Türk tarafının etkisi açısından bakıldığında New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftasında bu yılki enerji ve dinamizm önceki yıllara göre daha farklıydı. Bu sadece benim görüşüm değil, orada konuştuğum pek çok kişi aynı kanıdaydı.
Nitekim bunu iş insanlarının katılım profilinde ve düzeyinde de gördük. Türkiye’nin en büyük kurumları, patronlar veya üst düzey yöneticiler tarafından temsil edildi.
Bu yılki tablonun farkını birkaç nedene bağlıyorum.
Şöyle özetleyeyim:
* Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geride kalması ve önümüzdeki süreçte siyasi ve ekonomik alanda istikrar arayışının öne çıktığı bir döneme girilmesi.
* Türkiye’nin dış politikada attığı normalleşme adımları ve bunun ekonomiye dönük umutları güçlendirmesi.
* Cumhurbaşkanlığı kabinesinin yetkinlik ve iletişim dili açısından farklı kesimlerin beklentilerine daha fazla yanıt veren insanlardan oluşması.
* Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’nda Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanlığı’nda Prof. Dr. Ömer Bolat gibi tartışmaların odağında yer almayan, pozitif gündem yaratma kabiliyeti yüksek isimlerin vitrine çıkması.
* Türk iş dünyasının, Amerika Birleşik Devletleri’ni politik ve ekonomik bir merkez olması açısından dünyaya açılan kapı olarak da değerlendirmesi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı küresel iş dünyasının önde gelen isimleriyle her yıl konumu ve prestiji itibarıyla dikkat çeken Cipriani Restaurant’ta buluşturuyor. Buradaki mini zirvede, ABD’nin önde gelen kuruluşlarının ve Forbes listesinde yer alan şirketlerin üst düzey yöneticileri hazır bulundu. Kimler vardı? Peki, New York’ta eş zamanlı düzenlenen etkinlik ve sunumlara katılmak üzere gelen bürokrasi ve Türk iş dünyasından hangi isimler vardı? Meltem Demirören (Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Prof. Ahmet Bolat (THY Yönetim Kurulu Başkanı), Burak Dağlıoğlu (Yatırım Ofisi Başkanı), Mustafa Varank (TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı), Nail Olpak (DEİK Başkanı), Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Fırat Çeçen (IC Holding Yönetim Kurulu Üyesi), Haluk Bayraktar (Baykar Genel Müdürü), Ahmet Çalık (Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Sani Şener (TAV İnşaat Kurucu Ortağı), Murat Özyeğin (FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ali Kibar (Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ümit Önal (Türk Telekom CEO’su), Emre Karter (Citibank Türkiye Genel Müdürü), Oğuz Alper Öktem (Martı Kurucusu ve CEO’su), Ümit Kazak (TAV İnşaat CEO’su), Sami Aslanhan (Kontrolmatik Technologies CEO’su), Bahadır Yetki (Pomega CEO’su), Murat Tanrıöver (Info Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi), Burak Talu (TAİK Yönetim Kurulu Üyesi), Özgür Ülgin (FIX Defence Yönetim Kurulu Üyesi), Mustafa Aksoy (Lidya Madencilik Genel Müdürü), Bayram Akgül (Salcano Bisiklet Yönetim Kurulu Başkanı), Efe Bezci (BESA Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Dr. R. Erdem Erkul (Ceberum Technology Kurucusu) Derya Matraş ve İlke Çarkcı Toptaş (META). Ayrıca ABD’nin önde gelen finans ve bankacılık kuruluşlarından Goldman Sachs’ta düzenlenen ve Yılmaz Kocagöz’ün moderatörlüğünü yaptığı panele Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Çolakoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Çolakoğlu ve Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper katıldı. Türk ekonomisinin genel görünümü ve temsil ettikleri kuruluşların yol haritası hakkında bilgiler verdiler.