Mehmet Yalçınkayaİlham verici sofralar...

HABERİ PAYLAŞ

İlham verici sofralar...

Yılın ilk hafta sonu en huzurlu sofraların günü olsun. Yeni yılımız huzur, kabul ve mutlulukla dolsun. 2025 için pek çok öngörü, kanaat sofralarımızın tadını da etkiliyor elbette. Ama dostlarım, Latince bir sözden alıntılamak isterim. Sofralarda olan çeşni sofrayı kuranla ilgilidir. Ülkemizin kırsalından şehrine kadar pek çok farklı ekonomik koşuldan gelen aile yapılarında, hevesle kurulan her sofrada esas olan paylaşmaktır. ‘Florebo quocumque ferar’ yani gittiğim her yerde çiçek açarım diyor bir söz. Sofraları çiçeklendiren de ortak hisler, sofrayı kuranın enerjisi ve sıcacık çeşnisidir. Hepinize annelerinizin, sevdiklerinizin çiçekler açtırdığı, enerjilerin solmadığı sofralar dilerim. Yeni tatlar, heyecanlar keşiflerle dolu ilham verici sofralarınız daim olsun. Olmayanı oldurmaya çalışan zorlama reçeteler yerine, olanı kabul eden huzurla dolu bir sofradan daha özeli ne olabilir ki. Güzel ekmek kokusuyla dolu mutfaklarda, dost sofralarında, sevip sevdiğiniz bir yıl olsun.

Haberin Devamı

ŞÜKÜR BEREKET VE KANAAT

Esnaf sofralarının vazgeçilmez üçlemesini de anımsatmak isterim. Şükür, bereket ve kanaat… Sofralarınız esnaf kültürünün vazgeçilmezi olan bu duygularla dolsun. Afiyetle, sıhhatle, mutlulukla…

TERBİYELİ BAKLA
MALZEMELER (6 PORSİYON)

BAKLA TEMİZLEME İÇİN
* 4 su bardağı su
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı un
* 1 adet limon suyu

BAKLA İÇİN:
* 1 kg taze bakla
* 3 adet soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)
* 2 adet domates (soyulmuş, küçük doğranmış)
* 1 adet havuç (rendelenmiş)
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 2 su bardağı su

TERBİYE İÇİN:
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 1 yemek kaşığı un
* 1 adet yumurta sarısı
* 1 su bardağı su

SUNUM İÇİN:
* 1 demet dereotu (ince kıyılmış)

YAPILIŞI:
Bir kap içine dört bardak suyu, tuzu, unu ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Uçlarını kesmiş olduğunuz baklaları bu su içine atın. Bu sayede baklalarınız pişerken siyahlaşmayacak. Tencereye sırasıyla baklaları, soğanları, domatesleri ve havuçları dizin. Bir su bardağı zeytinyağını ilave edip suyu ekleyin, üzerine pişirme kağıdı serip kapağını kapatın, 40 dakika pişirin. Terbiye için bir kaba yoğurt, un, yumurta sarısı ve yarım bardak suyu ilave edip iyice çırpın, terbiye sosunu elde edin. Pişen zeytinyağlı baklaların üzerine terbiyeyi dökün, hafif hafif sallayarak terbiyenin tüm tencereye yayılmasını sağlayın. 5 dakika kaynatıp, soğumaya bırakın. Soğuyan baklayı tabağa alın, üzerine dereotu serperek servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder