Doç. Dr. Gökçen ErdoğanKorkuyoruz ama gerçek

HABERİ PAYLAŞ

Korkuyoruz ama gerçek

Ülke gündemi bizi kaygıyla, korkuyla koyun koyuna yaşar hale getirdi. Ama bu böyle mi sürecek? Sürmemeli. Kötünün ve kötülüğün en berbat yanı budur, yankısı uzun sürer. Ama biz iyiliğin, etiğin, ahlakın sesini yükselteceğiz.

BEBEĞİMİN YOĞUN BAKIMA ALINMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLERLERSE NE YAPARIM?

SORU: Hocam, 4 gün sonra doğumum var. Bebeğim kilolu ve omuz çıkığı gibi riskleri ekarte etmek için sezaryen yapılacak. Yaşım da var. Ama ben uyku uyumayı unuttum. Doğum sonrası bebeğimin yoğun bakıma alınması gerektiğini söylerlerse ne yaparım? Gerçekten gerekli olup olmadığını nasıl teyit ederim? Bu korku bana 9 aydır yaşamadığım şeyleri yaşatıyor.

Haberin Devamı

CEVAP: Sizce bu ülkenin bütün doktor ve hemşireleri geçen hafta gündeme gelen caniler kadar korkunç olabilir mi! Asla! Bebeklerinize kendi bebeği gibi bakacak, meslek onurunu her şeyin önüne koyan sayısız meslektaşım var bu ülkede. Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle elbette yoğun bakım ihtiyacı doğabilir. Ancak bunların hepsi açıklanabilir şeylerdir. Sorularınıza yanıt alırsınız, size açıklanır. Üstelik değerleriyle ilgili ikinci bir doktor görüşü de alabilirsiniz, aklınızda soru işaretleri oluşursa. Ama inanın bu çamuru kendisine asla bulaştırmayacak olan sağlıkçılar çok çok daha fazla. Ve belki de hiç böyle bir ihtiyaç olmayacak. Olumsuz fikirlere, duygulara odaklanmayın lütfen. Sağlıkla kavuşmanızı diliyorum.

SON DAKİKA DOKTOR DEĞİŞİKLİĞİ RİSKLİ Mİ?

SORU: Hocam, doğumuma 1 hafta kaldı ama doktorumu değiştirmek istiyorum. Bir şey olmadı. Çünkü sorunsuz bir hamilelik geçirdim. Ancak bu bir his. Kendimi iyi hissetmiyorum hamileliğimi takip eden doktorla ama herkes riskli olduğunu ve son dakika doktor değiştirilmeyeceğini söylüyor. Size sormak istedim. Çünkü çok mutsuzum şu an.

CEVAP: Bu his yaşanan son şeylerle ilgiliyse ve hiçbir dayanağınız yoksa ne olur bu korku ikliminin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Yok bu düşünceniz önceden beri varsa ama etrafın ne dediğine bakıp cesaret edemediyseniz söyleyeyim; doğum sizin. Dolayısıyla önemli olan fikir de sizin. İçiniz nasıl rahat edecekse öyle yapın. Sorunsuz bir gebelikse daha da kolay. Sorunlu bir gebelik olsa da yeni doktorunuzla tüm verilerinizi, sonuçlarınızı paylaşırdınız zaten. Hepimiz her duruma karşı eğitimli ve deneyimliyiz. Dolayısıyla hiçbir sakıncası yok bence. Kendinizi mutlu hissedeceğiniz bir doğum gerçekleştirin.

Haberin Devamı

HERKESİN KÖTÜ OLMADIĞINI BİLELİM

SORU: Hocam, ben doğumdan sonra bebeğimi 2 ay göremedim. Ama o kadar iyi bakıldı ki. Emzirmem için tedbirler aldılar, elimi tutarak bebeğimle görüştürdüler beni hep. 3 yenidoğan hemşiresi vardı yoğun bakımda. Bebeğimle çok güzel fotoğraflarımı çektiler. Hasta olduğumda, gidemediğimde, sütüm kesildiğinde fotoğraf ve videolarını yolladılar. Kendi sesimle ninni kaydettirdiler bana, onu dinlettiler. Sorum yok ama bunu okurlarınızla paylaşmak istedim. Çünkü herkesin kötü olmadığını bilmeye ihtiyacımız var.

CEVAP: Bebeğinizin sağlık sorunlarını özellikle yazmadım buraya. Yanıltıcı, kaygı verici olmasın kimse için. Ama yoğun bakım kararı çok isabetli ve gerekliymiş tahmin edersiniz ki. Ben de tam anlattığınız gibi hemşireler tanıyorum, köşemde de yazmıştım. Doğurtan olarak ben doyamıyorum o kokuya, hâlâ ilk günkü heyecanı taşıyorum. Bir yaşam pınarı bebek dediğimiz şey. Emin olun benim gibi düşünen ve seven binler, milyonlar var. Bebekleriniz, çocuklarınız bize emanet. Sağlıklı, uzun ömür diliyorum sizlere.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder