Doç. Dr. Gökçen Erdoğanİdrar kaçırma diye bir şey kalmasın

HABERİ PAYLAŞ

İdrar kaçırma diye bir şey kalmasın

Dünya bir yana, idrar kaçırma soru ve sorunları bir yana. Asla azalmıyor, asla tükenmiyor.

DOKTOR ‘DEFORMASYON VAR’ DEDİ BU DAHA İYİ BİR ŞEY Mİ, KÖTÜ MÜ?

SORU: İdrar kesesi deformasyonu nedir hocam? Sarkma değil, deformasyon var dedi doktor. Bu daha iyi bir şey mi, daha kötü bir şey mi?

CEVAP: En iyi açıklamayı sizi muayene eden doktorunuz yapacaktır. Ancak ben verdiğiniz genel bilgi ışığında genel bilgilendirme yapayım. İdrar kesesi deformasyonu, idrar torbası olarak da bilinen mesanenin normal anatomik yapısından sapması durumudur. Bu sapma, mesanenin şeklinin, boyutunun veya yerinin değişmesi anlamına gelir. Deformasyon, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve farklı şiddetlerde olabilir. Bazı kişiler, mesanede yapısal bozukluklarla doğabilirler. Tekrarlayan mesane enfeksiyonları, mesane duvarında kalıcı hasarlara yol açabilir. Mesane içinde veya çevresinde oluşan tümörler de mesanenin şeklini değiştirebilir. Kaza, düşme veya ameliyat gibi travmalar sonucu mesane hasar görebilir. Multiple skleroz gibi sinir sistemi hastalıkları, mesane fonksiyonlarını bozarak deformasyona neden olabilir. Bazı ilaçlar, mesane kaslarını etkileyerek deformasyona yol açabilir. Tedavi de nedene ve deformasyonun şekline, derecesine bağlı olarak belirlenir. Teşhis, her zaman artıdır. Çünkü sizi tedaviye götürür.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma diye bir şey kalmasın

AMELİYATTAN ÇOK KORKUYORUM TOT YÖNTEMİ NEDİR?

SORU: Hocam, normalde idrar kaçırmıyorum. Ama hapşırdığımda, öksürdüğümde hatta koştuğumda kaçırıyorum. Önce az az oluyordu şimdi neredeyse tamamı gidiyor, tutamıyorum. Ameliyattan çok korkuyordum ama artık mecburum. TOT yöntemi nedir, size sormak istedim. Güvenebilir miyim, olmalı mıyım, başka tedavisi var mı?

CEVAP: Sizinki stres tipi idrar kaçırma. Benim de en etkili bulduğum ve tercih ettiğim yöntem TOT dersem yalan olmaz. Fakat yanıltıcı olmaması adına şu bilgiyi eklemeliyim; yöntem, hastaya göre belirlenir. Ve bunu yapacak olan, muayene eden doktordur. TOT’un başarı oranı yüksektir. Güvenilir, yaygın bir yöntem. Amacı idrar torbası boynunun anatomisini düzeltmek. Vajinadan bir kancayla bacağın arka tarafına dek girilerek yapılıyor. Fakat korkutucu bir sahne canlanmasın gözünüzde. İçeriden ulaşarak yapıyoruz. Gözünüzde bir salıncak canlandırın. Gerilerek asılan iki ucu, bir de oturduğumuz alanı vardır salıncağın. İki ucu, sağlam bir düğümle kasık kemiğinden geçirerek, cilde doğru gererek iki bacağa asıyoruz. Salıncağın oturulan orta alanında ise; idrar torbasının 1 cm altından bir kesi yaparak cilt altından ilerletiyor ve kemiklerin arkasına geçiriyoruz. Cilt altından yapıyoruz ve vajinanın yan taraflarında her iki bacakta da kısa süre içinde kaybolacak iki minicik dikiş atıyoruz sadece. Böylece idrar torbanız olması gereken yere kaldırılmış ve yerleştirilmiş oluyor. Korkmayın. Hayatınız değişecek. ‘Geç bile kalmışım’ diyeceksiniz.

Haberin Devamı

GENİTAL ESTETİK VE İDRAR KAÇIRMA AMELİYATLARI AYNI ANDA YAPILIR MI?

SORU: Hocam, vajina dudaklarım büyük ve yamuk. Bayadır yaptırmak istiyordum ama cesaret edemiyordum. Ama son 1 senedir idrar kaçırma sorunum var. İlerlemeden ameliyat olmam gerektiğini söyledi doktorum. İkisini birlikte yaptırabilir miyim, ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP: İdrar kaçırmayla genital estetiği çok sık birlikte yapıyorum. Çünkü sizin öykünüze benzeyen öykü çok. Bazen doğuştan, bazen pelvik kasların gevşemesiyle, doğumlarla, yaşla vajende deformasyonlar oluşmuş oluyor ve aynı biçimde idrar torbası da etkilenmiş oluyor bu durumlardan. Ya da ikisi birbirinden bağımsız gelişmiş ama birbirini daha çekilmez hale getirmiş oluyor. İkisini birlikte çözmek çoğu zaman hem hasta hem doktor açısından kolaylık oluyor. TOT yöntemini soldaki yanıtta anlattım. Genelde bu yöntemi tercih ediyoruz ama yine de muayene sonrası çizilir yol haritanız. Labioplastiyle birleşmesi de gayet uygun. Hiç beklemeyin. Yeni hayatınız çok konforlu ve haz dolu olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder