Sevgili dünlük kasımdan sonbaharlık beklenir ama o yaz ayıymış gibi davranmakta ısrar ediyor. Vikipedi diyor ki; “Pastırma yazı, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyim. Bazen yılda birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer.” Valla ben kendi adıma kasımdan razıyım.
Ne yapıp ediyor, üşütmüyor, terletmiyor, benim gibi kalbini yolun ortasına koymuş, valizi hep hazır gezginlere rahat rahat gezme imkanı veriyor. Ben yoldayken bile hep bir sonraki yolu planladığım için, havanın daima güzel olmasını diliyorum. O sebeple de kasımı çok seviyorum. Manzaralı yollardan geçip nerelere gitsek diye düşünenler için de pastırma yazına özel öneriler hazırladım, başlayalım!
İZMİR KUŞ CENNETİ
İçinde bulunduğumu günler, göçlerin başladığı zamanlar oluyor. Ekim sonlarında başlayan kırlangıç fırtınası günlerce sürüyor. İzmir Kuş Cenneti ise Çamaltı Tuzlası sınırları içindeki 40 bin hektarlık yüzölçümlü Gediz Deltası ve günümüz verileriyle 289 kuş türünün bulunduğu alan, kış aylarında da yüz bine yakın su kuşunu konuk ediyor. Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan tepeli pelikan da aynı alanda ürüyor.
Yaban kedisi, domuzu ve tilkisinin yaşamını sürdürdüğü Gediz Deltası ekolojik yanıyla da Ramsar Alanı, 1. Derece Doğal SİT Alanı ve Yaban Hayatını Koruma gibi ulusal ve uluslararası birden fazla koruma statüsüne sahip. Sonbaharın renklerini keyifle izleyebileceğiniz bu harika yere mutlaka gitmişsinizdir ama şimdi gidip bir akşamüstü geçirmenin tam zamanıdır bence.
KAYNAKLAR
Dün şehrin içinde bir köy keşfettim. Ben ki köy kahvelerinin, meydanlarının, küçük fırınların, güler yüzlü esnafın ve asırlık çınarların aşığı zannederdim kendimi. Bu kadar zaman nasıl karşılaşmadık seninle, yolum senden nasıl geçmedi anlaşılır gibi değil Kaynaklar Köyü. Geç buldum ama tez yitirmem, sana gözüm gibi bakarım bundan böyle. Buca’ya çok sık giden biriyim, hemen ilerisinde bu güzellikte bir köy olduğunu öğrenmem harika oldu.
Bence biraz daha detaylı anlatırsam siz de ilk fırsatta düşürürsünüz yollarınızı. Buca Kaynaklar, İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Nif Dağı’nın eteklerine kurulmuş bir köy. Tarihi tam olarak kimse tarafından bilinmiyor. Bir rivayete göre ilk adı Dambeli. Kaynaklar denmesinin sebebi ise sulak bir arazide yer alması ve pek çok yerde su kaynağı çıkması. Tam orta yerinde yer alan çınar ağacının 4 bin 500 yaşında olduğu söyleniyor. Yaşının gerçekliğini bilmem ama meydanı öyle güzel sarmalamış ki keyif dolu kahvaltıma eşlik ettiği için kendisine teşekkür ediyorum. Kaynaklar meydanın ortasında konumlanan çınarın etrafında birçok mekan var.
Hepsinin aynı tip ahşap sandalye, masa kullanması beni çok etkiledi. Plastik, renkli masa sandalye yerine oldukça kaliteli bir malzemeden yapıldıklarını gördüğüme çok çok sevindim. Görsel bütünlüğü çok başarılı yakalamışlar. Üstüne üstlük şimdi kasımpatı zamanı. Dört bir yanı kızıl yapraklar, kasımpatılar sarmış, bu mevsimin güzelliğini kaçırmamak lazım.