Tatil zili çaldı. Çocukları bekleyen uzun bir tatil başladı. Tatil boyunca çocuklarının boş kalmasını istemeyen ebeveynler ne yapacakları konusunda kararsızlık yaşıyor. Çocuklar ise tatilin keyfini sürmek niyetinde…
Peki ne yapmalı? Tatil de ders çalışmalı mı yoksa dinlenmeli mi?
Çocuklar yoğun ve stresli bir dönem geçirdiler. Hem pandeminin olumsuz etkileri, hem de yeni düzene uyum sağlamak herkesi zorladığı gibi çocuklarımızı da zorladı. Bu dönemde yaşanılan öğrenme zorlukları, çalışma sistemine uyum sağlayamama, sınav stresi, kaygılar aileleri ve çocukları yıprattı. Aileler okulların kapanması ile okul sürecinde öğrenilen bilgilerin unutulmasından ve yeni eğitim öğretim yılında akademik anlamda çocukların geride kalmasından endişe duymakta.
Her öğrenme süreci yeni sinaptik bağların oluşması demektir. Bellek ve hafıza birbirini tamamlayan ve etkileyen süreçlerdir.
Araştırmalar beynin her iki yarımküresinin aktif çalıştığı zaman; genel yetenek, öğrenme ve matematik gibi alanlarda beyin üzerine etkinin 5-10 kat daha fazla etkili olduğu belirlenmiştir.
Beyin yarım kürelerinin çalışma bölgeleri ve kontrol ettiği alanlar farklıdır.
Beynimizin sağ yarım küresi: Algı, dikkat, uzaysal algılama, sezgiler, duygular, görsel ve işitsel konular ile ilgili iken,
Beynimizin sol yarım küresi: Akademik alan, analitik düşünme, neden-sonuç ilişkisi, sözel matematiksel, mantıksal bilgi ile ilgilidir.
ÇOCUĞUNUZUN BEYİN GELİŞİMİNİ DESTEKLEYİCİ ÇALIŞMALAR
Yapılandırılmış ortam ve doğru yönlendirme ile çocuğunuzun gelişimine destek olmak aslında çok kolay. İşte size çocuğunuzun tatil boyunca yapabileceği beyin gelişimini destekleyici çalışmalar:
- Yabancı dil öğrenmek
- Enstrüman çalmak
- Resim çizmek
- Kitap okumak
- Görsel ve işitsel dikkate dayalı oyunlar
- Hayal gücünü kullanma ve tasarlama
- Bulmaca çözme
- Yazı yazma
- Spor aktiviteleri
- Matematik problemleri çözme
- Strateji oyunları oynama
- Şarkı söyleme
- Yaşına uygun puzzle yapmak
ÇOCUKLA DOĞRU İLETİŞİM KURMA İPUÇLARI
Ebeveyn olarak çocuğunuzla doğru iletişim kurma yollarından birkaç tanesini sizinle paylaşıyorum.
- Çocuğunuza okul tatil olur olmaz, ders çalışması konusunda baskı yapmayın. Birlikte ders planı çıkartabilir. Destek alacağı kitap ya da materyalleri belirleyebilirsiniz.
- “Okula hazırlık, başarı, ders, okul, sınav …” gibi kelimeleri çok fazla kullanmayın.
- Ailece tatil de okumak için kitap alışverişi yapabilir. Ev içinde düzenlediğiniz okuma saatleri ile model olabilirsiniz.
- Ders çalışmayı kitap olarak algılamak yerine interaktif öğrenme sürecini destekleyecek platform, uygulama ve yeni nesil çalışma ortamlarını kullanabilirsiniz.
- İnatçı bir tutum sergilemeyin. Bu aranızdaki ilişkiyi bozacaktır. Çocuğunuzun ilgi ve yeteneğini gözlemleyerek bu alanlara yönlendirip, öncelikle rahatlamasını sağlayın.
- Tatil planı oluştururken çocuğunuzun beklentisini karşılayabilecek ve sizin de uyum sağlayacağınız bir program olmasına özen gösterin.
- Çocuğunuzun aldığı sorumlulukları yerine getirmesi için fırsat verin.
Sevgilerimle…
www.bircantavas.com