Doç. Dr. Gökçen ErdoğanCinsel yaşamda türlü soru ve sorun
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel yaşamda türlü soru ve sorun

Her evde başka bir şeyin kaygısı var, her evde başka bir şeyin hayali kuruluyor. Ama ortak nokta belli; cinsel yaşamda mutlu olmak.

Cinsel yaşamda türlü soru ve sorun

NORMAL DOĞUMDAN SONRA CİNSEL HAYATA DÖNMEK ÇOK MU UZUN SÜRÜYOR?

SORU: Hocam, 7 aylık hamileyim ve normal doğum yapacağım gibi görünüyor. İsteğim de buydu zaten. Ama herkes normal doğumdan sonra cinsel hayatın normale dönmesinin çok zor olduğunu ve çok uzun sürdüğünü söylüyor. Biz gebelik boyunca ara verdiğimiz için doğumdan sonra bu aranın uzaması beni biraz korkuttu. Sezaryende durum farklı mı acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Ben de nerede kaldı bu ‘herkes’ diyordum. Doğum sonrası dönemde, vücudumuzun eski haline dönmesi, iyileşmesi elbette biraz zaman alacak. Rahmin kendini toplama süresi de var, biliyorsunuz. Hatta toplumda 40 gün olarak yerleşmiş olan süreye denk geliyor bu hemen hemen. Bu süre, öylesine tanımlanmış bir süre değil. Doğum sonrası iyileşme sürecindeki yaraların tamamen iyileşmesine de olanak sağlıyor. Ama bu demek değil ki vajinal ya da sezaryen doğumda 40 gün sonra cinsel ilişkiye hazır olacaksınız. Doğum sonrası dönemde, hormon seviyelerinde değişiklikler olabilir ve bu da cinsel isteği etkileyip vajinal kuruluğa neden olabilir. Ayrıca, bebek bakımı gibi yeni sorumluluklar nedeniyle, kadınların cinsel istekleri azalabilir. Yani biz sadece bedenden ibaret değiliz. Ruhlarımız da cinsel aktiviteye hazır olmalı. Bunun için de kendinizi zorlamanızı önermem. Eşinizin anlayış göstereceğinden eminim. Ama hazır olmanız halinde elbette cinsel aktivitelerinize dönebilirsiniz. Ayrıca tüm anne adaylarına ve annelere şunu da söyleyeyim; bolca yardım alın ki kendinize zaman ayırabilin ve her açıdan iyileşmeniz kolaylaşsın.

EŞİM ZARİF OLMADIĞIMI SÖYLÜYOR

SORU: Hocam, ben 1.74 boyunda, 63 kilo bir kadınım. Ve eşim sürekli çok ağır olduğumdan, yatakta zarif olmadığımdan bahsediyor. Bazen ciddi bazen şaka yollu. Ama ben kilolu olduğumu düşünmüyorum. Eşim de iri yapılı sayılır. Zayıf biri değil. Neden beni böyle bulduğunu anlamıyorum. Sizce iyi bir cinsel yaşam için kadının ideal kilosu var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Yaranamadık. İçimden geçen bu. Bence de kilonuz dengeli. Ve bunu sağlığınız için yorumluyorum. Eşinizin ideal kilo tanımı çerçevesinde değil. Daha neremize, nasıl kusur bulacaklar acaba, merak içindeyim. Sosyal hayata ayrı, sekse ayrı kiloyla katılacak değiliz. Siz sağlıklı mısınız, kilonuz bedeninizde dengeli dağılıyor mu, kendinizle mutlu musunuz, rahat mısınız önemli olan bu. Eşinizin ne demek istediğini ben de anlamadım. Belki baskın olduğunuz pozisyonlardan ya da kendi gücünün sizi rahat hareket ettirmeye yetmemesinden rahatsız oluyordur. Yani aslında kafasındaki pozisyonlara, hareketlere kendi gücü yetmiyordur belki de. Ama zaten seks, iki insanın da konforlu olması halinde daha keyiflidir. Dolayısıyla ikinizi de rahat ve mutlu ettirecek pozisyonlarda kalmanız en doğrusu. Açık iletişim önemli. Bence bunu konuşabilirsiniz. Çünkü kadının kilosu ve bedeni üzerinden şakalaşmalar devrini kapatmalıyız. Onun yerine nazik ve şeffaf iletişim devri başlamalı, her evde.

Haberin Devamı

Cinsel yaşamda türlü soru ve sorun

TUTKUYU NASIL ARTTIRABİLİRİZ?

SORU: Hocam, benim hayalim her zaman tutkulu bir cinsel yaşama sahip olmak. Yani evlendik, birlikte oluyoruz gibi bir rutinin dışında, kendimi tutkulu hissetmek ve o tutkuyu karşımda da görmek istiyorum. Bunun için önerebilecekleriniz var mı?

CEVAP: Bir dileğim olabilir; denginize denk gelmeniz. Çünkü tutku çok da ısmarlama bir şey değil. Elbette onu uyandırabilir ve besleyebilirsiniz. Ama bazı insanlar tutkulu değildirler ve onları tetikleyecek bir şey de yoktur. Dolayısıyla garantisi yok. Ama tutkulu cinsel yaşamda önemli şeyler var tabii. Cinsel uygunluk ve ten uyumu önceliğimiz. Yani birbirinizin cinsel tercihlerini, arzularını ve sınırlarını anlamanız, kabul etmeniz olarak özetleyebilirim. İkincisi iletişim; konuşmadan, açık olmadan, birbirinizi doğru anlamanız ve yönlendirmeniz zor. Dolayısıyla iletişim hayatın her alanında olduğu gibi yatakta da önemli. Ve sonuncusu duygusal bağ; evlilik birliği içinde tutkuyu besleyen şeylerden biri de duygusal bağ. Birbirinize güvenmeniz, desteklemeniz, saygı duymanız ve sevmeniz. Güçlü bağlarla bağlı olduğumuz birini tatmin etmeyi de önemseriz. İlişkinizi bu temele oturtursanız ve yeniliklere de açık olursanız tutkulu bir cinsel yaşamınız olab

Sıradaki haber yükleniyor...
holder