Tahin soslu nohut köfteleri (falafel)
MALZEMELER
1,5 bardak haşlanmış nohut
1 adet soğan (küp şeklinde)
2 diş sarımsak (kıyılmış)
1 bağ maydanoz (kıyılmış)
5 yaprak taze nane (kıyılmış)
1/4 bağ dereotu (kıyılmış)
1 kaşık tatlı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 kaşık zeytinyağı
2 kaşık un (gerekirse fazlası)
kızartmak için sıvı yağı
Tuz, karabiber
SOS İÇİN
1 bardak süzme yoğurt
2 kaşık tahin
1 kaşık zeytinyağı
1 kaşık limon suyu
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Öncelikle sos malzemesini çırpın ve kenara alın. Nohut köfteleriniz için, un hariç diğer malzemeyi mutfak robotundan geçirin.
Çok pürüzsüz hale gelmesin. Un serptiğiniz tezgahta malzemeyi yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Una bulayıp fazlasını dokun.
Kızgın yağda altın rengi olana dek kızartın. Tahinli sos ile servis yapın.
Beşamel soslu kabak ograten
MALZEMELER
4 adet kabak (verev kesilmiş, 1 cm eninde)
1 adet soğan (piyazlık)
1/2 bağ dereotu (kıyılmış)
1 bardak kiraz domates
3 kaşık zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
tuz, karabiber
BEŞAMEL SOS İÇİN
2 kaşık tereyağı
2 kaşık un
1,5 bardak süt
1 tatlı kaşığı muskat rendesi (varsa)
100 gr kaşar rendesi
HAZIRLANIŞI
Bir tavada tereyağı ile soğanları hafif yumuşayıncaya kadar, tuz ve karabiber serperek soteleyip kenara alın.
Beşamel sos için, tereyağını eritip un ekleyin. Hafifçe kavurun. Sütü yavaşça ekleyerek sürekli çırpın.
Koyulaşmaya başlayınca peynir ve muskat ekleyip, çırparak 3 dakika pişirin.
Kabak, dereotu ve domatesleri fırın kabına alın. Üzerlerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın.
Sotelediğiniz soğanları fırın kabına yerleştirin.
Üzerine beşamel sos gezdirip, önceden 190 derecede ısıttığınız fırında 30 dakika pişirin.
Fırında kremalı patates böreği
MALZEMELER
4 adet iri patates (soğuk suda bekletilmiş ve 1 cm eninde halka şeklinde kesilmiş)
2 diş sarımsak rendesi
1 bardak krema
1/4 bardak süt
2 kaşık tereyağı
2 dal taze kekik
50 gr dil peyniri rendesi
75 gr parmesan peyniri rendesi (yoksa eski kaşar)
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Fırın kabınızın tabanını ve kenarlarını yağlayın. Patates dilimlerinizi kat kat yerleştirin. Bir tencerede tereyağını eritin.
Sarımsak rendesi, tuz ve karabiber ekleyip 2 dakika soteleyin. Süt, krema ve taze kekiği ekleyip, bir taşım kaynatın.
Taze kekik saplarını çıkarın. İçine rende parmesan ekleyin. Karışımı patateslerin üzerine dökün.
Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Çıkartıp üzerine rendelenmiş dil peynirini serpin. Tekrar 15 dakika daha fırınlayın.