Aşk acısının kalbi tıbben etkileyebildiğini biliyor musunuz? ‘Kırık Kalp Sendromu’ adı verilen bu durumu PROF. DR. AHMET AKGÜL’e sorduk.
Nedir bu ‘Kırık Kalp Sendromu’?
Kalp krizi bulgularına çok benzer. Yoğun strese maruz kalındığında stres hormonları devreye girer. Bunlar vücudun korunma mekanizmasıdır. Stres altındayken vücudu ‘hazır ol’da tutmak için istemsiz olarak salgılanan hormonlardır. Sonunda öyle bir hale geliyor ki stres hormonları kalpteki üç ana damardan birini daraltıyor ve kasıyor. Bu da kalpte çok büyük bir travmaya neden oluyor ve ağrı ortaya çıkıyor.
Çok vaka var mı?
Son üç vakamız menopoz stresi yaşayan bir kadında, kocasıyla kavga eden bir kadında ve erkek arkadaşının terk etmesi sonucu strese giren genç bir kızda gerçekleşti. Yanlışlıkla kalp krizi ya da panik atak teşhisi konulabiliyor. Bu yüzden aylarca acillerde vakit kaybı olabiliyor.
‘Kırık Kalp Sendromu’nun aşk acısıyla ilgisi var mı?
Var. Aşk acısıyla ilgili ama yoğun stres yaşayan herkeste ortaya çıkan bir durum. Özellikle kadınlarda daha fazla. Eskiden beri var olan bir hastalık ama tanısı yeni yeni ortaya çıktı. Mesela erkek arkadaşınız sizi terk etti. Çok bağlıysanız, evlenme hayalleri kuruyorsanız stres hormonları artıyor, artıyor... Ve sonunda bu rahatsızlığa neden olabiliyor.
Tehlikeli mi?
Damarın kasıldığı süre boyunca kan alamayan kalp kası bozulur. Kalp eski performansını kaybeder ve kalp yetmezliği bulguları başlar. Bu nedenle genç yaşta ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Tedavi süreci uzundur. Kalbin eski haline gelmesi ise zordur.
Üzülmeden ayrılık acısı olur mu?
Üzülebilirsiniz, duygusal olabilirsiniz. Hayat tek boyutlu değil. Hayatınızın anlamını tek kaleme bağlamayın. “Sevgilim olmazsa ben ölürüm” mantığını bırakın. Ya da “Bu iş olmazsa hayatım biter” demeyin.
Aşk beyinde mi kalpte mi başlar?
Kalbin en önemli görevi pompa görevi. Kanın pompalanması... Bugünkü tıp bilimi, duygusal hadiselerin çoğunun beyinde yaşandığını ortaya koyuyor. Beyin ve ruh bu işi götürüyor. Kalp cerrahı olarak kalbin böyle bir fonksiyonu olmadığını söyleyebilirim.
Korunmak için ne yapmalı?
Kendinizi sizi terk etmeyecek değerlere kanalize edin. Bunu insani değerlerle, maneviyatla yapabilirsiniz. Maddi şeylerle yaparsanız kırık kalp sendromu riski yine oluşur. Hayata hazırlıklı olun. Hayatı beş-altı parametre ile götürün. Tek bir parametreye bağlamayın. Gururlu, stresli, mükemmeliyetçi olmayın. Olumlu olun.
13 Mayıs 2017, Cumartesi 05:00
Haberin Devamı