Doç. Dr. Gökçen ErdoğanSistitle ilgili ne biliyoruz?
HABERİ PAYLAŞ

Sistitle ilgili ne biliyoruz?

Sistiti, çorap giymememizle özdeşleştirip orada bir yerlere hapsetti annelerimiz. Kendimizi sıcak tutarak iyileşmeye çalışmaya alıştık. Ama sistitin muayeneye ve tedaviye ihtiyacı var. Çünkü her zaman basit bir enfeksiyon ve üşütmenin belirtilerini tetiklediği bir sorun olmuyor, orada kalmıyor.

1.5 SENEDİR GEÇMİYOR

SORU: Hocam, son 1.5 senedir geçmeyen sistitim var. Hafifleyip bitiyor sanıyorum ama yeniden hortluyor. Gerçekten sinir sistemimi bozan bir şey. Ne yapabilirim, nasıl kurtulabilirim, sebebi ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP: Sistitin tedaviye yanıt vermesi ve kısa sürede iyileşmesini bekleriz. Uzun süreni gerçekten yaşam kalitesini bozar ve dediğiniz gibi psikolojinizi de etkiler. Bakteriyel enfeksiyonlar en sık görülen nedenlerden biridir. Ve bu enfeksiyonların bir kısmı antibiyotiğe yanıt vermeyebilir, sizdeki gibi. Daha detaylı bir inceleme gerekir, türünü tespit etmek adına. Interstisyel sistit dediğimiz kronik, ağrılı bir mesane hastalığı da var. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bağışıklık sistemi sorunları, sinir sistemi bozuklukları ve çevresel faktörler rol oynayabilir. Mesane taşları da bir diğer ihtimal. Taşlar, mesane duvarını tahriş ederek sürekli enfeksiyonlara neden olabilir. Mesane veya idrar yollarındaki yapısal sorunlar (örneğin; mesane prolapsusu) idrarın tam olarak boşalmasını engelleyerek enfeksiyon riskini artırabilir. Sizdeki budur demiyorum ama sebeplerden biri de mesane kontrolünü etkileyen sinir sistemi hastalıkları (örneğin; MS, omurilik yaralanmaları) idrar tutma ve boşaltma sorunlarına yol açarak enfeksiyon riskini yükseltebilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında bakterilerin idrar yoluna girmesi enfeksiyona neden olabilir. Hijyene dikkat etmemiz gerek. Bir de kullandığınız ilaçlar varsa onlar mesaneyi tahriş etmiş olabilir. Kemoterapi türü ilaçlar bu etkiyi yapabilir mesela. İkinci bir doktor görüşüyle tüm seçeneklerin elenmesini tavsiye ederim.

Sistitle ilgili ne biliyoruz

EŞİMDEN BULAŞMIŞ OLABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, 15 gün önce evlendim ve ilişkiye girmeye başladığım günden beri sistitim. Sebebi ne olabilir ve tedavisi nasıl olmalı? Erkekten bulaşan bir şey mi bu sistit?

Haberin Devamı

CEVAP: Balayı sistiti diye adlandıranlar da oluyor, açıklayıcı olması adına. Cinsel ilişki sonrasında kendini, karın alt bölgesinde ağrı, dolgunluk hissi, idrar yaparken yanma, idrar yaptıktan sonra rahatlamama hissi ile gösterir. Sık rastlarız aslında. Pek çok kadında görülür ve tedavisi kolaydır. Bol su içmenin büyük faydasını görürsünüz. Kadınlarda idrar kanalı ile vajinanın anatomik komşuluğu nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu erkeklere göre daha sık görülür. Aranızda artık mikrop transferi de var, malum. Dolayısıyla şaşırdığımız bir tablo değil. Ama tabii ki doktora görünmelisiniz. Sistit korkusu ve rahatsızlığıyla orgazmın bloklanmasına neden olmamalı.

Sistitle ilgili ne biliyoruz

İLİŞKİ SIRASINDA İDRARIMI KAÇIRIYORUM SEBEBİ DEVAM EDEN SİSTİT Mİ?

SORU: Hocam, evlenmeden önce sık sistit olurdum. Şimdi ise cinsel ilişki sırasında idrarımı kaçırıyorum. Sistitim sürüyor sanırım. Buna nasıl çözüm bulurum?

CEVAP: Cinsel ilişki sırasında idrar kaçırmaya, sistitin etkisi deyip geçemeyiz. Stres tipi idrar kaçırma hastalarının yüzde 40’ında görülen bir sorundur bu. Orgazm sırasında mesane kaslarının ani kasılması nedeniyle yaşanır ve sebebi kasların, buradaki bağların gevşemiş olması, işlevini yerine tam getirememesidir. Mutlaka muayene olmalısınız. Yalnızca cinsel ilişkide yaşanıyorsa, koital inkontinans olarak adlandırdığımız bu sorun, penetrasyon veya orgazm sırasında veya mastürbasyonla ortaya çıkabilen bir idrar kaçağı tipidir. Pelvik taban bozuklukları olan cinsel olarak aktif kadınların yüzde 10 ila 24’ünde yaşanır. Yaşam boyu pelvik egzersiz yapmanın önemi burada bir kez daha kendini gösteriyor. Bu kasları, bağları sıkı tutmalıyız. Ama geç kalmadınız. En kısa zamanda doktorunuzla bir yol haritası çizmelisiniz. Yaşam kalitenizi düşürmesini, cinsel hayatınızı sekteye uğratmasını beklemeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder