Cemre BECERMemeyi bıraktırma süreci nasıl yönetilebilir? Emzirmeyi bırakmanın 6 yolu

HABERİ PAYLAŞ

Memeyi bıraktırma süreci nasıl yönetilebilir? Emzirmeyi bırakmanın 6 yolu

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin doğumdan 6 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmesini sonrasında ise ek besinlere devam ederken en az 2 yaşına kadar anne sütü almasını öneriyor. Ancak bu uzun soluklu süreç kimi zaman hem anne hem de bebek için travmatik olabiliyor. Bebek emmeyi bırakmak isteyemeyebiliyor veya bebeğin memeyi bırakması için uygulanan hatalı yöntemler bebekte başka travmalar yaratabiliyor. Zira bebeğin memeyi bırakması için zamana ihtiyacı var. Aşamalı olarak ilerlemek ve bu süreci bir savaşa dönüştürmemek en önemli kural. İşte bu nedenle bu haftaki yazımda sizler için memeyi bıraktırma sürecinin nasıl yönetilebileceğini ve emzirmeyi bırakmanın 6 yolunu anlatacağım.

Haberin Devamı

Öncelikle bu süreçte nelerin yapılmaması gerektiğinden bahsetmek çok daha önemli olacaktır. Maalesef birçok anne meme bırakma sürecine girdiğinde tiksindirme ya da korkutma yöntemini seçebiliyor. Memeyi kırmızıya boyamak, ketçap sürmek, yaralandı demek, acı biber sürmek, yara bandı yapıştırmak son zamanlarda oldukça popüler.

Memeyi bıraktırma süreci nasıl yönetilebilir Emzirmeyi bırakmanın 6 yolu

ANNENİN MEMESİ BEBEK İÇİN SADECE BİR "BESLENME ARACI" DEĞİL

Bu yöntemler çocuğunuzun meme bırakmasını kolaylaştırmasından ziyade travmatik etkiler yaratabilir. Annenin memesi bebek için sadece beslenme aracı değildir. Meme, bebeğin doğduğu andan itibaren ilk temas ettiği, yeri geldiğinde bebeğin sakinleşme aracı olarak kullandığı ve hatta güvenli bağın kurulduğu anne ile bağın kurulmasındaki ilk adımdır. Üstelik Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin doğumdan 6 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmesini sonrasında ise ek besinlere devam ederken en az 2 yaşına kadar anne sütü almasını öneriyor. Ancak çocuğun belli bir zaman sonra memeyi bırakması gerekiyor.

EMZİRMEYİ BIRAKMANIN 6 YOLU

Anne sütünden kesme süreci, pek çok ebeveyn için sancılı bir süreçtir. Bebeğin memeyi bırakması için zamana ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. 

1. Öncelikle emme aşamalı olarak bırakılmalı ve süreci savaşa dönüştürmemeli, sabırlı olmalısınız.

2. Hastalık, taşınma gibi hayatınızda yeniliklerin olduğu dönemlerde bebeğinizin emme sürecini sonlandırmayı bir süre ertelemelisiniz.

Haberin Devamı

3. Bebeğin ve annenin bu süreçte kendini hazır hissetmesi gerekir. Birden kesmek bebek için doğru olmayacaktır. Bu noktada bir uzmana danışmak, özellikle çocuk gelişimi uzmanından destek almak süreci daha kolay ve sağlıklı geçirmenize yardımcı olacaktır.

4. Emzirmeyi bırakma alıştırmalarına emzirmeyi biraz azaltarak başlayın. Buna önce gün içindeki emzirmeden başlayın. Gün içinde 3 kere emiyorsa 2’ye düşürün ve bir süre bu şekilde devam edin. Ddevamında basamak basamak azaltın. Gün içini azalttıktan sonra gece bırakmalarına başlanmalıdır.

5. Bu dönemde duygusal boşluk yaratmaması için bebeğinizi sık sık kucağınıza alın, onu ne kadar sevdiğinizi dile getirin. Onunla tıpkı emzirdiğiniz zamanlardaki gibi tensel temasta bulunun. Uykuya geçiş zamanlarında ona yakın temasta olun, dokunarak sakin bir şekilde uykuya dalmasını sağlayın.

6. Bu süreçte kararlı olmak çok önemlidir. Kararsız davranırsanız tekrar tekrar başa dönerek süreci uzatmış olursunuz. Bu da hem sizin hem de bebeğinizin duygusal olarak zorlanmasına neden olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder