Işınsu KestelliYakın geleceğimiz kuantum bilgisayarlar

HABERİ PAYLAŞ

Yakın geleceğimiz kuantum bilgisayarlar

Google 2019’da rakiplerinden önce kuantum bilgisayardan bahsetmişti. Ve bunu bir devrim olarak nitelendirilmişti. Şimdi de teknolojide büyük bir devrim yaratabilecek ve kuantum bilgisayar konseptini gerçeğe yaklaştırabilecek bir kuantum bilgisayar çipini tanıttı. ‘Willow’ adını verdiği yeni kuantum çipinin, şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yılda (10 üzeri 25 yıl) çözeceği, yani evrenin oluşumundan bile uzun seneler sürecek hesaplamaları, 5 dakikada çözdüğünü iddia ediyor. Willow’un hata oranının en az ve performansının “bugüne kadar yapılmış en iyi kuantum işlemci” olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

Kuantum bilgisayarların, makine öğrenimini hızlandırabilecekleri, iklim değişikliğini çözebilecekleri, hastalıkları önleyebilecekleri ve yeni ilaçlar keşfedebilecekleri düşünülüyor.

Dünyada kuantum bilgisayar teknolojisine sahip 15 ülke var. Kasım ayının sonunda TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde geliştirilen Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı ‘QuanT’ tanıtılmıştı. Umuyorum ki yakın zamanda bizim kuantum bilgisayarın da en az hatayla ilerici hesaplamalar yaptığını görürüz.

ENERJİMİZ DOĞADAN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2024 Ocak-Ekim döneminde, Türkiye’nin elektrik üretiminin kaynaklara göre dağılımını açıkladı.

Buna göre, elektriğimizin yüzde 22.9’unu hidroelektrik santrallerinden, yüzde 21.1’ini ithal kömürden, yüzde 17.7’sini doğalgazdan, yüzde 13.5’ini yerli kömürden, yüzde 10.4’ünü rüzgârdan, yüzde 8.2’sini güneşten, yüzde 3.2’sini jeotermalden, yüzde 3’ünü biyokütleden sağlıyoruz.

Bu dağılıma göre çevreci kaynaklardan elde edilen elektriğin payı yüzde 47.7’ye çıkmış durumda. Umarım bu oran daha da yükselir ve fosil yakıtlar ile ithal kaynaklara bağlı üretimden bir an önce kurtuluruz. Konuya bu pencereden baktığımızda gidişatın gayet iyi olduğunu da söylemeliyiz.

ÇÖP İTHAL ETMEYE DEVAM

Gidişatın iyi olmadığı çevre sorunlarımızdan biri ise Türkiye’nin AB’nin bir numaralı çöp ithalatçısı olması. Avrupa Birliği’nin (AB) resmi istatistik kurumu Eurostat, 2022’de ihraç edilen 32 milyon ton atığın en fazlasını Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı. Türkiye 12.4 milyon tonluk hacimle AB’deki toplam atığın yüzde 39’unu aldı. Henüz 2023-2024 açıklanmadı ama bu veriler yeterince endişe verici.

Haberin Devamı

Avrupa çöplerinin ikinci büyük varış noktası 3.5 milyon ton atık alan Hindistan oldu. Yani Türkiye’nin AB’den çöp ithalatı, ikinci sıradaki Hindistan’dan 3.54 kat daha fazla.

Türkiye’nin ithal ettiği plastiklerin büyük çoğunluğu mekanik geri dönüşüme tabi tutuluyor. Bunun da yüzde 40-60 arası bir miktarı geri dönüşüm atığı haline geliyor. Geri dönüştürülemeyen kısımlar ya su sistemine karışıyor ya bir şekilde çevreye atılıyor ya da geri dönüşüm tesislerinde yakılıyor. Bu da toksinlerin yayılarak yerel çevreyi zehirlemesi ve insanların sağlığını tehdit etmesi demek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha geçen ay, Türkiye’deki geri dönüşüm tesislerinin yeterli hammaddeye ulaşamaması nedeniyle atık ithalatı yaptığını söylemişti. Bu da şu demek: Biz çöplerimizi ayrıştırmayı bilmiyoruz. Belediyeler tarafından toplanan çöpler plastik, cam, kağıt, metal vs. ayrımı yapılamadan toprak altına gömülüyor.

Haberin Devamı

Kendi çöpümüzü ayrıştırıp değerlendirmesini bilirsek bizim çöpümüz bize yeter, Avrupa’nın çöplüğü olmayız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder