Sevgili dünlük, ne zaman kara kış bastırsa aklıma, Fikret Kızılok’un o şahane dizlerini getiririm: “Her gecenin sabahı, her kışın bir baharı, her şeyin bir zamanı, benim dermanım yok.” Üşümekten yorulan, kışla mücadele eden bedenlerimizin pek çok şeye dermanı olmadığı doğru. Ancak elbette güneş, saklandığı yerden çıkıp bize yeniden gül yüzünü gösterecek. Günler uzamaya, doğa değişmeye, toprağın altı hareketlenmeye başladı bile. Kısacık şubat ve zorlu martın ardı bahar. Çok sevdiğimiz, iyi hissettiren, gençleştiren, güzelleştiren, kalplerimize çocuk heyecanı bırakıveren bahar gelecek! Elimizden tutup bizi; kırlara, ormanlara, deniz kenarlarına götürecek. O günlere kavuşmak için az sabır gerek. Diğer yandan, gelecek baharı karşılamadan önce yapılacak harika etkinlikleri hatırlatmaya geldim.
BAYINDIR NERGİS FESTİVALİ
Bayındır’ın çiçek, bitki ve ağaç yetiştiriciliğinin ünü, gün geçtikçe daha da yayılıyor. Bayındır tabelasını gördüğünüz anda, yolun her iki yanından da bahçeler, seralar, koruluk alanlar beliriyor. Bu yıl ise klasik çiçek festivalinin dışında yepyeni bir festival daha gerçekleşiyor. 6 Şubat Pazar günü Turan Mahallesi’nde ilk kez düzenlenecek Bayındır Turan Mahallesi Nergis ve Kuru Çiçek Festivali, Bayındır’daki çiçek üretiminin çeşitliliği ve ilçenin sektördeki konumunu göstermesi bakımından oldukça önemli bir adım kabul ediliyor.
Turan Mahallesi’ndeki bir diğer üretim de kuru çiçek. Çiçek tanziminde kullanılmak üzere doğadan toplanan ve bazen de özel olarak yetiştirilen 20-25 çeşit bitki; demetler halinde kurutulup, değişik renklerde boyanarak farklı sektörlere pazarlanıyor. “Bayındır Her Mevsim Çiçek Gibi” sloganıyla, bu sene ilk kez düzenlenecek Bayındır Turan Mahallesi Nergis ve Kuru Çiçek Festivali, Turan Mahallesi meydanında gerçekleşecek ve saat 12.00’de başlayacak. En iyi stant yarışması, halk oyunları gösterisi ve çeşitli etkinliklerin de yapılacağı festival, 17.30’da sahne alacak pop sanatçısı Hande Ünsal’ın konseri ile son bulacak.
FOTO RESNE’NİN İZİNDE İZMİR HİKAYELERİ
Bu sergi, içinde yaşadığımız güzel İzmir’imizin sahip olduğu tarihi mekânlarda bugün yaşayan insanların foto-öyküler yoluyla belgelenerek, kent kültürünün ve kent belleğinin geliştirilmesine fotoğraf sanatı aracılığı ile destek olunmasını amaçlayan bir fotoğraf projesinin ürünü.
Bu projeye dâhil edilen mekânlar; 1927-28 yılında o zamanın İzmir Belediyesi’nin, 9 Eylül sergilerine gelen yabancı konuklara İzmir’i tanıtmak üzere özel olarak, ilk Türk ve Müslüman fotoğrafçı olarak kabul edilen Foto Resne olarak bilinen Bahattin Bediz’e hazırlattığı “Album de Symrne” (İzmir Albümü) kitabından seçilmiş. Bu sergi ile aradan geçen 90 yılı aşkın sürede, o mekânlardaki yaşanmışlıklar, bugün o mekânlarda yaşayanların foto-öykülerinde canlanarak tarihe kaydedilmiş olmuş.
İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nin (İFOD) değerli fotoğrafçılarının çabalarıyla gerçekleştirilen bu proje, İzmir’de ayakta kalan önemli tarihi mekânların bugününü belgeleyerek gelecek nesillere bırakılmasını sağlayan, İzmir’in kent belleğinin oluşturulması ve korunmasına destek veren önemli bir eser. Hafta içi ve cumartesi 09.30-17.30, pazar ise 12.00- 17.00 saatleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sergiyi görebilirsiniz.