Sevgili dünlük, bilinen aksine şehrimizde yaz mevsimi, ağustosun son günü bitmez. Eylül, ekim hatta bazen kasım ayında bile kışın gelişini kabullenemediğimiz doğrudur. İçimizdeki yaz çocuğu, dolaptan bir mont çıkarıp giymek için direnir. Soğuk şeyler içmeye devam ederiz. Yazlıkları kapatamayız. Ya bu hafta hava güzel olursa diye aklımız kalır. Bu şehirde okullar açılır ama mayolar kaldırılmaz. Hala içinizde “ne tarafa gidip yüzsek?” diyenler varsa aslında pek çok alternatif var. Hatta su ısındı hem de dalgasız. Sudan çıkınca bir üşüme yaşanabilir onun da önlemi alınırsa cidden çok keyifli olacaktır. Ben bu hafta size en sevdiğim yerlerden birini öneriyorum. Mordoğan’ı!
MORDOĞAN
Ege denizine sırtını dayamış, Karaburun ve Balıklıova ’nın arasında kalmış, bir güzel Mordoğan. İsmindeki moru, topraklarında açan yetmiş çeşit mor çiçekten almış. İzmir merkeze 87 km uzaklıktaki Mordoğan’a bir saatte ulaşıyoruz. Yol nefis manzaralara sahip. Döne döne indiğimiz yolların her biri minik lacivert bir koya bakıyor. Güneş yüzünü her döndüğünde, parlıyor su. Yanından yöresinden kardeş martılar geçiyor. Suyu bol bereketli bu deniz balık kaynıyor. Güzelliğini bilen buralardan zaten ayrılamıyor. Yunan mitolojisinde de izine sıklıkla rastlanan Mordoğan’ın ünlü Narcissus Efsanesi’ne ev sahipliği yaptığı biliniyor. Hatta tıp bilimindeki narsisizm terimi, mitolojik kahraman Narcissus’tan geliyor. Rivayet olunur ki; Narcissus, bir kızın aşkını acımasızca karşılıksız bırakıp tanrılar tarafından cezalandırılınca, bir gün su içmek için eğildiği esnada, suda yansıyan yüzünü görüp, daha önce görmediği bu güzellik karşısında büyülenir ve kendine aşık olur. Bu andan sonra nehrin başından ayrılamayan Narkissos tüm ömrünü, yemeden içmeden kesilerek burada tüketir ve vücudu sonunda nergis çiçeklerine dönüşür.
MORDOĞAN’DA NE YENİR?
Yarımadanın yöresel mutfağı, Ege ve Akdeniz mutfağıdır. Mordoğan iskelede ve sahil şeridi boyunca bulunan balık restoranlarda, mis gibi deniz manzarası eşliğinde mevsimin taze balıklarını ve deniz ürünlerini afiyetle yiyebilirsiniz. Ayrıca köylerinde yetişen enginar, hurma zeytin, zeytinyağlılar, salatalar, otlar, yeşillikler ve mezeler de nefistir. Benim gibi farklı lezzetlerin peşindeyseniz, sübye yumurtası güveci, balık köftesi, tuzda lagos, midye kızartması, midye dolma, asma yaprağında barbun, şevketibostanlı levrek, sardalya buğulama, kefal pilaki ve adabeyi balığı çorbasını da denemenizi öneririm.
NEREDE YÜZÜLÜR?
- Manal Plajı
- Kocakum Plajı
- Ardıç Plajı
- Ayıbalığı Koyu
- Mordoğan Kaynarpınar