Hakan ÇelikABD'de müesses nizam Harris için bastırıyor
HABERİ PAYLAŞ

ABD'de müesses nizam Harris için bastırıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni başkanının kim olacağı kasım ayındaki seçimlerde belli olacak. Yarışın bir tarafında şimdiki Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris, diğer yanında ise ABD eski Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump var.

Dünya ekonomisinin ne yönde ilerleyeceği, Ukrayna-Rusya savaşı ve Gazze’nin kaderi dahil birçok başlık ABD seçimleriyle çok yakından ilgili.

Halen ABD Başkanlığı görevini sürdüren Joe Biden aslında Demokratların adayı olarak kolları sıvamıştı. Ancak üst üste geçirdiği hastalıkların yanı sıra fizik ve mental kapasite olarak bir dönem daha bu görevi sürdüremeyeceği yönündeki kesin kanaatler nedeniyle ağır baskı altında kalmış ve yarıştan çekildiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Biden, yardımcısı Kamala Harris’i işaret etmiş ve Demokrat Parti’nin de desteğini alan Harris resmen adaylık sürecine girmişti. Dişe diş rekabetin yaşandığı günlerde, 13 Temmuz 2024 tarihinde Donald Trump Pennsylvania Butler’da miting sırasında silahlı saldırıya uğradı. Dünya gündemi çok yoğun ve sıkışık olaylarla dolu. Bir taraftan Ukrayna-Rusya savaşı, diğer taraftan İsrail’in Gazze’deki yoğun saldırıları, dünya ekonomisindeki dalgalanmalar ve diğer küresel belirsizlikler derken Trump saldırısı bir anda unutuldu. Trump, ölümden döndüğü saldırıdan siyaseten güçlenerek çıkmıştı. Ben dahil birçok kişi Trump’ın zaferinin önünde artık pek bir engel kalmadığını düşünüyorduk.

Fakat gelişmeler o kadar hızlı yaşanıyor ki... Kamala Harris son haftalarda beklenenden daha güçlü bir rüzgâr almış görünüyor. Tıpkı Hillary Clinton’ın yarıştığı dönem gibi, arkasında liberallerin, elitlerin önemli kısmının ve medyanın hatırı sayılır bir kesiminin desteğini alıyor.

ABD’nin meşhur Müesses Nizam denen kesiminin önemli oranda Harris’i desteklediği görülüyor. Donald Trump şu anda daha çok rakibini izleme, analiz etme ve taktik geliştirme aşamasında görülüyor. Kuşkusuz önümüzdeki süreçte seçmenlerin kararını etkileyecek faktörlerden biri televizyon münazaraları olacak. ABD’nin CNN kanalındaki TV yayınında çok kötü performans göstermesi Biden’ın adaylıktan çekilmesinde ciddi rol oynamıştı. Bu arada benim dikkatimi çeken bir husus daha var. ABD eski Başkanı Barack Obama âdeta kendisi yarışıyormuş gibi seçime asılıyor. Washington’daki siyasi elitler ne yapıp edip Harris’i seçtirmek için yeni ittifak kurmuş gibi.

Haberin Devamı

ADALET BAKANI İLE ÖZEL YAYIN

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kabinede yükü ve sorumlulukları en ağır bakanlardan biri durumunda. Ciddi ve titiz yaklaşımlarıyla farklı kesimlerin saygısını kazanmış bir isim. Bakan Tunç, cumartesi sabahı saat 10.00’da CNN Türk’te canlı yayın konuğum olacak. Gündemde çok kritik gelişmeler var, bunları ele alacağız. Dilan Polat konusu, sokak hayvanları üzerinden patlayan tartışmalar, futbolda ve trafikte şiddet dalgası, yeni anayasa tartışmaları, sokak röportajları konusu ve yeni yargı paketiyle getirilmesi hedeflenen değişiklikleri değerlendireceğiz.

Yayında ayrıca kamuoyunda çeşitli konularda “Cezalar yetersiz mi, suç işleyenler yeterli cezaları almıyor mu?” gibi kaygı ve endişeleri dile getireceğim. Bu önemli programı kaçırmamanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder