Doç. Dr. Gökçen ErdoğanEt benim dert benim mi?

HABERİ PAYLAŞ

Et benim dert benim mi?

Vücudumuzda olağanın dışında olduğunu düşündüğümüz tüm dokular için doktor muayenesi önerdiğimi artık biliyorsunuz. Ve bilincimiz arttıkça bu önerim daha da karşılık buluyor. Üstelik sorulardan anlıyorum ki siğiller, et benleri, yağ bezeleri gibi dokular artık karıştırılmıyor eskisi kadar. Bugün genital bölgedeki et benleriyle ilgili birkaç soruyu yanıtlamak ve endişeyi gidermek istiyorum.

Et benim dert benim mi

GEÇEN YILA GÖRE BÜYÜMÜŞ GİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

SORU: Hocam, genital bölgemde et beni var. Önce siğil sanmıştım hatta ama muayene oldum ve et beniymiş. Zararsız denmişti ama takip et diye de eklenmişti. Ve şu an bana geçen yıla kıyasla büyümüş gibi geliyor. Büyürse kanserleşir mi acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Genital bölgedeki et benlerinin çoğu iyi huylu, melanom olmayan cilt tümörleridir ve genellikle kanserleşmezler. Ancak, her ne kadar nadir olsa da, melanom adı verilen bir tür cilt kanseri de bu bölgede ortaya çıkabilir. Bu nedenle, et beninizde herhangi bir büyüme, renk değişikliği, kaşıntı veya ağrı gibi değişiklikler fark ederseniz jinekoloğunuzdan ziyade bir dermatoloğa başvurmanız önemlidir. Dermatolog, beninizi muayene ederek biyopsi yapma ihtiyacı olup olmadığına karar verecektir.

Et benim dert benim mi

KOPMA NOKTASINA GELDİ KENDİM ALSAM OLUR MU?

SORU: Hocam, et benimin bedenime yapışık olduğu yer çok ince ve kopacak biçimde sallanıyor. Bunda tam çamaşır lastiği yerime denk gelmesinin etkisi olabilir. 2 yıl içinde iyice kopma noktasına geldi. Kendim alsam olur mu? Bunun için doktora gitmem gerekiyor mu?

CEVAP: Kesinlikle hayır! Genital bölgedeki et benini kendiniz almamalısınız. Evde yapılan herhangi bir müdahale, enfeksiyon riskini artırabilir ve hatta benin yapısını bozarak doğru teşhis konulmasını zorlaştırabilir. Ayrıca, genital bölge hassas bir bölge olduğu için, yanlış bir müdahale ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Et benlerinin çıkarılması, steril bir ortamda ve deneyimli bir doktor tarafından yapılmalıdır. Doktorlar bunun için var. Evde teşhis ve tedavi olmaz.

Et benim dert benim mi

DOKTOR ZARARSIZ DEDİ AMA OLUŞMA SEBEBİ NEDİR?

Haberin Devamı

SORU: Hocam, benim genital bölgemde görünüm olarak rahatsız eden 6 tane et beni var, irili ufaklı bunlar. Zaman içinde oluştular. Çocukken sadece hafif kabarık ve farklı, daha koyu renkte bir doku vardı. O kadar. Doktora gittim ama zararsız dedi. Peki oluşma nedeni ne? Yani neden ben?

CEVAP: Genital bölgedeki et benlerinin kesin nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak, genetik yatkınlık, hormonal değişiklikler, güneş ışınlarına maruz kalma ve cilt travması gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca, bazı virüsler de et benlerinin oluşumunda rol oynayabilir. Fakat birden fazla olması nedeniyle sizi rahatsız ediyorsa doktorunuzla birlikte onların çıkarılması için bir yol haritası oluşturabilirsiniz. Belki biri, belki çoğu, belki hepsi. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bu mümkün. Rahatsız değilseniz de düzenli kontrol yeterli. Yeter ki kendi kendinize düşürmeye falan çalışmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder