Doç. Dr. Gökçen ErdoğanGenç ya da yaşlı idrar kaçmasın

HABERİ PAYLAŞ

Genç ya da yaşlı idrar kaçmasın

İdrar kaçırmaya dair sorular hiç azalmıyor. Maalesef toplumumuzda bu sorun, hele de yaş alındıysa normal kabul edilen ve paylaşmaya utanılan bir sorun olduğu için ardı arkası kesilmiyor. Ancak genç yaşlarda görülmediğini kim söyledi?

24 YAŞINDAYIM, NORMAL Mİ?

SORU: Hocam, 24 yaşımdayım ve idrar kaçırıyorum. Üstelik sadece son 1 yılda oldu. Önce tuvalete yetişemiyorum zannediyordum. Çünkü birden sıkışıklık hissediyordum ama son noktaya gelmiş oluyordum. Yetişemiyordum. Sonra hiç fark etmeden kaçırmaya döndü. Bu yaşlarda görülen bir şey mi, normal kabul edebilir miyim, geçici midir yani? Kegel egzersizinin faydası olduğunu öğrendim. Doğru mu?

Haberin Devamı

CEVAP: 24 yaşında ya da 74 yaşında; idrar kaçırmayı normal kabul etmeyiz. Sağlıklı bir insan, gerçekten tuvalete erişemediği nadir kriz durumları hariç idrar kaçırmaz. Kaçırmamalı. Peki yaşınız itibarıyla bu soruna hızlıca eğilmeli miyiz? Evet. Son 1 yıl içinde gelişen, hızlıca ilerleyen bir idrar kaçırma sorunu tabii ki hemen doktor muayenesi gerektiriyor. Gerçi arada bir 1 damla kaçırıyor olsanız da muayene olmalıydınız çünkü o 1 damlanın 1 damla olarak kaldığı hiç görülmemiştir. İdrar kaçırmanın pek çok nedeni olabiliyor; mesane yapınız, genelde de mesane sarkması, mesane içi basıncının artması, pelvik kaslarınızın zayıflığı, kilo, hormonal değişimler, tekrarlayan ya da geçmeyen enfeksiyon. Hangisi olduğunu anlamamız için elbette bazı tetkikler gerekiyor. Sonrasında nasıl bir tedavi izleyeceğimize karar verebiliriz. Kegel egzersizi, kadınların pelvik kaslarını güçlendirmeleri için çok faydalı elbette. Ve hiçbir rahatsızlık yaşanmadan yapılması, rutinleşmesi önleyici de olabiliyor. Ancak geldiğimiz noktada yani idrar kaçırmada bir eşik geçildiyse yetersiz kalabilir ve cerrahi müdahale de gerekebilir.

TEYZEMİN AMELİYATI BAŞARISIZ OLDU ANNEM İÇİN ÇEKİMSERİZ

SORU: Hocam, teyzem 2 yıl önce idrar kaçırma ameliyatı oldu ama ameliyatından 1 yıl sonra yeniden kaçırmaya başlamıştı bile. Şimdi annemin de idrar kaçırma sorunu var. 6 doğum yapmış, 62 yaşında bir kadın. Normal sayılabilir. Doktor ameliyat olması gerektiğini söylemiş ama biz teyzemden sonra bu ameliyat konusunda çekimseriz. Siz ne öneriyorsunuz? Egzersiz ya da fizik tedaviyle çözülmesi mümkün mü?

Haberin Devamı

CEVAP: İdrar kaçırma operasyonundan sonra sorunun tekrarlaması, hem de bu kadar kısa sürede tekrarlaması, operasyonun başarısı anlamında elbette şüpheye sevk ediyor. Ancak bu münferit sayılacak bir durum. Çünkü idrar kaçırma operasyonları başarısı yüksek operasyonlardır. İdrar kaçırma çeşitleri vardır, belki ameliyat öncesi bir şikayet ortadan kalkmış diğeri devam ediyordur. Neden başarısız olduğunu bilmem mümkün değil ama teyzenizin de mutlaka muayene olmasını isterim. Annenize gelince; doğumlar ve yaş tabii ki pelvik kaslar üzerindeki etkileri nedeniyle sarkma yapabilir ve idrar kaçırma yaşanabilir. Ama bunu normal kabul edemeyiz. Normal olan, bir kadının yüksek yaşam kalitesiyle yaşamasıdır. Dolayısıyla idrar kaçırmanın son bulması gerekir. Doktorunuza güvenin lütfen. Ve ikinci bir doktor görüşü de alabilirsiniz. İdrar kaçırmanın tipine, sıklığına, nedenlerine ve hastanın kimliğine bağlı olarak tedavi düzenleriz. Yani fizik tedavi değil de operasyon uygun görüldüyse bir dayanağı vardır. Şunu unutmayın; her hasta biriciktir ve hastaya göre tedavi vardır.

Haberin Devamı

DOĞUM İDRAR TORBASINI YENİDEN SARKITIR MI?

SORU: Hocam, ablam idrar kaçırıyordu. Genetik olarak pelvik kas zayıflığımız var. Annemde de varmış, bende de var ama düzenli kegelle çok daha iyiyim. Ve düzenli olarak muayene oluyorum. Fakat ablamda operasyon gerekti, yapıldı. Çünkü henüz yeni evliyken idrar torbasında çok ciddi sarkma olmuştu. Ama şimdi çocuk sahibi olmaya karar verdi ve bunun torbayı yeniden düşürmesinden korkuyor. Acaba operasyonu erken mi yaptırdık, doğum sonrası mı beklenmeliydi?

CEVAP: Doktorunuza öykünüzü anlattığınızda ve yeniden sarkma olmasını önlemek için öneriler istediğinizde zaten yapabileceğiniz egzersizleri önerecektir. Hiç de erken yaptırmamış. Kaygısız, konforlu bir yaşama geçmek için doğum yapmayı beklemesine asla gerek yoktu. Hiçbir sağlık sorunumuzu, ilerlesin diye bekletemeyiz. Ve başarılı bir operasyon, hastayı en başa döndürmez. Dolayısıyla korkmanıza gerek yok. Bütün hamilelerde görülen ufak sorunlar yaşansa bile (hamilelikte geçici idrar kaçırma sorunları görülebiliyor, önemli olan takibi) bunların kalıcı olacağını ve yeniden operasyon gerekeceğini söyleyemeyiz. Egzersizlerini güzelce yapsın ve hamileliğinin tadını çıkarsın. En kötü ihtimale sığınalım; genetik olduğu için sorun tekrarladı ve kalıcılaşıyor diyelim. Doktorlarımız ne güne duruyor?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder