışıyoruz.
TÜRK DÜNYASININ SESİ BURSA’DAN YÜKSELİYOR
Bursa’nın Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nca (TÜRKSOY) 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi hakkındaki düşünceleriniz neler?
Bursa’mızın Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının haklı gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Yaşadığımız heyecanın yanı sıra üstlenmiş olduğumuz sorumluluğun da farkındayız. Bu yıl Türk dünyasının kalbi Bursa’da atacak.
Biz de Türk misafirperverliğini ortaya koymaktan çok mutluyuz. Türk Dünyası Kültür Başkentliği özelliği bizde 1 yıl kalacak. 1 Ocak’ta başladı, 31 Aralık’ta sona erecek. Ama bu misyon hep bizdeymiş gibi hareket edeceğiz. Çünkü çok güçlü bir Türk dünyası coğrafyası var. Bugüne kadar farklı sebeplerle belki ayrı gayrı düşmüş olabiliriz.
Hatta bir dil birlikteliğimiz bile olamayabilir ama bu bir araya gelişin orta ve uzun vadede iktisadi, kültürel, güç ve dayanışma anlamında çok önemli şeyleri bize kazandıracağına inanıyorum. Yıl boyu yapılacak etkinliklerin resmi açılış törenini 20’ye yakın ülkeden 700 sanatçının katılımıyla yaptık. Yıl boyunca gerçekleşecek; kongre ve seminerden konser ve festivale, sinema, tiyatro ve sergiden söyleşiye dek geniş bir yelpazede çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacak Bursa’mızın marka değerini artırmanın gayreti içinde olacağız.
Bu şehir Orhan Gazi ve Murad Hüdavendigar kadar, Emir Sultan’ı, Eşrefoğlu Rumi’yi, Süleyman Çelebi’yi, Üftade Hazretleri’ni ve diğer gönül sultanların da mührünü taşır. Tabii bu güzelliklere sahip olmak kadar onun kıymetini bilmek, korumak, üzerine eklemek, geleceğe daha büyük zenginlik bırakmak da önemli.
Edebiyatından mimarisine, insani, dini ve fikri değerlerinden coğrafi varlıklarına kadar tüm unsurlarıyla medeniyetimize sahip çıkacağız. Gönüller arasına sınır çizilmez. Kalpleri, yürekleri bir olanlar için mesafelerin hiçbir anlamı yoktur. Bizim inancımızda, bizim geleneğimizde kardeşlik en kıymetli hazinedir.
İlandır