İdrar torbası sarkması, yaşam kalitesini hissedilir biçimde düşüren bir sağlık sorunu ve tedavisi mümkün. Öyleyse aklınızdaki soru işaretlerini silelim.
BİRDEN FAZLA KEZ TEKRARLAYABİLİR Mİ?
SORU: Hocam, idrar torbası sarkması birden fazla kez tekrarlayabilir mi?
CEVAP: Evet, idrar torbası sarkması (sistosel) tekrarlayabilir. Bu durum, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve tedavi sonrası da yeniden oluşabilir. Peki neden tekrarlayabilir? Pelvik taban kaslarını güçlendirmek için verilen egzersizlerin düzenli yapılmaması, tekrarlama riskini artırır. Tedaviden sonra ağır kaldırmaktan kaçınılması önemlidir. Ağır yükler, pelvik taban üzerindeki baskıyı artırarak sarkmayı tetikleyebilir. Kronik öksürük veya kabızlık, karın içi basıncını artırarak sarkmaya neden olabilir. Doğum özellikle de normal doğum, pelvik taban kaslarını zayıflatarak tekrarlama riskini artırabilir. Bazı kişilerde doku yapısı gereği sarkma eğilimi daha fazla olabilir. Genetik yatkınlık olarak özetleyebiliriz bunu. Ayrıca yaş faktörü de etkili olabilir. Yaşla birlikte dokuların zayıflaması, sarkma riskini artırır. Tekrarlamasını önlemek için bu faktörlere dayalı bir özen, etkili olacaktır. Bir de ilk tedavinin başarısız yürütülmesi ihtimali var tabii, bunu da atlayamayız. Tedavi içinse üç alternatifimiz var; pelvik taban egzersizleri (bunu genelde ilk aşamada tercih ederiz), pessary (vajinaya yerleştirilen destekleyici bir alet) ve ameliyat.
HAMİLELİĞE ENGEL OLUR MU?
SORU: Hocam, idrar torbası sarkması olan biri hamile kalabilir mi? Hamileliği önleyen bir şeyse ameliyat olayım.
CEVAP: Ameliyat kararını doktorunuz verdiyse zaten uymalısınız. Ancak hamilelikle önleyicilik bakımından bir ilgisi yok. Yani idrar torbası sarkması olan bir kadın hamile kalabilir. Ancak bu durum hem hamilelik süreci hem de doğum sırasında bazı zorluklar yaratabilir. Hamilelik sırasında rahmin büyümesiyle birlikte idrar torbası üzerindeki baskı artar ve bu durum, özellikle öksürme, hapşırma veya fiziksel aktivitelerde idrar kaçırma şikayetlerini daha sık hale getirebilir. Büyüyen rahim, mesaneye baskı yaparak sık idrara çıkma ihtiyacını artırabilir. Sarkık idrar torbası özellikle hamilelik ilerledikçe karın bölgesinde ağırlık ve rahatsızlık hissine neden olabilir. Bazı durumlarda özellikle sarkma şiddetliyse, normal doğum sırasında zorluklar yaşanabilir ve sezaryen doğum gerekebilir. Bunlar olasılıklardır tabii. Neler yapabilirsiniz biraz da ondan bahsedelim. Öncelikle kadın doğum doktorunuzla bu bilgiyi paylaşmalısınız. Pelvik taban egzersizleri yapmalısınız. Ağır kaldırmaktan kaçınmalı, sağlıklı beslenmelisiniz. Ve doktorunuzun uygun gördüğü tedaviyi destekleyen ilaçlar varsa onları düzenli kullanmalısınız. Doktorunuz bugün ameliyat diyorsa da bebek düşüncesi olsun olmasın, ona güvenmelisiniz.
AMELİYAT SONRASI İZ KALIR MI?
SORU: Hocam, idrar torbası sarkması ameliyatı olacağım da iz kalır mı diye endişe ediyorum. Çünkü böyle görünümlerden çok rahatsız oluyorum.
CEVAP: Sağlığınız bütün görünümlerden önemli. Ama yine de içinizi rahatlatacak yanıtlarım var. İdrar torbası sarkması ameliyatı sonrası iz kalma durumu, ameliyatın yapıldığı yöntemle yakından ilgilidir. Vajinal ameliyatta, kesiler vajina içinden yapıldığı için dışarıda herhangi bir görünür iz kalmaz. Ancak vajina içinde küçük izler olabilir. Karın açık ameliyatta karın ortasında veya kasık bölgesinde belirgin bir iz kalabilir (az tercih edilen bir yöntem). Karın bölgesinde birkaç küçük delik açılarak yapılan laparoskopik ameliyatta ise, çok küçük ve az sayıda iz kalır. Bu yöntem, günümüzde en sık tercih edilen yöntemdir diyebilirim ve kozmetik açıdan daha avantajlıdır. Tabii şunu da eklemek gerek; izlerin görünümü, bireyin cilt yapısı, yara iyileşme süreci ve ameliyat sonrası bakıma uyumu gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle zamanla izler solgunlaşır ve daha az belirgin hale gelir.