1-7 Ağustos tarihleri Dünya Emzirme Haftası olarak bilinir. Anne sütü yaşamın temelidir. Beslenme ve bağışıklığın güçlendirilmesinde eşsizdir. Çocuklarda astım, obezite, diyabet riskini azaltırken annede belirli kanser risklerini de azaltır.
HASTALIKLAR AZALIYOR
Anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az besin alerjisi gelişir, kulak ve solunum yolu enfeksiyonları daha az görülür. Aslında tüm anne adayları hamile olduklarını öğrendiklerinde anne sütü ile bebeklerini emzirmeyi arzulasa da, birçok annenin bu ideale ulaşamadığını istatistikler ortaya koyar.
YENİ ANNELERE İPUÇLARI
■ Bebeğin dünyaya geldiği ilk saat, altın saat olarak adlandırılır. Altın saatte çıplak bebeğin, annenin çıplak göğsüne yatırılması, doğrudan deriye temas, bebeğin vücut ısısını, kalp atış hızını, kan şekerinin normal tutulmasını sağlar.
■ Yeni doğan bebeğin mide hacmi kiraz büyüklüğündedir. Annenin çok değerli sütü ilk günlerde daha farklı özellikte olup kolostrum olarak adlandırılır ve bebeğin doyması için yeterlidir. Ağlamasını açlık olarak değerlendirip mama verilmemelidir.
■ Bebeğin ağlaması tek başına açlık göstergesi değildir. Kilo alımının olması, günde 4 ve üzerinde çiş yapması, bebeğin tok olduğunun göstergesidir. Bebeğin ilk 6 ayda, ayda 500 gram alması yeterlidir.
■ Anneyle bebeğin aynı odada olması, annenin, bebeğinin davranışlarını öğrenmesini sağlar. Ağladığında değil, aç olduğunun işaretleri geldiğinde emzireceğini fark eder. Ayrıca doğru zamanda emzirmek anne sütünü de artırır.
■ Erken dönemde emzik emzirmeye engel olabilir. İlk 3-4 haftadan sonra bebeği rahatlatmak ve ani bebek ölümü sendromunu önlemek için emzik kullanılabilir.
■ Sabır, ailenin ilacıdır. Doğumu izleyen ilk dakikalarda bebeğin emzirilmesi ve 24 saatlik saat diliminde 8-12 kere emzirmek doğrudur. Ancak bazı anneler ilk günlerde emzirmede başarısızlık yaşasa da yılmamalı, sabırla emzirmeyi sürdürmelidir.