Gizem OnarBir ilişkiden beklentiniz nedir?

HABERİ PAYLAŞ

Bir ilişkiden beklentiniz nedir?

İlişkide bir çok evreleri aynı anda yaşarız. Örneğin mutluluk… Peki sizce mutluluk nedir? Hiç düşündünüz mü? En çok neyden mutlu oluruz en son kendimize ne zaman vakit ayırdık? Ya da ne zaman kendimizi mutlu etmek için bir şey yaptık. Neden sadece kendimizi değil de her zaman başkasını düşündük? Bunların bir çok sebebi olabilir.

İnsan ilişkileri oldukça karmaşıktır, başarılı olduğumuz kadar başarısız da olabiliriz. İnsan doğası gereği bir başkasıyla tamamlanmak ister ve bunun için ilişkide sürekli beklenti içine girer. Sevilmek, değer görmek ve en önemlisi de ilgi ister. Eğer bunların hiçbirini göremiyorsa kendini değersiz hisseder. İlişkilerde aile faktörü de önemlidir aileden sevgi görmeyen bir birey ilgiyi ve şefkati partnerinde arar. Bazen de kendi ilişkisini anne baba ilişkisine benzetmek ister. Fakat yine partnerinden istediği şekilde duygusal olarak beslenemiyorsa tartışmalar başlar.

Haberin Devamı

Empati ve anlayış, sağlıklı bir ilişkinin emek gerektiren temel bir öğesidir. Partnerler, birbirinin bakış açılarını anlamaya çalışmalı ve zor durumlarla başa çıkarken destek olmalıdır.

PEKİ SAĞLIKLI BİR İLİŞKİ İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

1- Karşımızdaki insanı anlamak

Partnerinizle ilişkinizi kitap okumaya ve film izlemeye benzetin. Nasıl okuduğumuzu ve gördüğümüzü hafızamıza kazıyorsak ilişkilerde de bunu yapabiliriz. Hayatımızın yoğun temposunda belki de onu dinlemeye vaktiniz hiç bir zaman olmadı fakat o her zaman anlaşılmayı bekledi. O yüzden ilişkide sağlıklı iletişim çok önemlidir. Sorunları çözme aşamasından biri aslında partnerinizin isteklerine kulak vermek. Çünkü anlaşılmak insanı en mutlu eden şey değil mi sizce de? Yolumuza bu doğrultuda ilerlersek aradaki sorunları minimum seviyeye indirebiliriz. Çiftler her şeyden önce birbirlerine dost olmalı. Malum pandemi döneminde hepimiz evlere bağlı kaldık bu da bazı ilişkilere zarar verdi. Evli insanlar birbirlerini katlanamaz hale geldi. Sevgiler ise partnerlerine yeterli ilgiyi gösteremedikleri için ayrılma noktasına geldi, belki de ayrıldı.

Görüyorsunuz ki bunların hepsinin altında bir iletişimsizlik yatıyor.

Haberin Devamı

Oysa ki çokta zor bir şey değil karşınızdakini anlamak fikirlerine saygı duymak.

Eğer sorunlar dağ gibi büyüyüp konuşarak halledilmiyorsa bir psikologdan da yardım alabilirsiniz.

Kaliteli zaman geçirmek, ilişkiyi güçlendiren bir diğer önemli unsurdur. Ortak ilgi alanları bulmak, birlikte aktiviteler düzenlemek ve birbirine odaklanmak, ilişkinin canlılığını artırır.

Empati ve anlayış, sağlıklı bir ilişkinin emek gerektiren ancak temel bir öğesidir. Partnerler, birbirinin bakış açılarını anlamaya çalışmalı ve zor durumlarla başa çıkarken destek olmalıdır.

