Çocuğa bir kardeşi olacağını söylemenin en iyi yolu nedir, biliyor musunuz? Çocuklarda kardeş kıskançlığı, özellikle ilk çocuklarda görülebilen bir durum. Dünyaya tek çocuk olarak gelmiş ve sonrasında bir kardeşe sahip olan çocuklar, önceden sadece ona ait olan annesini, babasını ve hayatını paylaşacağı bir kardeşi olacağını öğrendiğinde farklı tepkiler verebiliyor. Bu anlamda ailelerin çocuklarına bir kardeşi olacağını haber verirken bazı konulara dikkat etmesi gerekiyor.
Kardeş kıskançlığında kimi zaman çocuk daha önceden kazandığı becerilerinde gerileme yaşayabiliyor. Tuvalet alışkanlığı kazanmış bir çocuğun bez takmak istemesi veya altına kaçırmaya başlaması; kardeşinde gördüğü emzik ve biberondan yola çıkarak emzik veya biberon istemesi gibi durumlar yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda bir uzmandan yardım almak faydalı olabilir. Bu haftaki yazımda, anne ve babalar için çocuklarda kardeş kıskançlığına karşı neler yapmanız gerektiğini anlatacağım.
ÇOCUĞUN DOĞACAK KARDEŞİNİ KISKANMASINI ÖNLEME YOLLARI
Sevgili ebeveynler, çocuğunuza kardeşi olacağı haberini nasıl verdiniz veya verirsiniz? Kardeş rekabeti, ne kadar doğru bir tutum sergilerseniz sergileyin yaşanabilecek çok muhtemel bir olgudur, bu durumu paylaştığım tekniklerle engelleyebilir ya da önleyebilirsiniz.
Bazı zamanlarda kardeş kıskanlığıyla karşıya kaldığınız durumlar yaşayabilirsiniz. Gün geçtikçe süreç zorlaşıyor ve çocuğunuzun davranışlarında ciddi değişimler gözlemliyorsanız, çocuğunuz kazanılmış becerilerinde gerileme yaşıyorsa (tuvalet alışkanlığını kazanmış olduğu halde bez takmak istemesi, altına kaçırma, emzik veya biberon kullanmak istemesi vb.) bir uzmandan destek alabilirsiniz.
- 1. Çocuğunuza kardeşi olacağını açıklamak için gebelikte tıbbi olarak riskli kabul edilen zamanın dolmasını bekleyin.
- 2. Kardeşiyle ilgili soracağı tüm soruları samimiyetle cevaplayın.
- 3. Kardeşin doğması ve büyük kardeşin hayatına dahil olması süreciyle alakalı kitaplar okuyabilir sürece bu kitaplarla hazırlayabilirsiniz.
- 4. Önemli ve net değişikliklerin doğumla aynı zamana gelmemesine özen gösterebilirsiniz. (tuvalet alışkanlığı, oda değişikliği, okula başlama vb.)
5. Kardeş dünyaya gelmeden önce yapılacak hazırlıklara ve bu sürece büyük çocuğunuzu dahil edebilirsiniz. (oda düzeni, eşyalarının hazırlığı vb.) - 6. Büyük çocuk doğacak yeni bebekle kıyaslanmamalıdır.
- 7. Kardeşini sevmesine izin verin, dokunsun, sevsin aralarındaki bağın oluşmasına izin verin.
Bu yazımın sonrasında daha önce yazdığım şu yazıya göz atabilirsiniz: