Kimisi hemen istiyor, kimisi sonra. Kimisi asla diyor, kimisi mutlaka. Bir yolunu bulup doğuruyor, bir yolunu bulup korunuyorlar. Hepsi normal, hepsinin zamanı, herkesin hakkı var.
HAPI BIRAKINCA HAMİLE KALIR MIYIM?
SORU: Hocam, kızım 4 yaşında. Dört yıldır korunuyorum ama artık ikinci bebeği istiyoruz. Doğum kontrol hapını bırakır bırakmaz hamile kalır mıyım yoksa bir süre geçmesi gerekiyor mu?
CEVAP: Doğum kontrol hapı kullanmaya başlamak ve bırakmak, benzer süreçler; bunu biliyor muydunuz? Kullanmaya başladığınızda etkisi 1. aydan sonra başlıyor. O nedenle ilk 1 ay ek korunma yöntemi öneririz. Bırakırken ise; haplardan sonraki ilk adetinizden itibaren sayın, 14. gün itibarıyla yumurtlama başlar. Ama bu bilgiler genel bilgilerdir ve kişisel bir sorun var mı bilmeniz için muayene olmanız şart. Rutin jinekolojik muayeneyi önermekten hiç vazgeçmeyeceğim, o ayrı. Ama korunmaya başlama, korunmayı bırakma aşamalarında da muayene şart.
FMF GEBELİĞE ENGEL Mİ?
SORU: Hocam, FMF tanısı aldım ve tedavi görüyorum. Yumurtalıklarımda da 4 cm çapında kist saptandı. 2 yıllık evliyim ve normalde 3 yıldan sonra çocuk düşünüyorduk ama bu sorunlardan dolayı panikledim, korunmayı bıraktık. Bırakalı 2 ay oldu ama henüz hamilelik yok. Hamile kalmamı kolaylaştıracak bir şey var mı? Ne yapmam gerekir?
CEVAP: FMF’nin ne olduğunu bilmeyenler için söyleyelim; Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı. Genetik bir hastalıktır. Gebeliğe engel değildir. Gelelim kistinize; evet gebeliği biraz zorlaştırabilir ama bu kesinlikle demek değildir, muayene olduğunuzda doktorunuz zaten sizi yönlendirir ya da yönlendirmiştir. Büyüklüğüne göre ameliyat gerektirecek bir kist görünmüyor ama hekiminiz başka kriterlere göre de değerlendirmeli. Gerekirse de basit bir operasyonla kistinizi alabilir. Hamile kalmayı denemeye başlayalı çok olmamış. Yani daha yolun başındasınız. Yumurtlama günlerinizi verimli geçirmeye ve kesinlikle kafanızı rahatlatmaya çalışın. Stres, kaygı iyi gelmez. Şu an risk altında olduğunuzu söyleyemem. Sağlıklı beslenin, hafif de olsa spor yapın, aşkla sevişin. Diyelim 1 yılı tamamladınız ve hamilelik oluşmadı; yeniden bir yol haritası çizmek için doktorunuza başvurun. Merak etmeyin, her olasılıkta tıp, bütün imkanlarıyla yanınızda.
CHECK-UP’TA ORTAYA ÇIKAR MI?
SORU: Hocam, hamile kalmak istemiyorum ve eşim korunduğumu bilmiyor. Doğum kontrol hapı kullandığım check-up’ta falan belli olur mu?
CEVAP: Birincisi gebelik kararını siz de istediğinizde almanız gerekir. Yani özgürce korunmanızı isterdim. Bu konularda isteklerinizi söylemeniz, bunları savunmanız önemli. Eşiniz dahil kimse sizi çocuk doğurmaya zorlayamaz. Orta noktada buluşmak en doğrusu. İkincisi hayır, özellikle sağlık kontrollerinde siz söylemediğiniz sürece doğum kontrol hapı kullandığınız ortaya çıkmaz.
EN GÜVENLİ KORUNMA YÖNTEMİ NEDİR?
SORU: Hocam iki çocuğumuz var ve ikincisi kazayla oldu. Bir çocuğa daha bakabilecek durumda değiliz. En güvenli korunma yöntemi nedir? Spiralle bu işi garanti altına almak istiyorum ama pek bilgim yok. Kanama, kayma, acıma olur mu? Eşim korunuyor ve buna devam etmek istiyor ama ben risk alamıyorum.
CEVAP: Spiral güvenli bir yöntemdir ve çocuk düşünmüyorsanız tercih edebilirsiniz. Fikrinizin değişmesi halinde de çıkarılabilir. Zaten spiral öncesi muayene olacak ve doktorunuzdan onay alacaksınız. Sorunlu bir işlem asla değil. Doğru yerleştirilirse kayma, acıma vs. şikayetiniz olmaz. Ama adet kanamanızı artırma etkisi olabilir. İlaçlı spirallerin ise kanamayı azaltıcı ya da kesici etkisi olabilir. Korunma yöntemlerinin tümüyle, sürpriz biçimde gebe kalmış hastalarım oldu. Yüzde yüz koruma vermez hiçbir yöntem. Ancak spiral de prezervatif de yüksek güvenliklidir. Fakat şunu eklemeliyim; eşiniz geri çekilme yöntemiyle korunuyorsa o bir yöntem değil ve epey de riskli, hemen terk edin. Yok prezervatifle korunuyorsa çok sevdiğimiz bir şey çünkü genital bölge sağlığı cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından da avantajlı, gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz. Ya da spiral+prezervatifle çift dikiş yapıp garanti altına alabilirsiniz kendinizi. Nasıl arzu ederseniz...