Doç. Dr. Gökçen ErdoğanBen miyim anormal?
HABERİ PAYLAŞ

Ben miyim anormal?

Normal mi? Değil mi? Ben anlar mıyım? Normal değilse ne zaman normale döner? Öylece durup beklemeli mi? Yoksa doktor yollarına mı düşmeli? Hiç şüphesiz bir an önce muayene olmalısınız.

AKINTIM VAR KÖTÜ KOKU DA YAPIYOR

SORU: Hocam bende yeşil akıntı var. Yaklaşık 1 aydır var ve kötü koku da yapıyor. Koku bazen az bazen çok. Korkmalı mıyım? Sebebi ne olabilir? Bu normal mi?

CEVAP: Korkmak değil ama önlem almalısınız. Önceliğiniz doktora gitmek olsun. Yaşınızı, cinsel yaşamınızı bilmediğim için genel bilgi vereceğim. Genital bölgede yeşil akıntı, genellikle bir enfeksiyonun belirtisidir. Trikomoniyaz söz konusu olabilir. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon türüdür. Yeşil veya sarı renkli, kötü kokulu, köpüklü bir akıntıya neden olur. İdrar yaparken yanma, kaşıntı ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler de eşlik edebilir. Bakteriyel Vajinozis de bir diğer enfeksiyon olasılığı. Vajinadaki doğal bakteri dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkar. Gri veya yeşilimsi, balık kokusu gibi kötü kokulu bir akıntıya neden olur. Ayrıca klamidya ve bel soğukluğu gibi enfeksiyonlar da yeşil akıntıya neden olabilir. Rahim ağzında oluşan enfeksiyonlar da akıntının rengini ve kıvamını değiştirebilir. Alerjik bir reaksiyon olabilir, ilaçlarınızın yan etkisi olabilir. Ya da hormonal değişimlerden kaynaklanabilir. Mutlaka bakılmalı. Hep söylüyorum; sizde doktora sorma gereksinimi doğuran, garip bulduğunuz her şey muayene sebebidir.

Haberin Devamı

Ben miyim anormal

BİR AYDIR KESİNTİSİZ ADET GÖRÜYORUM

SORU: Hocam 1 aydır kesintisiz adet görüyorum. Bu normal mi acaba? Yaşım 34. Menopoza yakın değilim ve bildiğim bir hastalığım yok.

CEVAP: Elbette normal değil. Bildiğiniz bir hastalığınız yok. Bu güzel. Ama eğer dün muayene olduysanız güzel. Yani bu dönemden önce muayene olduysanız ve o muayeneye göre bu kanıdıysanız yeni bir muayene şart. Her hâlükârda şart. Çeşitli olasılıklar var tabii; tiroid hastalıkları, polikistik over sendromu (PCOS) gibi hormonal dengesizlikler uzun süren adet görmeye neden olabilir. Rahimde oluşan iyi huylu tümörler olan myomlar da kanamaya yol açabilir. Rahim iç dokusunun rahim dışında yerleşmesi durumu olan endometrioz sebep olabilir ve bu şiddetli ve uzun süren adet kanamalarına neden olabilir. Adet kanamalarının sık ve düzensiz olması durumu olan polisipten de söz edebiliriz, bundan sonraki süreç de önemli. Rahim ağzı veya rahim enfeksiyonları, kanda pıhtılaşma bozuklukları da mümkün. Ayrıca nadir de olsa uzun süren anormal kanamalar rahim kanserinin de işaretçisi olabiliyor. Korkmayın, paniklemeyin ama hemen muayene olun. Normalin uzağındayız.

Haberin Devamı

DOKTORA GİTMEM GEREKİR Mİ?

SORU: Hocam, doktorum bir şüphe üzerinde biyopsi yaptı, şükür ki temiz çıktı ama sonrasında adet görmedim. 2’nci ay geçti. Bu normal mi? Doktora gitmem gerekir mi, yoksa beklemeli miyim?

CEVAP: Biyopsi sonrası adet gecikmesi yaşanıyor ama bu genelde 3 haftayı geçmemeli. 2 ay bence uzun bir süre. Ancak stres düzeyiniz bu süreye etki etmiş ve uzatmış olabilir. Biyopsi işlemi ve sonrasında yaşanan kaygı, vücudun hormonal dengesini etkileyerek adet döngüsünü geciktirebilir. Nadir durumlarda, biyopsi sonrası enfeksiyon oluşabilir ve bu da adet düzensizliğine yol açabilir. Biyopsi sonrası hafif bir kanama olması normaldir. Bu kanama, adet kanamasıyla karıştırılabilir ve adetin geciktiğini düşündürebilir. (Bu sizin durumunuzda geçerli değil.) Biyopsi, vücuttaki hormonları geçici olarak etkileyebilir ve adet döngüsünü değiştirebilir. Ve sürpriizz; hamile olabilirsiniz. Ya da sonrasında çok fazla kazıma işlemi yapıldığı için içeride yapışık olup kanamayı kesebilir. Sebep ne olursa olsun kendi kendine geçmesini bekleyemeyiz. Teşhisi ancak doktorunuz koyabilir. Normal olan düzenli adet görmektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder