Hakan ÇelikBatı'nın çifte standartları dünyayı artık bıktırdı
HABERİ PAYLAŞ

Batı'nın çifte standartları dünyayı artık bıktırdı

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksey Erkhov ile özel bir röportaj gerçekleştirdim.

Çok deneyimli bir diplomat olan Erkhov, Rusya Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Moskova’da, Suriye ve İsrail’de önemli görevlerde bulundu. İngilizce, Fransızca ve Arapça konuşuyor.

Büyükelçi, iki ülke ilişkileri ve küresel gelişmelere ilişkin sorularıma şu yanıtları verdi:

Rusya-Ukrayna çatışmalarının sona ermesi hangi şartlara bağlı? Savaşın gidişatında özellikle Kursk’taki gelişmelerden sonra müzakereler tamamen rafa mı kalktı?

Haberin Devamı

Ukrayna’da çözüme ilişkin müzakereler konusunun karşı tarafa sorulması gerekiyor. Biz hiçbir zaman müzakereleri reddetmedik. Anlaşmaya varmanın önündeki en büyük engel Zelenskiy rejimidir. Rusya, en başından beri müzakere masasına oturmaya ve özel askerî harekâtın hedeflerine siyasi ve diplomatik yollarla ulaşılmasını tartışmaya hazırdı. Hatırlayacağınız üzere, Mart 2022’de İstanbul’da ilgili belgeler paraflanmıştı ancak Kiev rejimi, halkının çıkarlarını dikkate almak yerine, Anglo-Saksonların isteği üzerine Rusya’yı stratejik yenilgi yaşatmak amacıyla “son Ukraynalıya kadar savaşma” kararı almıştı. Biz hâlâ “İstanbul” metnini esas almaya hazırız, ancak elbette bunu yeni gerçekleri dikkate alacak şekilde revize ederek. Bu yılın haziran ayında Devlet Başkanımız Vladimir Putin, Rusya, Ukrayna ve Batı arasındaki olası anlaşmaların ana hatlarını açıkladı. Yani top bizim tarafımızda değil.

Batının çifte standartları dünyayı artık bıktırdı

Türkiye’nin BRICS ve Şangay İttifakı gibi birlik ve yapılara üyelik arzusu ve girişimleri Moskova tarafından nasıl değerlendiriliyor?

Türkiye’nin bu tür birliklere ilgi göstermesi Ankara’nın şunu anladığını gösteriyor: Dünya değişiyor, küresel ekonomik faaliyetlerin merkezi değişiyor, tek kutuplu sistem yerini kültürel ve siyasi çeşitliliğe bırakıyor. 30’dan fazla ülke BRICS ile şu veya bu formatta iş birliğine ilgi duyduğunu ifade etti. Bu bir tesadüf değil. BRICS ülkeleri, hegemon ülkenin yeni sömürgeci diktatörlüğünün olmayacağı ve tam tersine, dünya toplumunun tüm egemen üyelerinin haklarına saygı duyulacağı, gerçek anlamda demokratik bir uluslararası ilişkiler sistemini desteklemektedir.

Haberin Devamı

BRICS ve Şangay İttifakı Örgütü (ŞİÖ), BM Şartı’nda yer alan ilkelere bağlıdır. Sonuçta bakın, Batı kendisini her zaman insan haklarının korunmasında lider olarak konumlandırdı. Fakat Gazze’de Filistinlilerin yok edilmesine göz yumuyor. Kiev rejimi Rus dilini hayatın her alanında yasakladığında, kanonik Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ni yasaklayan bir yasa çıkardığında ve fiiliyatta kendi ülkesinin sakinlerine karşı bir savaş başlattığında, Batı’daki hiç kimse Ukrayna’da insan haklarının ihlali konusunda endişe duymuyordu. Küresel çoğunluk, bu çifte standart politikasından bıkmış durumda ve alternatif platformlar arıyor, bu da anlaşılabilir bir durum.

Rusya, PKK’yı terör ögütü olarak ilan etmeyi planlıyor mu? Moskova’da PYD ofisinin fonksiyonu nedir?

Moskova’da PYD’nin ofisi bulunmuyor. Eğer birileri aksi yönde kanıtlara sahipse, onları sunmasını rica ederim.

Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar Akkuyu projesinin bugünkü durumunu ve geleceğini nasıl etkiliyor? Bu projeye sağlanan finansmanın sürdürülebilirliği konusunda bir sıkıntı veya güçlük var mı?

Haberin Devamı

Batı’nın tek taraflı gayrimeşru yaptırımları, ne yazık ki, ülkenizin enerji güvenliğinin güçlendirilmesinde önemli bir unsur hâline gelmesi amaçlanan projenin hızı ve zamanlaması üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Ancak ne olursa olsun sizi temin ederim ki, proje hayata geçecek ve Türkiye uzun yıllar boyunca istikrarlı, çevre dostu bir elektrik kaynağına erişim sağlayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder