Deniz SarıhanlıoğluBaldan tatlı
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, bir yol düşün, bu güzel Ege topraklarından kıvrıla kıvrıla geçilen, bir yanı alabildiğine mavi sular, diğer yanı sedir, göknar, ladin. Bu yolları severiz sevmesine ama bir de ulaştığımız yerde oraya has bir lezzet varsa tadına doyum olmaz. Biz hem keşfin, hem yolun, hem lezzetin peşinde koşanlar böyleyizdir. Bazı yemeklerin, adını duyduğumuz anda hızlı atmaya başlar kalbimiz. Hemen plan yapmaya başlar küçük zihinlerimiz. Hele mevsimlerden yazsa, çifte lezzet bulmak garantilidir. Benim güzel yollarım! Öğreten, mutlu eden, ilham veren yollarım. Ege’nin tatlı yolları, bu hafta bizi yaz lezzetlerine götürecek!

Haberin Devamı

İNCİR

İncirin kalbi, bize çok yakın olan Aydın Germencik’te atıyor. İncir üreticisi bir aile ile tanışma fırsatım oldu. Germencik’te yaklaşık 90 bin dekar incir ekili arazi var. Yıllık ortalama 40 bin ton incir elde ediliyor. Bu küçücük meyvenin tadını yaz sonu çıkarmaktan büyük keyif alsak da, kurusunun ne denli faydalı olduğunu ben yeni öğrendim. Kuru incir içerisinde bulunan birçok vitamin sayesinde insan sağlığını düzenleyen ve koruyan bir yapıya sahip. En çok ilgimi çeken özelliklerinden biri; yüksek zengin içeriği, boğaz ağrılarının iyileşmesini sağlıyor. Ayrıca antioksidan özelliği ile özellikle meme kanserinde, kanserli hücrelere karşı tedavide kullanılıyor. İncir A, B1 ve B2 Vitaminleri, manganez ve potasyum, magnezyum, bakır, demir ve fosfor bakımından çok zengin.

Yüksek potasyum seviyesi ve düşük sodyum seviyesi, hipertansiyonu olan insanlara rahatlama sağlıyor. Hemen her yaş grubuna faydalı bu meyveyi bolca tüketmenizi öneriyorum.

KÜNAR

Aydın’da incir peşinde koşarken acıkıyor insan. Koçarlı’ya tahinli, künarlı pide yemeğe mutlaka gidin. Künar, çam fıstığı aslında. Aydın’ın kendine has, şahane bol tahinli pidesiyle birleşince ortaya inanılmaz bir lezzet çıkıyor. Bol tereyağlı, tahinli, kavrulmuş künarlı ve başlı pide için Koçarlı’ya gitmenizi kalpten öneriyorum.

Yeni pandemi tedbirleri ile, gidip orada yiyemeseniz de, paket yaptırın ve bu güzelliği kaçırmayın. Şahsen, künarlı pideyi uzun yıllar övmek istiyorum. Çok geniş kitlelerin bilmediği bu yerel lezzeti anlatmaktan asla sıkılmayacağım. Ne kadar güzel topraklarda yaşadığımızı ve ne kadar şanslı olduğumuzu unutmayalım lütfen.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder