Doç. Dr. Gökçen ErdoğanCinsel güvenlik

HABERİ PAYLAŞ

Partner bir dertse birden çok partner birden çok dert anlamına mı gelir? Tedbirinizi almazsanız evet. Cinsel güvenlik konusu önemli.

FARKLI PARTNERLERİM OLUYOR KENDİMİ NASIL KORURUM?

SORU: Hocam, ilişkilerden hoşlanmıyorum. İnsanların birbirine sınırlar koyduğu hiçbir yapıya uyumlu değilim. Bu nedenle kendi işimi kurdum, daha az kazanıyorum ama umrumda değil. Cinsel olarak tutkulu biriyim ve düzenli ilişki istemediğim için sürekli farklı partnerlerim oluyor. Cinsel hastalıklarla ilgili bir belgesel izlediğimden beri biraz anksiyete yaşıyorum. Bu konuda kendimi güvende tutmak için ne yapabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP: soruyu çok önemsiyorum. Çünkü gerçekten özgürlüğün de güvenlik sağlayan bir şey olması gerektiğine inanıyorum. Yaşam hakkımızı koruyarak, kişisel çıkarlarımızı gözeterek ve elbette kimsenin haklarına saldırıda bulunmadan özgürleşmek, ideal olan. Bir ilişki içinde olmak zorunda değilsiniz. Ancak cinsel hastalıklardan korunabilmek için korunma yönteminiz başka bile olsa ek olarak prezervatif kullanmalı yani kullandırmalı, rutin jinekolojik muayenelerinizi atlamamalısınız. Kimsenin cinsel hastalık geçmişini, cinsel yaşam öyküsünü bilemezsiniz ancak bu konuda şüphe duyduğunuz partnerlerden uzak durun. Sekste her iki tarafın da birbirine bu konuda açık olması şart ama bunu kim takar dersiniz? Dolayısıyla kendinizi korumaktan bizzat sorumlusunuz. Partner sayınızı, güvenli seks için sınırlamak üzerine de bir çözüm düşünebilirsiniz. Çünkü maalesef cinsel yolla bulaşan hastalıklar düşündüğünüzden daha gezici. Ha ayrıca ilişkilerin hepsi sınırlayıcı değil, bunu insanlar seçiyor. Siz kendi ilişkinizi, önceliklerinizle ve ortak paydada buluştuğunuz biriyle yaratabilirsiniz.

Cinsel güvenlik

ALDATILDIĞIMI ANLAYABİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, erkek arkadaşımla düzenli seks yapıyorum ve hem doğum kontrol hapıyla hem de tavsiye ettiğiniz gibi prezervatifle korunuyorum. Ancak son zamanlarda aldatıldığımdan şüpheleniyorum. Bu hissi taşıdığımdan beri mi vajinamda kaşıntı var, yoksa vajinamda kaşıntı başladığı için mi bu hisse kapıldım bilmiyorum, iç içe geçti. Sizce partnerimin bir başkasıyla da birlikte olup olmadığını ilişki sırasında anlayabilir miyim, bir yolu var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Penisinin etrafına sarılmış ve sizin olmayan bir saç teli bulmadığınız sürece yok gibi. Tabii ki bunu öğrenmek için ona sormalısınız ama erkekliğin de onda dokuzu inkar, biliyorsunuz. Vajinal kaşıntınız psikolojik de olabilir, eğer bunu soruyorsanız. Ama kaşıntı varsa bile bu illa erkek arkadaşınızın başka bir ilişkisi olduğu anlamına gelmez. Enfeksiyon, alerji ya da hijyen kaynaklı bir sorun olabilir pekâlâ. Muayene olmanızı öneririm. Mantarsa da başka bir şeyse de tedavisi vardır. Ama güven kaybının tedavisi jinekologlarda değil tabii. Muayenenizi olduktan sonra bunun için de profesyonel destek alabilirsiniz. Eğer yanılmıyorsanız bile dünyanın sonu değil, yolunuzu istediğiniz gibi yeniden çizebilirsiniz. Ne ilk olursunuz ne de son. Yine de bu şüpheyi büyütmek yerine açık açık konuşmanızı öneririm.

TRİKOMONAS BULAŞTI TEDAVİ GÖRDÜM AMA HÂLÂ TAŞIYICI OLABİLİR MİYİM?

Haberin Devamı

SORU: Hocam, eşimle 1 yıl ayrı kaldık ve sonra yeniden birleştik. Yakında nikahımız var. Ancak bana ayrı olduğumuz sürede 2 kişiyle birlikte olduğunu açıkladı. Ben de biriyle birlikte oldum fakat bunu söylersem asla yeniden bir araya gelemeyiz. Yani bunu söyleme şansım kesinlikle yok. Ancak o zamanki erkek arkadaşımdan trikomonas bulaşmıştı. Tedavisi yapıldı ama hâlâ taşıyor olabilir miyim? Eşime bulaştırırsam biriyle birlikte olduğum ortaya çıkar mı?

CEVAP: Trikomonas hem kadında hem erkekte bulaş gösteren ve trichomonas vaginalis parazitinden gelen bir hastalıktır. Bakteri kaynaklı bir hastalık olduğu için tedavisi de antibiyotikle yapılır. İyileşme sağlandıysa bulaş olmaz ve anlaşılmaz. Ama bundan sonra da ikiniz de birbirinizden bunu kapabilirsiniz ve bu birçok eşlilik işareti değildir. Ayrıca daha nadir görülse de ortak tuvaletlerden, ortak giysilerden vs. bulaş olabilmekte. Ben ilişkilerde her zaman şeffaflıktan yanayım. Ama toplumsal olarak öyle derin bir ayrım var ki bazen kadınların şeffaf olma olasılığı ortadan kalkıyor, bu beni yaralıyor. Nasıl eşiniz hayatında siz yokken biriyle olabiliyorsa siz de aynen bu şekilde biriyle birlikte olabilirsiniz. Sadakat, sadece kadınların erkeklere karşı görevi değil. Namus da sadece kadınların sorumluluğu değil ve zaten kişisel bir şey. Tıbbi açıdan sorunuzu yanıtladığımı düşünüyorum. Ayrıca eşiniz de siz de düzenli olarak muayene olun. Bu bir rutin olsun hayatınızda. Evet erkeklerin rutin ürolojik muayenesine de karışmaya başladım, bildiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder