Meme kanseri görülüyorsa ailedeki diğer kadınlarda da riskin arttığı düşünülür. Bu durum mutlaka hastalanacakları anlamına gelmese de ciddiye alıp erken dönemde kontrollere başlamaları gerekir. Böylece olası bir hastalığın önüne geçilebilir.
Mide bulantım çok fazla
23 yaşındayım ve 1 aylık hamileyim. Mide bulantılarım çok oluyor. Doktor “Normaldir” dedi ve ilaç vermedi. Sizce normal mi?
CEVAP
Sevgili okurum, anne olma yolculuğunun ilk dönemlerinde sık karşımıza çıkan bulantı şikayetleri ne yazık ki anne adayının yaşam kalitesini düşürebiliyor. Beta-hcg denilen hormonun kanda artması ile oluşan bulantı gebeliğin normal bir süreci olup anneyi rahatsız ettiği takdirde ilaç tedavisi ile baskılanır. Aşırı bulantı şikayeti annenin sıvı alımını ve yemek yemesini azaltır. Bu durumlarda hem anne hem bebek olumsuz etkilenebilir. Bu durumlarda önerdiğimiz, bebeğe zararı olmayan ilaçlar ile bu şikayetleri azaltabiliyoruz. Ayrıca bu dönemlerde yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durarak ve zencefil tüketerek bulantınızı azaltabilirsiniz.
Yeğenlerim de risk altında mı?
50 yaşındayım, meme koruyucu ameliyat yapıldı. Annemi meme kanserinden kaybettim. İki yeğenim var. 30 ve 23 yaşlarındalar. Onların da risk taşımaları söz konusu mu? Ne zaman kontrole başlamaları gerekiyor?
CEVAP
Sevgili okurum, aile üyelerinde meme kanseri görülen kişilerde meme kanseri görülme riski artmıştır. Ailesinde meme kanseri öyküsü olan çoğu kadın riskleri büyük ölçüde etkileyen kalıtsal bir gen değişikliğine sahip olmasa bile erken dönemden itibaren kontrol altında olmaları önerilir. Ailedeki meme kanserlerinin patolojik inceleme sonuçları ile bir genel cerrahi uzmanına başvurmanızı öneririm. Doktorunuz risk durumunu değerlendirip muayenelerini yapacaktır. Ayrıca gerek görürse ultrasonografi ile kontrol edecektir.
Miyom düşüğe neden olur mu?
34 yaşındayım, yeni evlendim ve doktora gittim. Doktor “7 santim miyomun var” dedi. Bu miyom gebe kalınca düşük riski yaratırmış. Ameliyat önerir misiniz?
CEVAP
Sevgili okurum, miyomlar rahimin iyi huylu kitleleridir. Miyomların tedavisi bulgularının şiddetine, miyomların boyutuna ve yerine, hastanın yaşına, ayrıca kadının çocuk doğurma arzusuna göre planlanır. Var olan miyomlar eğer çok büyüklerse, bulundukları yer gebeliğe engelse ve aşırı miktarda kanamaya yol açıyorsa ameliyat gerekebilir. Ayrıca gebelik esnasında büyüyerek ağrılı bir sürece neden olabilirler. Ameliyat olduğunuz takdirde ideali 2 sene beklemenizdir. Ameliyat sonrası miyomun yerine ve derinliğine göre bu süre doktorunuzun önerisi ile değişebilir.