Endişelenmeyi ve sabote etmeyi bırakın. Daha güvenli olun ve sağlıklı, sevgi dolu ilişkiler kurun.
Hayatın boyunca kendini güvensiz mi hissettin?
Sürekli rol yapmak?
Düşük benlik saygısı?
Başkalarına güvenmekte zorlanıyor musun?
İlişkilerinizi sabote etmek mi?
Yakınlık özlemi yaşamak ve istenmeyen hissetmek?
Yalnız değilsin.
Bunların hepsi endişeli bağlanma stili olarak adlandırılan duygudurum belirtileridir. Psikologlar, 5 yetişkinden 1'inin ilişkilerine rehberlik etmek için bu stili kullandığını buldular.
Ebeveynlerimizle olan çocukluk ilişkimizden miras aldığımız bir şeydir, nadiren bizim suçumuzdur. Hayatımızdan kaynaklanan bir sorun olması oldukça can sıkıyor değil mi?
Endişeli bağlılık, birinin bizi isteyip istemediği, bize mesaj atıp atmadığı veya sadece bizi düşünüp düşünmediği konusunda takıntılı olmamıza neden olur.
Ve yapmadıklarında? Biz onlara içerliyoruz ve geri çekiliyoruz. Hal böyle olunca bu durum yerini olumsuz duygulara bırakıyor.
İyi haber şu: İyileşebilir ve güvende olabilirsiniz
Bekarsanız:
Flört neredeyse tüm aklınızı alır. Bir süredir samimiyet bulmaya çalışıyorsun. Ancak, bunun için çok şey yapmana rağmen, doğru bağlantıyı bulamıyor gibi hissediyorsunuz.
Egzersiz yapmaya, seyahat etmeye, okumaya, enstrümanlar öğrenmeye, güzel kıyafetler almaya, kendiniz üzerinde çalışmaya, toplantılara ve buluşmalara gitmeye çalışıyorsunuz. Hepsi bir gün sonunda yeterli olacağı umuduyla.
Yine de, çoğu insan bunu görmüyor gibi görünüyor. Size iltifat edebilirler, ancak bir yere varmış gibi hissetmiyorsunuz. Ve sonunda biriyle bağlantı kurduğun zamanlar, sadece doğru gelmiyor.
Exlerinizle hala temas halinde olabilirsiniz ondan tam olarak kopamayacak gibi de hissedebilirsiniz. Hiç ilişki yaşamadıysanız, aşkı asla tam olarak bulamayacağınızı düşünebilirsiniz.
Bunlar size çok zor geliyor, ancak başkaları için kolay görünüyor. Görünüşünüzü, kişiliğinizi veya durumunuzu suçluyorsunuz. Yine de, derinlerde, aslında oldukça çekici bir insan olduğunu biliyorsun.
Aşkı bulmak neden bu kadar zor... Bu kadar temel bir insani ihtiyaç? Kafanızı kurcalayan tek soru bu olabilir.
Eğer bir ilişkiniz varsa:
Partnerinizden bir mesaj almayı umarak uyanır ve telefonunuzu kontrol edersiniz. Sevgi dolu bir metin görmüyorsanız, tuhaf ve endişeli hissedersiniz, hatta bazen içerlersiniz.
Gününü geçiriyorsun, her zaman aklında. Ama sen, onun aklında olup olmadığını bilmiyorsun. Bir gün sonunda değerinizi göreceklerini ve sizi istediğiniz kadar isteyeceklerini umuyorsunuz, ama bu asla olmuyor.
O kendini uzaklaştırırken sen kendini onu takip ederken buluyorsun. İlişkinin başlangıcında sahip olduğunuz yoğun yakınlık her gün kayboluyor gibi görünüyor. Biriyle birliktesin, yine de yalnız ve güvensiz hissediyorsun.
Sürekli uzaklaşmayı veya ayrılmayı düşünüyorsunuz. Gururunuz sarsıldı. Kapana kısılmış hissediyorsunuz ve çıkış yolu yok.
Bazen, sizden daha güvenli veya endişeli biriyle çıkıyorsanız, tam tersi olduğunu görebilirsiniz. Sürekli uzaklaşırken, kaybolmuş hissederken onların size yaklaştığını görebilirsiniz.
Neden sadece rahatlayıp mutlu, istikrarlı bir ilişki için de olamıyorsun?
Bütün bunları nasıl bilebilirim?
Hayatım boyunca ilişkiler ve güven ile mücadele ettim. Ne yaparsam yapayım ya da kiminle çıktığım önemli değil, her zaman yeterli olmadığımı hissettim. Diyorsan eğer;
Her şey bir kararla başlar. Hayatının geri kalanını böyle hissederek geçirmek ister misin?
Yoksa doğanızı kucaklamayı, sonunda mutlu hissetmeyi ve ihtiyaçlarınızı karşılamayı mı tercih edersiniz?
İşte nasıl iyileşeceğin...
Endişeli bağlılığı iyileştirmenin tek bir yolu var: şu anda kendiniz ve diğer insanlar hakkında sahip olduğunuz inanç sistemini değiştirerek.
Bu, değerli, mutlu, güvenilir, sosyal, sevgiyi ve yakınlığı kolayca bulabileceğine inanan biri olmanız gerektiği anlamına gelir.
Ama düşünceleriniz ve duygularınız her zaman size karşı çalışırken bu imkansız geliyor, değil mi?
Kendinizle ilgili inançlarınızı değiştirecek ve güvenli bir insan gibi düşünmeye başlayacaksınız.
Endişeli zamanlarda destek alabileceğiniz bir arkadaş ortamı size iyi gelebilir.
Gerektiğinde profesyonel bir şekilde destek sağlayacak bir psikoloğa danışın bu ilişki koçu da olabilir.
Kısacası eğer kendinizi sağlıksız bir ilişki içerisinde hissediyorsanız orada daha fazla kalmamaya çalışın.