Soru: Daha önce epilepsi hastamıza yüzde 40 oranında raporu verilmişti. Emeklilik için rapor isteğinize yüzde 20 olarak rapor verilmeye çalışıldı. Biz de raporu reddettik. Acaba rapor oranını yükseltmek için başka çıkış yolu var mıdır? ARİF
Cevap: Sağlık Kurulu Raporu’nu reddetme gibi bir durum olamaz. Sağlık Kurulu Raporu’na raporu aldığınız veya raporun tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde, raporu aldığınız sağlık kurulunun bağlı olduğu il sağlık müdürlüğüne, raporu ekleyeceğiniz ve itiraz gerekçelerinizi içeren bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz. Bu durumda il sağlık müdürlüğü engelli sağlık raporu alacak kişiyi, en yakın farklı bir engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye sevk eder. Sevk edilen hastaneden alınan yeni sağlık kurulu raporu ile itiraz edilen rapordaki engel oranlarının aynı olması halinde rapor kesinleşir. Ancak rapor oranların farklı olması halinde, engellinin ikametinin bulunduğu yere en yakın hakem hastaneye kişi yeniden rapor alması için il sağlık müdürlüğünce sevk edilir. Hakem hastane engelli sağlık kurulunca verilecek rapor oranı kesindir.
YA 1610 GÜN PRİM YA DA 60 YAŞ
Soru: 23 Kasım 1970 doğumluyum. SSK girişim 1988, sigorta başlangıcım 1989’da olup toplam 3300 gün prim ödemem var. 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olurum? Askerliği yatırsam emekli olur muyum? Mehmet KAÇAN
Cevap: 23 Kasım 1989’dan önce sigortalı olduğunuzu varsayarsak, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlanıp ayrıca da 1610 gün prim ödeyerek toplam priminizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 300 gün daha prim ödeyerek (veya 300 gün askerlik borçlanması yaparak) priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 23 Kasım 2030’da emekli olmanız da mümkün (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).
28 KODLU PRİMLERİMİ NASIL ALABİLİRİM?
Soru: Pandemi de işveren tarafından yatırılamayan 28 kodlu primlerimi nasıl alabilirim? O dönemde 10 aylık işsizlik maaşı da almadım. Kml. SLH.
Cevap: İşverenler pandemi döneminde ücretsiz izne çıkarttıkları çalışanlarına ilişkin eksik gün kayıtlarını ‘28 PANDEMİ ücretsiz izin’ kodu ile SGK ya bildirdiler. Bu dönemde ücretsiz izinde olduğunuzdan, çalışmadınız. Zaten pandemi nedeniyle çalışma yasağı vardı. Haklı olarak işveren SGK’ya çalışma süresi bildirmedi ve adınıza prim ödemedi. İşsizlik ödeneği almak için belli koşulların sağlanması şartıyla, işverence iş akdinin haksız olarak fesih edilmesi veya işçinin iş akdini yasada sayılan haklı nedenlerden biriyle fesih etmesi gerekir. Pandemi döneminde iş akitleri askıda olduğu için işsizlik ödeneği almadınız. Ancak işsizlik ödeneğini hak eden işçilere çalışmadığı süre zarfında kısa çalışma ödeneği ödendi. Kısa çalışma ödeneği şartlarını sağlamayan işçilere de ‘nakdi ücret desteği’ adı altında ödeme yapıldı. Sonuç olarak bu dönemdeki ücretsiz izin süresini borçlanarak günlerin kazanılması mümkün bulunmuyor.
İŞÇİ ALACAKLARI ÖNCELİKLİ ALACAKLARDANDIR
Soru: 2017 yılında itibaren bir şirket çalışıyorum. Şirketin bankalara kredi borçları var. Ve ayrıca adına kayıtlı üzerine araçları da bulunuyor. Şu an faaliyetine devam ediyor. İleride şirketin iflası ya da konkordato olması durumunda, işçi tazminatları banka kredi borçlarından önce ödenir mi? Önlem olarak neler yapabiliriz? Ortakların şahsi mallarından alınabilir mi? Mali VERİ
Cevap: Tasfiye ve iflasta, vergi, işçilik alacakları ve kamu alacakları öncelikli alacaklardır. Tasfiye veya iflas halinde tasfiye veya iflas masasına işçilik alacağınızı yazdırmanız halinde, öncelikle işçi alacakları ödenir. Tabii şirketin malı mülkü olması halinde. Şirketin tasfiye de veya iflasta paraya çevrilecek malı yoksa, doğal olarak işçi alacakları da ödenemez. İşçi alacakları için ortakların şahsi mal varlığına gidilemez.