Trafik sigortası, adı üstünde, 'Zorunlu'... Trafik sigortası bir kaza anında karşı tarafa vereceğin hasarı karşılayan bir sigorta ürünü. Bütün dünyada trafik sigortası uygulanıyor. Sigortasız dolaşmak büyük suç ve cezası çok ağır. Bir kazaya karıştın, belirlenen suç oranı eşit ise karşı tarafın Trafik sigortası da sizin aracınızın hasarını karşılıyor. Sistem bu şekilde işliyor. Son ekonomik koşullar geniş bir kitlenin bütçesini zorluyor. Bu arada araç fiyatları, yedek parça maliyetleri (dövize endeksli) ve hasar onarım bedelleri arttıkça aynı oranda artırılmasa da Trafik sigortası fiyatları da yükseliyor.
Durum böyle olunca sigorta yaptırmamak da bir çıkış yolu olarak görülüyor sanırım. Sigortasız araç sayısı son dönemde yüzde 20 arttı. ‘Bomba’ tabirini kullanmamım sebebi, oluşturduğu risk. Diyelim ki tasarruf ettiğinizi düşünerek ve bizim oralarda trafik çevirmesi de olmaz deyip sigorta yaptırmadınız. Hemen söyleyeyim başınıza şunlar gelebilir: Öncelikle karşı tarafın tüm hasarını sizin üstlenmeniz söz konusu. Ekonomik açıdan zor günler sizi bekliyor denilebilir. Trafik sigortasında hasar limitleri araç başına 50 bin TL, kaza başına 100 bin TL ile sınırlı. Bu rakamlar günümüzde çok düşük kaldı. Bir farı, aynası 50 bin TL olan araçlar var. Bunun için ek olarak İMM denilen isteğe bağlı mali sorumluluk sigortası yaptırmalısınız. Diyelim lüks bir araca çarptınız. Sigortanız olsa bile 500 bin TL- 1 Milyon TL’yi cebinizden ödemek zorunda kalabilirsiniz.
HELE HELE TİCARİ ARACA HİÇ ÇARPMAYIN
Bunların yanı sıra şayet bir kiralık araca, taksiye veya bir başka ticari araca çarptınız. Bu araçların trafikte olmadığı süre içerisindeki ticari gelir kaybını da ödemek zorunda kalabilirsiniz. Evinize icra gelebilir. Sigorta yaptırırken bu konuda size teminat sağlayan bir poliçeyi tercih etmenizi öneririm.