Doç. Dr. Gökçen ErdoğanNasıl bir ameliyat?
HABERİ PAYLAŞ

Nasıl bir ameliyat?

Ameliyat korkusu olmayanların da çeşitli kaygıları olabiliyor. Ya da sonradan çeşitli nedenlerle caymaya yaklaşanlara, korkup süreci askıda bırakanlara rastlıyorum. Ama olmaz. Sağlığın ertelemesi olmaz. Soru işaretlerini yok edelim ve idrar kaçırma kalmasın.

Nasıl bir ameliyat

AMELİYAT OLDUM AMA HÂLÂ İDRAR KAÇIRIYORUM

SORU: Hocam, benim uzun zamandır idrar kaçırma sorunum vardı ve idrar torbam zaten alttan da görünüyordu. Ameliyat oldum ama iyileşme sürecim sona erdiği halde hem torbam hâlâ görünüyor hem de azalsa da idrar kaçırma sorunum devam ediyor. Ödediğim paraya mı yanayım, ameliyat korkuma rağmen göze alıp olduğum ameliyata mı yanayım, bilmiyorum. Bazı insanlarda yapısal olarak bunun düzeltilemediği, imkansız olduğu oluyor mu? Çünkü bana “Sizde bu kadar oluyor” demeye getirdiler.

Haberin Devamı

CEVAP: Tam değil de ‘birazcık’ olan hasta olmaz. Ameliyatın başarı ya da başarısızlığının oranı hekiminiz tarafından size verilmeli. İleri evre hastalarda yani sizin gibi hastalarda, idrar torbasının bu denli sarktığı durumlarda, alttan ameliyat yapıldığında operasyon başarısız kalabiliyor. Üstten de idrar torbasının yeniden yukarıda, olması gereken yerde konumlandırılması gerekebiliyor. Bunu çoğunlukla kesisiz yapıyoruz. Dört tane delikle giriyoruz içeri ve işlemi tamamlayıp çıkıyoruz. İyileşmesi çoğunlukla sorunsuz, başarısını gözle görüyoruz. İdrar torbasının hâlâ aşağıda rahatlıkla göründüğü bir ameliyat, başarısızdır. Eğip bükmeye gerek yok. En kısa zamanda muayene olun lütfen. Ameliyatın üstünden ne kadar zaman geçtiğini ve ne durumda olduğunuzu bilmiyorum. Ancak en kısa zamanda çözüme ulaşacak bir ameliyat şart.

Nasıl bir ameliyat

RAHMİMİN ALINMASI GEREKİYORMUŞ AMA DAHA 37 YAŞINDAYIM

SORU: Hocam, yurt dışında idrar kaçırma sorunum için rahmimin kesinlikle alınması gerektiğini söylediler. Ama ben daha 37 yaşımdayım ve tek çocuk annesiyim. Rahmimi aldırmak istemiyorum. Bütün idrar kaçırma ameliyatlarında rahim alınıyor mu? Gerekirse hayat boyu altıma kaçırırım, daha iyi.

CEVAP: Rahim ve idrar torbası sarkmalarında rahmin alınmasını önceleyen yaklaşımlar var, hastalarımızdan anlıyoruz ki yurt dışında ileri düzey sarkmalarda bu sıklıkla tercih ediliyor. Açıkçası son çare olmadıkça, biz bunu tercih etmeyiz. Zira rahmi ve idrar torbasını yukarı asmanın, olması gereken yere getirmenin yolu var. Ancak şunu da söylemeliyim; bunu rahminizin alınmasını gerektiren başka bir sağlık sorununuz olmaması halini düşünerek söylüyorum. Muayene olduğunuzda net bir yol haritası çizilebilir. Ancak dediğiniz gibi yaşınız genç, heyecanınız yüksek. İdrar kaçırmak da yok, rahmi öyle hemen vermek de. Yine de sakın bir daha “Hayat boyu idrar kaçırırım daha iyi” demeyin. İnanın ilerledikçe kötüleşir ve hiçbir kadın yaşam standardının bu denli düşmesini tercih etmemeli. Hepsinin birden çözümü var. Atatürk’ün dediği gibi kendinizi Türk hekimlerine emanet edin.

Haberin Devamı

Nasıl bir ameliyat

AMELİYAT SONRASI İZ KALIR MI?

SORU: Hocam, ben iç çamaşırı ve mayoda katalog mankeniyim ve idrar kaçırma sorunum var. Ama görünen büyük bir kesiyle ameliyat olmam imkansız. İşimi kaybederim, para kazanamam. Bunun örneği bir arkadaşımız da var hatta maalesef. İdrar torbası ameliyatlarında kesi oluyor mu görünmesi muhtemel yerlerde?

Haberin Devamı

CEVAP: Artık ameliyatların önemli bir kısmı laparoskopik ve robotik cerrahiyle yapılıyor. Bu da büyük kesilerin oluşmaması, açılan deliklerden içeri sokulan bir kamera yardımıyla işlemin yapılması anlamına gelir. Bu deliklerin iyileşmesi ve estetik biçimde kaybolması daha kolaydır. Cilt tipine bağlı olarak yüzde yüz kaybolma gerçekleşmeyebilir. Ancak geldiğimiz noktada öyle iyi skar kremleri var ki çok iyi sonuçlara ulaşılıyor. Lütfen ameliyatınızı ihmal etmeyin, korkulacak bir şey yok. Uzman seçiminize dikkat edin yeter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder