Geçen haftaki yazımda yaşanan kuraklığa dikkati çekmiş ve gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki yıllarda çölleşme tehdidiyle karşı karşıya kalacağımızı, suyumuza gözümüz gibi bakmamız gerektiğini vurgulamıştım. Yazının mürekkebi kurumadan Tuz Gölü’nde yaşanan flamingo ölümleri gündeme düştü. Bu vahim olayın ardında sadece iklim felaketinin etkisi var demek kolaycılık olur... Asıl neden, mevcut su kaynaklarımızın tarımsal tüketimin ihtiyacını karşılamaması. Bu nedenle Konya ve Aksaray’dan Tuz Gölü’ne akan kanallara bazı çiftçiler tarafından su bentleri yapıldı. Kanal sularının göle ulaşması tamamen kesildi.
MODERN TEKNİKLER
Buna kuraklık ve yeraltı sularının bilinçsiz ve orantısız kullanımı gibi faktörler eklenince Tuz Gölü yaklaşık dört kilometre kadar çekildi. Bu sene doğan yavrular da göl suyu kilometrelerce geriye çekilince kıyıya ulaşamadı ve beslenemedi. Böylece binlerce flamingo yavrusu kuraklıktan ve açlıktan öldü. Ülkemizdeki suyun yaklaşık yüzde 70’i tarımsal üretimde kullanılıyor. Bundan vazgeçemeyeceğimize göre suyu daha verimli ve tasarruflu kullanmaya mecburuz. Mesela sadece yağmurlama sulama sistemleri kullanarak hem tüketimi önemli ölçüde azaltmak hem de verimi artırmak mümkün.
Yağmurlama sulamayla arpa üretiminde yüzde 56 su tasarrufu, yüzde 16 verim artışı sağlanabiliyor. Bu oranlar patateste yüzde 46 ve yüzde 4, mısırda yüzde 41 ve yüzde 36, buğdayda yüzde 35 ve yüzde 24, soğanda yüzde 33 ve yüzde 23, pamukta yüzde 36 ve yüzde 50... Dolayısıyla başta yağmurlama olmak üzere diğer modern sulama uygulamalarını ülke geneline yaygınlaştırmak önümüzdeki dönemin en büyük önceliklerinden biri olmalı, bu konuda çiftçilerimize var olanlardan çok daha fazla destek sağlanmalı. Hem suyumuza sahip çıkmak hem üretimimizi sürdürülebilir kılmak hem de halkın gıdaya uygun fiyatla ulaşabilmesini temin etmek adına bu konuyu sürekli manşetlerde tutmalıyız.
AMAN DİKKAT
Salı günü bayram. Kimileri memleketine gitti ya da gidiyor, kimilerinin istikameti ise tatil beldeleri. Milyonlarca insanın aynı anda yollara döküldüğü bu tür dönemler bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bunların ilki her yıl yaşanan trafik kazaları.
Lütfen hız limitlerine ve kurallara uyun. Kısa mesafede bile kemerinizi takın ve asla içkili ya da uykusuzken direksiyon başına geçmeyin. İkincisi ise COVID-19 salgını... Vaka sayıları, tüm dünyayı etkisi altına alan delta varyantıyla birlikte yeniden tırmanışa geçti. Özellikle hâlâ aşılanmayanların eskisinden bile daha tedbirli olmalarında sonsuz fayda var.
İYİ BAYRAMLAR
Zeytin ağacı gibi uzun, sağlıklı, verimli ve bereketli bir hayatı, dostluk ve sevgiyle paylaşabilmeniz dileğiyle... Kurban Bayramı’nız kutlu olsun.