2- Ne istediğini bilmek

Diyelim ki ilişkinizde çok mutsuzsunuz bunun sebebini düşünün. Sizi üzen şey ne olabilir? Partnerinizde en çok neye takılırsınız? Neden hala katlanıyorsunuz? Bunları tek tek düşünün cevabı bulduğunuzda hem kendinize hem de ilişkinize yön vermiş olursunuz. Örneğin; Bir gün partnerinizle dışarı çıktınız o sinemaya gitmek istedi siz de kahve içmek istediniz bunu bir hayal edin; Siz hangisini seçerdiniz? Partnerinizin isteğini mi yapardınız, yoksa kendi isteğinizi mi? Eğer partnerin istediğini seçerseniz sadece onu kaybetmek istemediğiniz, üzülmesini istemediğiniz için kendi isteğinizden vazgeçmiş olursunuz. Eğer o sizin yaptığınızı seçerse bu sefer ilişkide ortak bir payda da buluşulmaz, bir süre sonra ilişki can sıkıp monotonlaşmaya başlar. Oysa ki birlikte sevdiğiniz şeyleri yapmak ilişkinize hareket katacaktır.

Haberin Devamı

3-İlişkinizin tüm evrelerini gözden geçirin

Başlangıçta tanışma ve heyecan, ardından derinleşen bağlarla ilişkinin olgunlaşması, bu süreçteki zorlukları aşma ve birbirinize olan adaptasyon, son olarak uzun vadeli bir bağlılık ve ortak bir gelecek hedefleme aşamalarını içermektedir. Her evre, iletişim, anlayış, ve uyum sağlama açısından farklı zorluklar getirebilir. Uzun ilişkiler genelde yorucudur. Bu evredeysek eğer ilişkinin başından sonuna kadar partnerinizdeki değişimi gözlemleyin. Örneğin; sabahlara kadar mesajlaştığınız kişi ilişki monotonlaştıkça sizi aramaya bile tenezzül etmiyor, iyi geceler mesajını bile çok mu görüyor? İşte burada durun hiç kimse böyle bir davranışı hak etmez!

İyi bir iletişim, sağlıklı ilişkilerin temel taşıdır. Partnerler arasında açık, dürüst ve anlayışlı iletişim, duyguların paylaşılmasını sağlar. Sorunları konuşmak, karşılıklı beklentileri anlamak ve birbirini dinlemek, ilişkide güçlü bir bağ oluşturur.

4- Sorunun temelini anlamak ve birlikte başa çıkmak

İlişkilerde sürekli kavga etmek artık duysal uyuma yol açar alışkanlık haline gelir bir süre sonra zaten her konuşmada kavga ettiğinizin bile farkına varmazsınız. Bu da ilişkiyi daha çok yıpratır. Örnek vermem gerekirse eve misafir geldi ve siz o gün işten çok yorgun geldiniz. Eşiniz size hiçbir şekilde yardım etmiyor ama eve misafir çağırıyor diye düşünüyorsunuz. Ondan yardım beklersiniz ama bunu ona söylemeden bilemezsiniz;

“Bana yardım edebilir misin hayatım bugün çok yoruldum” diyerek ona yardımcı olmasını söyleyebilirsiniz söyleme şekliniz çok önemli, eminim sizi kırmayacaktır.

Sağlıklı ilişkiler, karşılıklı çaba, anlayış ve adanmışlık gerektirir. İletişim, güven, saygı, anlayış ve birlikte geçirilen zaman, bu ilişkilerin temelini oluşturan unsurlardır. Bu faktörlere odaklanarak, partnerler birbirlerine destek olabilir ve sağlıklı bir ilişki inşa edebilirler.

5- Son olarak da partnerinizin artı ve eksilerini bir kağıda yazın bu sizin onun hakkında hissettiklerinizi daha kolay anlamanın yolu olabilir.

Sağlıklı bir ilişki için iletişim, güven ve karşılıklı saygı önemlidir. Düzenli olarak duygularınızı ifade edin, dinleyin ve sorunları birlikte çözün. Kaliteli zaman geçirmek ve bireysel gelişim de güçlü bir ilişkiye katkı sağlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder