Doç. Dr. Gökçen ErdoğanHamileyim başıma neler geldi

HABERİ PAYLAŞ

Hamileyim başıma neler geldi

Hamilelik, bir kadın için hayatının en kaygı dolu dönemlerinden biri, bunu yadsıyamayız. Bebek gelince ve o büyüdükçe anneler ‘hamilelik de neymiş!’ demeye başlıyor ama gülü seven dikenine katlanır. Şaka bir yana hamileliğin sağlıkla geçmesi için rutin kontroller, doğru sorular ve doktorla iş birliği çok önemli. Kafanızda ve kalbinizde bulanık bir yer kalmasın. Sorun, öğrenin ve korku büyütmek yerine, doğru olanı yapın. Riskleri söylemeliyiz elbette ama bunları yaşayacağınızın kesin olmadığını da bilin.

Haberin Devamı

HAMİLEYKEN TAŞ DÜŞÜRMEK TEHLİKELİ Mİ?

SORU: Hocam hamileyken taş düşürmek tehlikeli mi? Her yıl geliyor başıma ve şimdi 6 haftalık hamileyim. Bu durumu hamileyken de yaşamaktan çok korkuyorum.

CEVAP: Doktorunuzla bu bilgiyi paylaşmayı unutmayın lütfen. Her yıl taş düşürmenizle ilgili olarak ürolojinin fikrini almak isteyebilir. Gelelim sorunuza; hamileliğin hangi haftasında nasıl bir sorun yaşanıyor, bu önemli. Yani zamanlama da sonuca etki eder. Ama olası riskleri, tehlikeleri vardır tabii. Bunları korkmanız, paniklemeniz için değil olasılıkları bilmeniz için anlatıyorum. Taş düşürme, hamilelik sürecinde zaten var olabilen ağrıları daha da şiddetlendirebilir. Şiddetli ağrı, rahim kasılmalarını tetikleyerek erken doğuma yol açabilir. Taş düşürme sırasında idrar yollarında enfeksiyon riski artar. Bu enfeksiyon, hem anne hem de bebek için bazı riskler doğurabilir. Tedavi edilmeyen taşlar, böbreklere zarar verebilir ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Taş düşürme, yüksek tansiyon riskini artırabilir ve preeklampsi gibi ciddi gebelik komplikasyonlarına yol açabilir. Hamilelikte taş kırma gibi bazı tedavi yöntemleri kullanılamaz. Bu nedenle, tedavi seçenekleri doktorunuz tarafından dikkatlice değerlendirilmelidir. Ancak yaşanmamış bir sorundan bahsediyoruz ve belki de hiç yaşanmayacak. Sıkı takipte kalınsın yeter.

Hamileyim başıma neler geldi

PREEKLAMPSİ TEŞHİSİ KONULDU

SORU: Hocam, ödemim çok rahatsız edici boyuta gelip baş ağrılarım da çok artınca, preeklampsi teşhisi konuldu ve takip neticesinde yatış da olabileceği söylendi. Ama ne olduğunu tam anlayamadım. Çok mu riskli bir şey bu acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Preeklampsiye değinmediğimizi fark ettiğim için, uzunca anlatmak isterim. Lütfen korkmayın, ama doktorunuzun sözünden de çıkmayın. Ayrıca soru sorun; öğrenmeniz ve rahatlamanız önemli. Preeklampsi genellikle hamileliğin ikinci yarısında başlar ve anne ile bebek için bazı riskler taşır. Ancak gebeliğin sağlıkla doğuma varması gayet mümkün, sakın merak etmeyin. Her yıl sayısız anne bu sorunla kucaklıyor bebeğini. Kan basıncının yükselmesi ve idrarda proteinin artmasıyla kendini gösterir. Preeklampsinin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, plasenta (bebeği anneye bağlayan organ) ile ilgili sorunların bu duruma yol açtığı düşünülmektedir. Genetik yatkınlık, ilk gebelik, ileri anne yaşı, çoklu gebelik, şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi bazı faktörler riskini artırabilir. En belirgin yanı, yüksek tansiyon sorunu yaratmasıdır. İdrar tahlilinde protein görülür. Yüz, eller, ayaklar, bacaklar şişer. Baş ağrısı ve bulanık görme yapabilir. Üst karında ağrıya da rastlarız. Bulantı ve kusma, nefes darlığı da yaşanan sorunlardandır. Ama, bunların hepsi birlikte görülmeyebilir tabii. Kalbi, karaciğeri, böbrekleri, kan akışını sağlıklı tutmak için sıkı takip yaparız. Bazı durumlarda yatış da verilebilir. Anne ve bebeği korumak için her önlemi alırız. Siz de doktorunuzun direktiflerine uyarsanız, oldu bu iş. Sağlıkla bebeğinize kavuşmanızı diliyorum.

Haberin Devamı

AĞRIM ARTARAK DEVAM EDİYOR

SORU: Hocam, 14 haftalık hamileyim ve apandisitten şüphelenerek hastaneye gittik ama apandisit olmadığı söylendi, ağrı kesiciyle eve yollandım. Fakat ağrım artarak devam ediyor, bulantım da var. Sebebi ne olabilir?

CEVAP: Muhtemelen ağrının yeri ve biçimi nedeniyle apandisitten şüphelendiniz. Ben ikinci bir görüş daha almanızı isterim. Sebebi de şu; hamilelikte apandisit bazen zor teşhis edilebiliyor. Apandisit, apandis adı verilen bağırsak uzantısının iltihaplanmasıdır. Hamilelik sırasında büyüyen rahim, apandisi farklı bir konuma itebilir ve bu durum teşhisi zorlaştırabilir. Teşhiste gecikmeyelim ki tedavide de gecikmeyelim. Patlayan apandisit, karın boşluğunda ciddi bir enfeksiyona (peritonit) neden olabilir. Bunu istemeyiz. Dolayısıyla varsa vakitlice teşhisi önemli. Erken doğum, düşük, sepsis(kan zehirlenmesi) gibi riskleri olduğundan bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca diyelim apandisit değil, öyleyse ne? Bunu da öğrenmelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder