İnsan bedeni kusursuz bir makine gibi. Düzen içerisindeki tüm mekanizmalar birbirini etkileyebiliyor ya da birbirine hiç değmeden varlığını sürdürebiliyor. Bütün mesele bu düzene doğru biçimde tanıklık etmek ve çözümler sunmak. Her hasta kendi düzenine uygun, bilimsel bir sonuç alır. Genel doğrular elbette vardır ama her hasta için ayrı değerlendirme ve uygulama gerekir.
ESKİ HALİME DÖNDÜM
SORU: Hocam, yurt dışında yaşıyordum ve oradayken idrar torbası sarkması ameliyatı oldum. Türkiye’ye döndüm. İlk 4 ay çok iyiydi ama şu an eski halime dönüyorum. Şikayetlerim devam ediyor maalesef. İdrar kaçırıyorum. Bu ameliyatın başarısız olduğunu mu gösterir? Ne yapabilirim?
CEVAP: Bir operasyonu artık idrar kaçırmamak için yaptıysanız ve neticede kaçırıyorsanız evet ortada bir başarı olduğunu söyleyemeyiz. Bu tür operasyonlarda sorunun kişisel niteliklerine bağlı olarak başarı yüzdesi ya da ters gidebilecek her şey hastaya aktarılır. Yani kimi hastada bu sorundan % 99 kurtulma garantisi verilebilirken kimi hastada bu oran % 70 olabilir. Sizi şahsen muayene etmediğim için bu beklenen bir sonuç muydu bilmiyorum. İyileşme sürecini doktorunuzun önerdiği biçimde özenle geçirdiyseniz operasyon yönteminizle ilgili bir sorun da olabilir tabii. Çünkü idrar kaçırma operasyonlarında asma biçimlerimiz sonuca etki ediyor. Vatana hoş geldiniz. En kısa zamanda muayene olun ve revizyon operasyonu gerekirse de doktorunuz gerekeni yapacaktır.
YENİDEN AMELİYAT OLMAM MÜMKÜN MÜ?
SORU: Hocam, ben 2 yıl önce vajina daraltma ameliyatı oldum. Ama dış dudaklarım çok inceldi ve içe doğru oldu. Dışarıdan çizgi şeklinde görünüyor. Hiç memnun değilim. Bir de idrarımı damla damla yapıyorum. Bazen sonradan düzeliyor, bazense düzelmiyor. Bunun sebebi ne olabilir? Ameliyattan kaynaklı olabilir mi? Ve yeniden ameliyat olmam mümkün mü?
CEVAP: İstediğiniz görünüm bu değildi ve bu olduysa, görünüm normalin dışında bir intiba veriyorsa başarılı bir operasyon olduğunu söylemek zor. Ama revizyon ameliyatı olabilirsiniz hekiminizle değerlendirip. Bazen başarısız vajinoplasti operasyonları sonrası kesik idrar sorunu yaşanabiliyor. Sebebi fazlalık olan bir parçanın çıkartılmamış olması ya da önceden var olan bir anomalinin operasyonla daha belirgin olarak ortaya çıkması olabilir. Kesin bir şey söylemek için muayene şart tabii ki. Kesinlikle bir an önce muayene olmalı ve her iki soru işaretiniz için de yanıtlar almalı, yol haritası çıkarmalısınız doktorunuzla.
GENETİK OLABİLİR Mİ?
SORU: Hocam, ben neredeyse çocuk yaştan beni yanmalı çıkıyorum idrara. Hep değil ama aralıklarla sık sık yaşadığım bir sorun bu. İki damla için tuvaletlere taşınıyorum sürekli. Kaçırma korkusu yaşıyorum ama aslında çok az yapıyorum. Bu genetik bir şey mi? Anneme söylediğimde de ‘Bende de var, önemli bir şey değil’ diyor.
CEVAP: Bir şey size kendinizi kötü hissettiriyorsa, normalin dışında olduğunun farkındaysanız ‘bir şey olmaz’ diyerek geçiştiremezsiniz. Anneniz de geçiştirmekle hata etmiş. Yüksek olasılıkla sistitten şikayetçisiniz, mesane iltihabıdır bu. Ama sık tekrarlama nedenine tabii ki bakılmalı. Yaşam kalitesini düşüren bir şey çünkü. Genelde antibiyotikle tedavisi mümkün olur. Ama ihtimallerden biri de idrar torbası sarkması. O da bu tür şikayetler yaratabiliyor. Dolayısıyla vajinal yapınızın da görülmesi için muayene şart. Sorun her neyse çözülür. Ama doktor şart. Anneler ya da diğer yakınlarımız teşhis koyma yetkinliğine sahip değiller tahmin edersiniz ki.